Starship hírfolyam – Starbase és Kennedy Űrközpont (2023 júliustól)

Kapcsolódó

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Ismét eltelt egy félév, így új hírfolyamot nyitunk a Starbase-en és a Kennedy Űrközpotban zajló események, Starshippel kapcsolatos hírek összefoglalására!

Korábbi hírfolyamok:

Fotó: SpaceX
Infografika az Artemis-3 küldetés lebonyolításáról: Tony Bela, fordítás: Tamási Dávid és Séra Gábor (spacejunkie.hu)

Hírfolyam

2023 December

December 31. vasárnap:

 • 12:04: Tegnap este leemelték a Booster 10-et az indítóállásról, és el is kezdték a szerelőállványzat felépítését az utolsó karbantartási munkákhoz. 

December 30. szombat:

 • 10:33: Nem tud leállni a SpaceX: ezekben a percekben szállítják át a Massey’s tesztterületre az első kriogenikus nyomáspróbákhoz a Ship 30 prototípust, mely valószínűleg az 5. repülés második fokozata lesz a Booster 12 (amit szintén a minap szállítottak át a Massey’s-re).

December 29. péntek:

 • 22:30: Belső forrás információja alapján mindkét fokozat tesztje tökéletesen sikerült, a Booster 10-é ráadásul a tervezett teljes időtartamú volt, és mind a 33 Raptor végig megfelelően üzemelt.

 • 19:06: Micsoda nagyüzem volt már megint a Starbase-en! Meglepetésre dupla statikus hajtóműtesztre került sor a Booster 10 mellett a Ship 28-cal is, melynek kiegészítő tartályait használták ezúttal. Ez a Ship 26-tal végrehajtott tesztnek megfelelő lehetett, amivel egy Föld körüli pályáról történő hajtóműves fékezést-visszatérést szimuláltak. A Boosterrel ráadásul egy 10 mp-es teszt volt, egyelőre nem tudni, mennyi hajtóművel, de amint lesz belső vagy publikus információ, megosztjuk természetesen.
  Ezzel teljesítették azt a célt, hogy mindkét fokozattal végrehajtanak legalább egy hajtóműtesztet, így január elején már következhetnek a full stack tankolási és egyéb felkészítési tesztek. Hogy az indítás mikor jöhet, persze nagyban függ az FAA módosított repülési engedély kiadási folyamatától. Mindenesetre komoly év végi demonstrációt tartott a SpaceX a tempót illetően, ahogy azt a NASA felé meg is ígérték még az átszállítások előtt.

 • 14:54: Készülnek a hajtóműtesztre, jelenleg a tartálypark és egyéb rendszerek felkészítése zajlik. 
  Várhatóan a Ship 29 lesz a Mega Bay 2 első lakója, ugyanis épp ezekben a percekben hozzák ki a High Bay-ből a prototípust és vihetik át a legújabb hangárba hajtómű beszerelésre. 
  Eközben megérkezett Port Brownsville-be az az uszály, ami nemrég indult Floridából egy toronyszegmenssel és két tartállyal.
 • 9:33: A karácsonyi ünnepnapok csendessége után ismét zajlik az élet a Starbase-en:
  – Ezekben a pillanatokban szállítják át a Booster 12-t a Massey’s tesztelési területre a tolóerő-szimulátor állványon, melyet múlt éjjel készítettek elő.
Fotó: Starship Gazer

– Tegnap a 6. kriogenikus tartály is megérkezett az indítási területre, mely az új tartálypark részét képezi majd.
– Mára hivatalos felhívást kaptak a lakosok a Booster 10 tervezett statikus hajtóműteszt végrehajtásáról (múlt héten egy beragadt átfejtő szelep miatt meghiúsult az első próbálkozás)

December 24. vasárnap:

 • 9:57: Folytatódik a Starbase, azon belül is az indítási terület „vizuális tuningja”: ezúttal az újonnan épített autó- és tanker bejárat fölé helyeztek led kivilágítású betűket a SpaceX hivatalos feliratával.

 • További információ, hogy jövő szerdáig eldöntik a szakemberek, hogy le kell-e emelni a Booster 10-et az indítóállásról a tankolási csatlakozó javításához, vagy megkísérlik-e újra statikus hajtóműteszt végrehajtását.


December 23. szombat:

 • 10:16: Belső infó alapján végre kiderült, hogy a csütörtöki Booster 10 statikus hajtóműtesztet a rakéta gyorsleválású tankolóadapterének hibája hiúsította meg. A hiba elvileg nem nagy, de a szerelőplatformokat az indítóálláshoz vitték még tegnap, hogy átvizsgálják a rendszereket.

December 22. péntek:

