Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával tovább erősítették a Starlink-konstelláció második rétegét. A küldetéshez használt hordozó a B1061, az indítás helyszíne pedig az vandenbergi SLC-4E startállás volt.

A magyar idő szerint 08:02-kor elemelkedő Falcon-9 repülése ezúttal sem tartogatott meglepetéseket, ahogyan a fokozatok szétválása sem. Mint az már ismeretes, a SpaceX jelenleg az MVac-1D hajtómű fúvókájának két különböző változatával hajtja végre a küldetéseket. A standard kialakítást a nagy teljesítményű missziókhoz, a rövidebb változatát pedig kisebb hatékonyságot igénylő repüléseknél alkalmazzák. Utóbbi csökkenti az anyagfelhasználást, de ezzel párhuzamosan csökken a hatékonyság is; a vákuum-optimalizált hajtómű ezzel a fúvókával kb. 10%-kal kisebb tolóerőt produkál.

Nos a mostani küldetésen a standard változatot láthattuk működni, mely a tőle megszokott módon tette a dolgát, és sikeresen a kijelölt pályára állította a körülbelül 15,5 tonnás hasznos terhet, ami 52 db űreszközt takar.

Az első fokozat szintén jól teljesített, és nem csak a kezdeti szakaszban operált megfelelően, hanem landolásakor is precíz volt, így szinte pontosan az Of Course I Still Love You drónhajó közepén található SpaceX logó közepére szállt le. Ezzel tehát 14 sikeres repülést tudhat maga mögött, a cég pedig immáron 2 ilyen hordozót birtokol, hiszen a B1062 is ennyi missziót teljesített már.

Dark mode powered by Night Eye