 • 19:59: Úgy tűnik, mégse lesz ma semmilyen teszt, mivel a megyei sheriff hivatal az előző percekben adott ki közleményt, hogy a főutat és a strandot nyitva hagyják. Folytatás jövő héten szerdán lehet legkorábban.
 • 19:15 Egyelőre senki sem érti igazán, mi megy jelenleg a Starbase-en, mert meglepő módon ismét kaptak egy felhívást a lakosok, ami a statikus hajtóműteszthez szükséges, azonban egyelőre még a sheriff sincs a lezárási helyen, miközben a földi berendezések órák óta működés alatt vannak. Figyeljük az eseményeket, és reméljük, hamarosan kiderül, mire számíthatunk ma.
 • 17:19: A sheriff pár perce lezárta a főutat, de az egyelőre nem ismert, hogy milyen tesztre készülnek. Az éjszaka folyamán elég sok tartálykocsi töltötte fel az oxigéntartályakat, így elképzelhető, hogy csak az átfejtő berendezéseket próbálják majd ki a tegnapi műszaki hiba után. A gyújtási teszthez szükséges felhívást egyelőre nem adták ki, így ilyen fajta teszt nem valószínű
 • Egy újabb útzár időpontot jelöltek ki dec. 27-én (szerdán) 15-03 óra között, így ha ma nem, talán jövő héten tudják pótolni a félbemaradt gyújtási tesztet.
 • 8:43: Tegnap végül nem sokkal a lenti bejegyzés után le is fújták végleg a tesztet, és visszatértek a szerelők az indítási területre. Az szinte biztos, hogy az oxigén átfejtő rendszerben jött elő valami hiba, mivel az elmúlt időben ennél volt komolyabb fejlesztés-bővítés, és előfordulhat, hogy „gyerekbetegségekkel” küzd az új infrastruktúra. A mára kitűzött útzár még egyelőre tervben van, de mivel szinte az összes cseppfolyósított oxigént felhasználhatták a tegnapi több órás próbálkozás során, lehetséges, hogy nem tudják pótolni tartálykocsikkal a hajtóműteszthez szükséges mennyiséget mára. Figyeljük az eseményeket, és meglátjuk, lesz-e ma újabb próba. Addig is nézzétek vissza tegnapi élő közvetítésünket, hiszen a több mint 3 órás adás alatt rengeteg infóról, hírről beszéltünk!

December 21. csütörtök:

 • 22:05: Továbbra sem megy simán minden a teszten. Bár órákkal ezelőtt már megkezdődött a rakéta tankolása, nem sokkal később félbeszakadt a folyamat, valószínű egy beragadt szelep miatt, de erről nincs megerősített információ. Jelenleg úgy tűnik, hogy megpróbálják távolról megoldani a problémát, de lehet vissza kell menniük szerelőknek megnézni a berendezéseket.
 • 17:27: Valami probléma lehet a tankoló berendezéssel, mert röviddel azután, hogy kiürítették a területet és megkezdték a rendszerek előhűtését, vissza kellett mennie néhány szerelőnek megvizsgálni a helyzetet.
 • 15:21: Már lezárta a sheriff a főutat és az orbitális tartályparkot is lassan elkezdik felkészíteni a mai tesztre. Kíváncsian várjuk, hogy hány és milyen tesztet hajtanak ma végre a Booster 10-zel!
 • 7:05: Hírekben igencsak gazdag volt az elmúlt éjszaka! A SpaceX hivatalosan is megerősítette az X-en, hogy 6 Raptoros hajtóműtesztet hajtottak végre, egy belső infó szerint pedig jó eredménnyel is zárult a pár másodperces művelet. 

 • A Ship 28 a hajtóművei után a raktérajtaját és kipróbálta, mely látszólag rendesen működött is! Ez nagy előrelépés a korábbi társaihoz képest, hiszen az S24 és S25 esetében le kellett hegeszteni és megerősíteni a túlzottan meggyengült részt, mely épp az akkori hajtóműtesztek miatt vált használhatatlanná. Lehetséges, hogy az S28 már tömegszimulátort vagy akár egy teszt Starlink műholdat is kapni fog rakományként a harmadik indítás alkalmával.
Forrás: LabPadre
 • Újabb túlnyomásos tesztről szóló felhívást kaptak a helyiek, ami azt jelezheti előre, hogy ma már akár a Booster 10 is sorra kerülhet, pedig vele még előzetes turbószivattyú teszt sem volt. Lehet egymás után hajtják végre ezt és a teljes gyújtási tesztet?

December 20. szerda:

 • 21:47: Megvolt a hajtóműteszt a Ship 28-cal! Az egyelőre nem ismert, hogy hány Raptor indult be, de teljes időtartamúnak tűnt a teszt. Remélhetőleg lesz valami publikus vagy nem publikus infó a részletekről.

Mi is élőben közvetítettük a tesztet, az adás alatt rengeteg kérdéssel foglalkoztunk!

 • 14:49: Váratlan módon ma reggel túlnyomásos tesztről szóló felhívást kaptak a helyiek, ami a Ship 28 statikus hajtóműtesztjét jelzi előre! A tervek szerint teljes, hat Raptoros tesztet fognak végrehajtani a prototípussal, melynek ez lehet az utolsó próbatétele a repülés előtt, ha a mai teszt jól sikerül.

December 19. kedd:

 • 21:58: Végre emelik a Booster 10-et az OLM-re!
  Ezen kívül két új útzárat adtak ki a héten, magyar idő szerint dec. 21-22. 15-03 óra között.


December 18. hétfő:

 • 12:04: Bár nem jelentettek be hozzá előre útlezárást, ezekben a percekben viszik át a Booster 10-et is az indítási területre! Természetesen a karácsonyi díszítés ezúttal sem maradhat el a szállító járművekről!
Forrás: Nasaspaceflight Starbase live


December 17. vasárnap.

 • 11:50: Tegnap turbószivattyú tesztet hajtottak végre a Ship 28-cal, így ténylegesen megkezdődött a prototípus indítás előtti felkészítési szakasza. Jövő héten akár már jöhet is egy vagy több teljes hajtóműteszt.

December 15. péntek:

 • 14:43: A következő időszak várható menetrendje, amit jelentős tempónövelés fog jellemezni (bár az évvégi ünnepek valamelyest képlékennyé teszik)
  – szombaton kezdődik előzetes teszteléssel a Ship 28 sorozata
  – jövő hét elején spin prime (turbószivattyú teszt), majd teljes statikus hajtóműteszt egy Raptorral
  – a Booster 10-et a Ship 28 tesztsorozatának végrehajtása után viszik át az orbitális indítóállásra szintén hajtóműtesztekhez

December 14. csütörtök:

 • 22:34: A Ship 28 átszállítása után útzárak sokaságát jelentették be a közelgő tesztek végett, magyar idő szerint az alábbi időpontokban: dec. 16-án 13-22 óra, dec. 18-20. 15-03 óra között. Ezekből a 16-i és a 18-i már ténylegesen tervezett útzár, így ezeken a napokon valamilyen tesztre már sor kerülhet.
 • 12:16: Gond nélkül átjutott a Ship 28 a tesztelési területre. A szállítás utolsó fázisát mi is élőben közvetítettük!
  A LabPadre csatorna pedig igazán hangulatos videót rakott ki X-en, aláfestő zenével a szállításról:

 • 10:23: Egészen speciális átszállításra készül a SpaceX az S28-cal: karácsonyi ünnepi díszekkel telerakott szállítójármű viszi át majd a prototípust a tesztelési területre! Ezen kívül az orbitális szerviztorony Ship tankolókarját is feldíszítették színes izzósorral, a korábbi években ilyenre még nem volt példa. 🙂
Forrás: LabPadre Starbase live

 

A szerviztorony felső tankolókarja teljes pompában. Forrás: Rocket Future


December 13. szerda:

 • 14:38: Egy NASA HLS forrás szerint 6-8 hét múlva következhet az IFT-3. Más forrás szerint legkorábban február közepén vagy második felében kerülhet sor a 3. indításra, és inkább ez tűnik valószínűbbnek. Mindenesetre a fokozatok készültségi állapota és az FAA IFT-2 vizsgálatának folyamata határozza meg majd az időzítést.
 • Ma minden korábbinál nagyobb esély van rá, hogy végre átszállítják a Ship 28-at a tesztelési területre, ugyanis az útmenti bólyákat már kihelyezték és a sheriff is megérkezett a gyártási területre.

December 12. kedd:

 • 15:12: Bár tegnap már úgy tűnt kis ideig, hogy sor kerülhet a Ship 28 átszállítására a tesztelési területre, végül a hangárban maradt a prototípus. Mára még tervben volt egy fél napos útzár 15 órától, de még továbbra sem néz ki úgy, hogy végeztek volna minden felkészítő munkával, és néhány perce a mai útzárat is törölték. Az átszállítás időpontja azért is fontos, mert a NASA figyelemmel követi majd a SpaceX-et az egész földi felkészítési tesztidőszak során a Booster 10 és Ship 28 esetében, és onnantól ketyeg az óra, ahogy a prototípusok elhagyják a hangárt. A cél, hogy minél gyorsabban fel tudják készíteni a fokozatokat az utolsó statikus hajtóműtesztre már a tesztpadokon, és utána a végső, repülésre kész állapotot is minél előbb elérjék.

December 9. szombat:

 • 8:34: Tegnap végül nem került sor semmilyen átszállításra, mert törölték a tervezett útzárat. Azonban dec. 11-én reggel 5-9 között új időszakos lezárást tűztek ki, az ezt követő napok tervezett időpontjai még változatlanok. 
 • A SpaceX szeretné mindkét fokozattal (Ship 28 és Booster 10) még ebben a hónapban végrehajtani a statikus hajtóműteszteket, hogy januárban már a végső felkészülés jöhessen a harmadik indításra. 

December 7. csütörtök:

 • 9:07: Végre ismét felpöröghetnek az események hamarosan, ugyanis átszállítás(ok)hoz, majd teszteléshez adtak ki új lezárási időpontokat! Valószínűleg először a Ship 28 fogja elfoglalni helyét a indítási terület szuborbitális tesztpadjának valamelyikén, mivel az orbitális indítóállás még bőven karbantartási munkák alatt van, és így a Booster 10-nek még várakoznia kell. 
  Az időpontok: december 8. 23:00 – december 9. 4:00 (szállításhoz), dec. 11. 15:00 – dec. 12. 3:00, dec. 12. 15:00 – dec. 13. 3:00 (teszteléshez).

December 6. szerda:

 • 8:05: A napokban a Booster 10 kapta a legtöbb törődést az építés alatt lévő Super Heavy-k közül. Hétfőn ráemelték a hot staging gyűrűt a rakéta tetejére, tegnap az új, sokkal masszívabb szállítóállványt is bevitték a Mega Bay szerelőcsarnokba, majd rá is emelték a Boostert. Múlt éjjel pedig egyelőre ideiglenes helyére került át a Rocket Gardenbe, ahol talán nem kell túl sokat várakoznia arra, hogy az orbitális indítóállás kész legyen a fogadására az indítási területen.
A Booster 10 elhagyja az új állványon a Mega Bay-t. Fotó: John Cargile (What About It)

December 4. hétfő:

 • 22:21: Nemrég érdekes részletet tudhattunk meg a következő, harmadik integrált tesztrepülésről. Lakiesha Hawkins, a NASA igazgatóhelyettesi asszisztens egy prezentáción mondta el, hogy a Starship keringés közbeni üzemanyag-átfejtési tesztet is végrehajt majd. Ez persze még nem két Starship közötti, (ami majd az Artemis-3 küldetéshez is szükséges), hanem a fő üzemanyagtartályból az orrkúpban elhelyezett kiegészítő tartályba való átfejtési műveletet jelenti. A második fokozat továbbra sem fog egy teljes keringést megtenni a Föld körül, tehát nem éri el az orbitáls sebességet, hanem a tervek szerint az Indiai-óceánra hajt végre hajtóműves irányított visszatérést.

December 3. vasárnap:

Kennedy Űrközpont

 • Mivel jelenleg a Starbase jelenti az abszolút prioritást a fejlesztést és építkezést illetően a KSC-ben továbbra is elég nagy csend honol az LC-39A indítóállás, illetve a Roberts Road-nál eddig létrehozott gyártókomplexum körül. Néhány érdekes információt azonban találtunk a másik tervezett, LC-49 komplexum kapcsán. Bár júliusban úgy tűnt, hogy eláll a SpaceX azon tervétől, hogy az LC-39A-n kívül innen is induljanak Starshipek a jövőben, és inkább az Űrhaderőbázis SLC-37 komplexuma felé kezdett kacsintgatni, most úgy tűnik, mégsem tettek le a 49-esről. Sőt!

  Az LC-39B-től (mely jelenleg a NASA SLS rakétáinak indítóállása) északra épülne ki igen nagy területen az új komplexum. Ezt még 2021-ben kezdte tervezni a SpaceX, viszont ahogy azóta kiderült, az 1960-as években meghozott környezetvédelmi szabályozások már idejét múltakká váltak, és ezért azóta szinte semmilyen előrelépés nem történt a tervezést illetően. Az LC-49-et eleinte a NASA Artemis-programjához, ezen belül is az HLS (holdi Starship) kiszolgálásához használnák, és egész konkrétan HAT, azaz 6 indítótornyot, indítóállást és az ezekhez szükséges földi infrastrukturát is kiépítenék a területen! Ezeket 49A Pad 1, 2, 49B Pad 1, 2 és 49C Pad 1, 2-nek neveznék el. Mivel az Artemis-3-hoz is legalább 5-6 indítás lenne szükséges az orbitális pályán való feltankolás miatt, szüksége is lesz a SpaceX-nek ekkora infrastruktúrára. Azt láthattuk, hogy ha kell, elképesztő tempóban tudják a toronyszegmenseket és az egyéb berendezéseket legyártani és összeállítani, és ha a Starbase rendszerei (tartályok + indítóplatform) véglegesednek, azok további gyártása és szerelése is jócskán felgyorsulhat. 
  Persze kérdés, hogy ezekből a tervekből mikor és mi fog megvalósulni, de az biztosnak látszik, hogy önmagában az LC-39A indítóállás nem lesz elegendő már az Artemis-3-hoz sem. Innen ugyanis csak a személyzetszállító Starship indulna (üresen), a tanker Starshipek pedig az LC-49-ről. 
  Figyeljük az itteni eseményeket is, és beszámolunk minden lehetséges fejleményről, ha lesznek!

A Kennedy Űrközpont jövőbeli területhasználati tervei. Forrás: NASA

December 1. péntek:

 • 8:18: Egy belső forrás információja alapján a Starship 2. tesztrepülésének részletei csak a legfontosabb partnerek (pl. NASA) számára ismertek, de a nyilvánosság (és így mi is) nem fogunk értesülni sokkal több részletről. Összességében annyit lehet tudni, hogy pozitívan nyilatkoznak a történésekről, a SpaceX pedig szeretne minél összehangoltabb és simább munkát végezni az FAA-vel együtt a harmadik repülés előkészítéséhez, a médiát szinte teljes egészében kizárva (Elon Musk más kérdés lesz, de sok infó tőle sem kéne érkezzen). 
  A fő cél most a repülés előtti folyamatok felgyorsítása és minél gördülékenyebb végrehajtása, és a következő párost (ami valószínű a Booster 10 és a Ship 28 lesz) minél hamarabb szeretnék felkészíteni a tesztre. Ezen folyamat kezdetét a fokozatok átszállítása fogja jelenteni, és egészen az utolsó repülés előtti készültségi értekezletig az FAA engedély várható kiadási dátumától függetlenül fogják végezni a dolgukat. 
 • Tegnap befejeződött az új fény felirat betűinek felszerelése a szuborbitális tesztterület falán:
Fotó: Cosmic Perspective

2023 November

November 29. szerda:

 • 18:16: Ezekben a napokban főleg az új tartályok érkezése, valamint az új világító felirat jelenti az érdekességeket. Előbbiek közül épp a negyedik érkezett meg néhány perce, míg a betűk már kiadták a MARS feliratot (az jó kérdés, hogy miért a fal vége felől kezdték a felszerelést…)
Fotó: Starship Gazer
 • 9:13: A harmadik nagyméretű kriogén tartályt is megérkezett az indítási területre, de nem a tartályok jelentették a „speciális küldeményt” a nap során. A gyártási területhez hasonlóan világító betűk fogják díszíteni az indítási terület egyik fal részét, és a „Gateway to Mars” (Átjáró a Marshoz) felirat nagyméretű betűi is megérkeztek. Ebből hármat már fel is erősítettek a falra:
Fotó: Starbase Surfer
 • Zajlik a Ship 28 utolsó hőcsempéinek felszerelése a High Bay-ben. A tervek szerint még a héten át is szállíthatják a prototípust a szuborbitális tesztterületre, hogy a hajtóműteszt(ek)et elvégezzék vele.

November 28. kedd:

 • 17:47: Tegnap és ma egy-egy új kriogén tartály érkezett az indítási területre. Ezek az új tartálypark részeit képezik már, amik a korábbi függőleges tartályokat váltják fel. Utóbbiak nem váltak be, és nem is túl biztonságosak (lásd első tesztrepülés utáni sérülések), ezért a SpaceX a meglévő metán tartályok mellett alakított ki kilenc tartálynak új „bölcsőket”, amikre ráerősítik azokat. Nagyjából egy hónapja a kilencből három hosszú henger tartályt már felfedeztek légi felvételeken, lehetséges, hogy azokat kezdték most odaszállítani. De az kérdés, hogy vajon mennyi érkezik még, és azokat rákötik-e a rendszerre, mert ahhoz újabb engedélyeztetések lehetnek szükségesek, amik a 3. tesztrepülést késleltethetik. 
A tegnapi első tartály érkezése.


November 24. péntek:

 • 21:07: Belső forrás információi szerint jövő héten várható szélesebb körű tájékoztatás a NASA felügyelő delegációja felé, de a héten folyamatosan zajlott az adatelemzés és jelentések írása (a Hálaadás miatt rövidített hét volt nekik is). Egyelőre semmi konkrétum nincs a következő indítást illetően, de a Ship 28 átvitele a tesztállásra akár meg is történhet. A következő indítások gyakoribbá tétele szempontjából kulcsjelentőségű a fokozatok gyors földi tesztelése, ugyanis komolyabb vizsgálat nem várható az indítóállással kapcsolatban.
 • 9:59: Elon Musk érdekes bejegyzést tett közzé az X-en:

 • Eszerint az S32-vel véget ér a V1 Shipek gyártása, és egyre valószínűbb, hogy az S33 orrkúpját nem véletlenül kezdték szétbontani, a 34-est pedig be sem fejezték: lehetséges, hogy ezt a kettőt ki is hagyják, és az S35-től jön a V2. Korábban Elon többször említette, hogy főleg a felső flap-eknél jöhet nagyobb változtatás, de szinte biztosan az eddig gyűjtött repülési adatok alapján is számos újítást fog kapni a későbbi generáció.

November 21. kedd:

 • 13:49: Hajnalban igazi Ship-keringő zajlott a gyártási területen:
  – A Ship 30-at kigördítették a High Bay-ből, hogy helyet csináljanak annak a Ship 31-nek, amit a Rocket Gardenbe vittek át
  – A Ship 29 pedig a Rocket Gardenből érkezett vissza a High Bay-be, majd a Ship 30 is visszakerült a hangárbs
  – Jelenleg tehát így néz ki a hat jelenlegi második fokozat elhelyezkedése: a High Bay-ben a Ship 29, 30, 32, a Rocket Gardenben pedig a Ship 26, 28, 31

November 20. hétfő:

 • 7:38: Hosszú idő után végre visszaszállították a Massey’s tesztkomplexumból a Booster 11-et is a Mega Bay-be, hogy ott megkezdődhessen a 33 Raptor beszerelése.
 • Elon Musk tegnap személyesen is szemügyre vette az indítóállást és környékét, és megerősítette, hogy „remek állapotban van minden, az aktív vízhűtéses acélpazs sem szorul javítási munkára, ami a legkritikusabb pontja az új vízelárasztásos-lángterelő rendszernek. Néhány fotót is közzétett a indítóállásról:

 • További infó Elontól, hogy számításai szerint 3-4 héten belül hardver szempontból ismét készen állhat egy új teljes Starship az indításra. Persze a korábbi tapasztalatok alapján már megszokhattuk, hogy ezeket a becsléseket fenntartásokkal érdemes kezelni, de az IFT-3 párosa, azaz a Booster 10 és a Ship 28 (jelenlegi állás szerint legalább is ezek repülnek majd) előrehaladott állapotban vannak már a tesztprogramban és csak hajtóműteszteket kell végrehajtani velük. Más kérdés, hogy a hatósági vizsgálatok, valamint a tegnap leírt egyéb tényezők még bőven befolyásolhatják a következő indítás idejét.

November 19. vasárnap:

 • 9:22: Lassan kezdünk felocsúdni a tegnapi elképesztő indítás után, és még egy nap sem telt, hogy a 2. Starship a magasba emelkedett, máris jónéhány publikus és belső információt tudtunk nektek összegyűjteni:
  – Az indítóállás jó állapotban van, talán még a vártnál is jobban kibírta az erőhatásokat, az elsődleges mérések több mint kielégítőek.
  – A Ship 25 AFTS (automata vészmegszakító rendszere) a hajtómű leállás előtt nem sokkal aktiválódott, az okát ennek még nem ismerjük.
  – A Booster 9 a negatív g erőnek, és a túl hirtelen fellépő oldalsó erőhatásoknak köszönhetően billent ki, valamint az üzemanyag vezetékekben is buborék keletkezhetett, ami a rakéta elvesztéséhez vezetett, de itt is pontos infókra várunk még.
  – Az FAA a szokásoshoz képest egyelőre nem tervez komolyabb vizsgálatot, de természetesen a repülés körülményeit ellenőrzik majd.
  – A következő indítás előtt valószínű megkezdik a jelenlegi orbitális tartálypark cseréjét, és a függőleges, nem igazán bevált tartályok helyett új, vízszintes tartályokat telepítenek. Ezen kívül a már a helyszínre szállított új hőcserélő tartályokat és azok vezetékeit is be kell kötni a rendszerbe. Ezekhez valószínű új engedélyeztetés is kell majd, de túlzottan bonyolult eljárásra, papírmunkára nem számítanak.
  – A következő párossal (Booster 10, Ship 28) december elején kezdődnek meg a statikus hajtóműtesztek, az indításra legkorábban január végén, de inkább februárban kerülhet sor.
 • A nap folyamán közzéteszünk egy képgalériát a szebbnél szebb fotókból, hiszen bőven van miből válogatni!

November 18. szombat:

 • 16:30: EZ VALAMI EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ VOLT!! Elindult a 2. Starship, és nem is akárhogy! Tökéletesen működött az indítóállás, a fejlesztések, az emelkedés és a fokozatszétválás hibátlan volt! Végül mindkét fokozat megsemmisült, de óriási eredményt ért el a SpaceX ma!
  Bővebben a mai eseményekről: https://spacejunkie.hu/nagy-nap-a-spacex-nek-masodik-inditasan-eljutott-az-urbe-a-starship/
  FIGYELEM!
  Már 11:30-kor elkezdjük élő adásunkat! Reméljük minél többen tudtok már csatlakozni akkor is hozzánk!
   

 • 9:03: Néhány órája megvolt a SpaceX vezetőségének utolsó, indítás előtti értekezlete (Launch Readiness Review). Pár kisebb dolgot kellett még átbeszélniük, de a konklúzió szerint minden készen áll a mai indításra! A forrás szerint „50-50”, hogy valóban elindul ma a Starship.
 • 8:09: Jó reggelt minden kedves olvasónak! A Starship IFT-2 első indítási kísérletének napjára ébredtünk! Minden információt megtalálhattok lejjebb a bejegyzésekben, amit az elmúlt napok történéseiről tudni érdemes.
  A mai napot illetően a legfontosabb tudnivalók:
    – élő adásunk 12:00-kor kezdődik, de nem kizárt, hogy még előbb tudjuk elkezdeni, erről adunk még később tájékoztatást
     – a Starship indítási ablaka magyar idő szerint 14:00-14:20! Ha bármi miatt 20 percnél több megszakítási idő kell a felkészülés során, nem indulhat a rakéta.
    –
  jelenleg már érvényben van az útzár a kiürítési zónák határánál, nem sokára érvénybe lép a légi és tengeri lezárás is
       – a földi kiszolgáló rendszerek felkészítése nagyjából 3,5-4 órával az indítás előtt kezdődnek, majd a Starship tankolása 1 óra 45 perccel a start előtt indul, ez egy fontos mérföldkő lesz
Fotó: Elon Musk

November 17. péntek:

 • 16:25: Végeztek a „stacking”, azaz emelési művelettel. Remélhetőleg most már ott marad a Ship, és legközelebb már csak a repülés során válik szét a Boostertől.
 • 15:39: Órákkal ezelőtt befejezték a Booster javítását, a szerelők elhagyták a helyszínt. Utolsó műveletként élesítették a Ship 25 vészmegszakító rendszerét, és ezekben a percekben megkezdték a felemelését. Vajon végre utoljára? Nagyon reméljük!
 • 8:36: Már teszik is vissza a hot staging gyűrűt a Boosterre, ez jó jel!

 • 7:54: Az éjszaka folyamán a 4 aerorács mozgatómotor közül 3-at kicseréltek a szerelők. Azóta két tesztet is végrehajtottak velük, és látszólag rendben mozog mindegyik terelőlap. Viszont hamarosan fel kell helyezni a Boosterre az összekötő gyűrűs részegységet (elülső hőpajzs vagy hot staging gyűrű), majd arra a Ship-et, hogy legyen elég idejük felkészülni a holnapi indításra.


November 16. csütörtök:

 • 21:04: Már emelik is le a Ship 25-öt.
 • 20:46: Friss infó Elontól, aki X-en írta meg, hogy a Booster egyik aerorácsának mozgatómotorja romlott el, és a csere miatt valóban szombatra kellett halasztani az indítást. 
 • 19:22: Valami műszaki gond lehet a Boosterrel, mert ezekben a percekben viszik vissza a Ship tárolóállványát, illetve az óriásdaru is épp gurul az OLM-hez, hogy a Ship után leemelje a hot staging gyűrűt a Booster tetejéről. Belső információk alapján így a legkorábbi indítási időpont szombatra tolódik, de ez függ a hiba nagyságától és attól, hogy mikor tudják ismét összeilleszteni a fokozatokat a javítás után.
 • 7:30: Tegnap éjjel a Ship 25 is felkerült a helyére, így minden készen áll a holnapra tervezett indításra! A SpaceX még egy ún. Launch Readiness Review-t (indítás előtti készültségi értekezletet) tart, de nem számítanak semmilyen műszaki problémára. 
  Holnap magyar idő szerint 14-16 óra között lesz az indítási ablak, de mi órákkal előbb már bejelentkezünk, hiszen több helyszíni élő adást is át tudunk venni, többek között egy magyar családét is, akik az indításra utaztak le a Starbase-hez! Úgyhogy exkluzív, csak nálunk látható felvételeket is fogunk nektek mutatni! 
A teljes Starship csodás látványa az indítóálláson, a színpad készen áll! Fotó: John Cargile (What About It)

November 15. szerda:

 • 22:17: HIVATALOS! Az FAA kiadta az IFT-2-höz szükséges módosított repülési engedélyt! Immár minden adott, hogy a SpaceX pénteken, azaz november 17-én először megkísérelje az indítást!
Forrás: https://www.faa.gov/media/69476
 • 21:41: Az FAA is halad a maga részével a végső papírmunkákat illetően, pár órája kiadták azt az újabb kiértékelést, amit az FWS által benyújtott dokumentumok és vizsgálatok alapján írtak össze. Ez az utolsó lépés a tényleges repülési engedély kiadása előtt, így már tényleg nagyon közel lehet ez is!
 • 16:23: Bármikor jöhet a hivatalos bejelentés!! Minden készen áll, az FWS befejezte a maga részéről a hatástanulmányi vizsgálatot, erről az FAA-t is tájékoztatta. Már csak az a kérdés, hogy mikor lesz nyilvános az engedély. De mi már tudjuk, hála a belső forrásnak! 🙂
 • 15:11: Mai első fontos műveletként ezekben a percekben rakják fel a Boosterre a rácsozott hot staging összekötő gyűrűt. Nem sokkal később követheti a Ship 25 is.
 • 7:36: Újabb belső információ szerint ma ráemelik a Ship 25-öt a Booster 9-re (talán tényleg utoljára! Emellett minden a terv szerint halad a háttérben, hogy pénteken megkísérelhessék az indítást, bár az engedélyt még nem adta ki az FAA. Ha ma erre sor kerül, akkor minden akadály elhárul a SpaceX elől, és a saját kezükben lesz az irányítás végre.
 • Christian Davenport, az egyik leghitelesebb amerikai szakújságíró értesülései szerint is már nagyon közel van a repülési engedély kiadása. Ő már az áprilisi indítás előtt is egy nappal hasonló bejegyzést tett közzé, és akkor bejött a számítása, reméljük, ezúttal is így lesz!

November 14. kedd:

 • 21:56: Belső infó – a SpaceX szerdára várja az FAA repülési engedély kiadását! Persze biztos csak akkor lesz, miután bejelentik, de az sem kizárt, hogy a SpaceX ki fog várni a bejelentéssel, miközben a háttérben már az előkészületeket végzi a engedély birtokában, ugyanis a lezárások és az evakuálások könnyítése miatt akár az utolsó pillanatig is kivárhatnak a hírrel.
 • Már új légtérzárat és tengeri lezárást is kiadtak, így a repülési engedélyen kívül már minden rendelkezésre áll a három indítási kísérleti napra.
 • 7:27: Továbbra is mindenki vár a Fish and Wildlife Service és az FAA végső jóváhagyásaira és utóbbi repülési engedélyére, de közel lehetünk végre a kiadásukhoz. Elon Musk pár órája X-en erősítette meg, hogy úgy tájékoztatták, időben megérkeznek az engedélyek, és így esély van még a pénteki tesztrepülésre. 
 • Több lezárásról szóló felhívást is kiadtak tegnap:
  – főút lezárása „repülési műveletek végrehajtása miatt”: nov. 17-19., magyar idő szerint 7-21 óra között
  – vízi útvonalak lezárása a Mexikói-öbölben és a Hawaii-szigeteknél, ahol elvileg a Ship az óceánba csapódhat
 • Tehát ha pénteken nem tud repülni a Starship, hétvégén is lehetőség lesz újabb indítási kísérletre, ugyanis ha vasárnapig nem tud indulni, a jövő hét kedvezőtlen időjárása, illetve a Hálaadás napja miatt legalább 3-4 napot ismét csúszna a teszt dátuma.

November 12. vasárnap:

 • 9:36: Valóban leemelték a Ship 25-öt, sőt, a Booster 9 hot staging összekötő részegységét is leszedték, így valószínű, az első fokozat tetején kell átnézniük valamit még a szerelőknek. Ha már lekerült újra a Ship, legalább pótolni tudják azt az egy hőcsempét, ami a legutóbbi emelés során esett le a törzsről (persze ez nem befolyásolná nagyban a Ship visszatérésének sikerét). Ami fontos, hogy ez az újabb, és remélhetőleg utolsó leemelés nem befolyásolja a jelenleg tervezett november 17-i legkorábbi indítási időpontot!

November 11. szombat:

 • 20:41: Magyar idő szerint holnap hajnal tájban még egyszer le fogják emelni a Ship 25-öt. Vagy csak azért, hogy ne álljon még legalább 5 napot a full stack élesített vészmegszakító rendszerrel, vagy még nem is élesítették a tölteteket és ezért van szükség az újbóli leemelésre.
 • 9:15: Repülési engedély még nincs, új tervezett indítási időpont már van, melyet a SpaceX is hivatalosan megerősített már az X-en: legkorábban november 17! Reméljjük, tényleg már csak pár napra lehetünk a várva várt eseménytől! Addig is nézzétek meg rövid, 3 perces beharangozó-kedvcsináló videónkat:


November 10. péntek:

 • 8:30: Alig fél óra kellett az újabb emelési művelethez a SpaceX-nek, és immár újabb full stack várakozik az indítóálláson, hogy útnak indítsák!
Fotó: Sean Doherty (nasaspaceflight.com)
 • Néhány tegnapi felvétel a Nasaspaceflight-tól a vészmegszakító rendszer tölteteinek telepítéséről:

 • 7:25: Úgy tűnik, már élesítették is a vészmegszakító rendszert a fokozatokon, a Ship 25-ön szinte biztosan, ugyanis utóbbit ezekben a percekben emelik a Booster 9-re! Ez valószínűleg az utolsó ilyen művelet ezzel a rakétarendszerrel, és már csak a szükséges repülési engedélynek kell megérkeznie, hogy legkorábban 15-én szerdán elindulhasson útjára a második Starship.
Forrás: LabPadre


November 9. csütörtök:

 • 22:44: Bár a hivatalos engedélyt még továbbra sem adták ki, és az FAA pedig azt kérte, hogy senki ne szivárogtassa ki előre az engedély meglétét, belső infók szerint a NASA HLS delegációja elindult a Starbase-re. Mindenki olvasson a sorok között, de a mai fejlemények eléggé egy felé mutatnak. 
 • 17:48: A Shipre is elkezdték felszerelni a robbanótölteteket, újabb jó jel!
 • 16:03: Miközben még mindenki az FWS döntésére és a végső repülési engedély kiadására vár, a repülési vészmegszakító rendszert telepítő szakemebek megérkeztek az indítóálláshoz, és lehetséges, hogy már elhelyezik a fokozatok törzsén kialakított tárolókban a robbanótöltetet. Ez pedig elég jó jel, ugyanis erre már akkor szokott sor kerülni, amikor közel van az indítás napja! Persze még az élesítés bőven hátra van, azt nagyjából 1-1,5 nappal a repülés előtt teszik majd meg, de mindenestre biztató fejlemények vannak végre!
Fotó: Starship Gazer

November 8. szerda:

 • 9:46: A jelenleg legfrissebb belső információ szerint legkorábban november 15-re tervezik a 2. tesztrepülést, de ahogy eddig is, a helyzet eléggé képlékeny, és akár néhány óránként is más infó érkezhet. Ami biztos, hogy amíg az FWS nem adja ki a saját vizsgálati eredményeit, a SpaceX-nek és az FAA-nek is várnia kell. Ha péntekig megérkezne egy pozitív kimenetelű tanulmány, akkor még lehetne esély egy jövő hét közepi indításra.

November 7. kedd:

 • 7:28: Bár egyelőre még mindig zajlik a Fish and Wildlife Services vizsgálata, és a Starship még mindig nem kapta meg a repülési engedélyét, a teszthez szükséges lezárások közül tegnap kettőt is kiadtak: egyrészt a légtérzárról érkezett felhívás nov. 13-18 között a, valamint a főút lezárásól is kiadott közleményt a megyei sheriff hivatal, ez nov. 13-15. között  magyar idő szerint 7-21 óra között lehet érvényben. Bár a megjegyzésben „nem repülési tevékenységhez” köthető lezárást írnak, ilyen hosszú időablakot csak komolyabb repülési tesztek esetén adtak eddig ki. 
 • Ami tehát biztos, hogy úgy készülnek, hogy jövő hét első felében már lehetséges az indítás, az egyik belső forrás információi  szerint bár nem lehetetlen, elég kicsi az esély erre. Ahhoz, hogy hétfőn vagy kedden indulhasson a Starship, legkésőbb csütörtökig meg kell érkeznie a jóváhagyásoknak és a repülési engedélynek.

November 4. szombat:

 • 8:57: A SpaceX tegnapi bejegyzésében az X-en is megerősítette, hogy egy november közepi indításra készülnek, de ez nagyban függ a hatósági jóváhagyások és a repülési engedély kiadásától. De az jó jel, hogy az eddigi információkat, híreket hivatalosan is alátámasztják!
  Ezen kívül a spacex.com weboldalon is feltöltötték a repülési profil ábrázolását és az indítás előtti és utáni események idővonalát:


 • Az egyik fontos változtatás az első indításhoz képest, hogy míg Booster 7 indítási szekvenciája T-6 másodpercnél kezdődött, a mostani Booster 9 esetében ez már csak T-3 másodperc lesz.
 • Emellett azt is megtudhatjuk, hogy a vízelárasztási rendszer T-10 másodpercnél fog beindulni, innen pedig már a hajtóművek indítása kell következzen, különben több lehetőség nem lesz az indításra, amíg újra fel nem töltik a víztartályokat.

 • A fenti idővonal lényeges pontja a hot staging fázis, tehát amikor a második fokozat hajtóművei beindulnak, miközben az első fokozat néhány hajtóműve tovább üzemel. Ez a fázis 2-3 másodperces lesz, ám ezek döntő fontosságú pillanatok lesznek a Starship rerpülésénél.

November 2. csütörtök:

 • 19:22: Alig egy nap után már le is emelik rövidesen a Ship 25-öt. Valószínű tegnap csak az emelőkarokat és az illesztési folyamatot tesztelték, mert semmi más tesztre nem került sor a full stack-kel.

November 1. szerda:

 • 19:53: Egyelőre nem ismert okból, de újra felemelték a Ship 25-öt a Booster 9-re, így ismét „full stack” lesz egy ideig az indítóálláson. Az biztos, hogy ez még nem az utolsó ilyen művelet volt, hiszen a fokozatok vészmegszakító rendszerét még élesíteni kell majd az indítás előtt pár nappal, amihez a Shipet újra le kell emelni majd.
 • 10:21: A tegnapi nap belső és publikus kommunikációira egy szó jellemző leginkább: zavaros. Ugyanis míg egészen délutánig a SpaceX és a NASA HLS-program belső forrásai is úgy tudták, hogy a teljes engedélyeztetési folyamat lezárulhat, végül csak az FAA adott ki egy közleményt, melyben saját vizsgálatuk befejezéséről írnak, emellett pedig megerősítik, hogy az FWS környezetvédelmi szervezet tovább folytatja saját hatástanulmányi vizsgálatát. Nagy kérdés, hogy ez utóbbi mikor és egyáltalán milyen eredménnyel fog lezárulni, hiszen abszolút nem garantált, hogy az FWS is minden változtatással és dokumentációval elégedett lesz, és további változtatásokat írhatnak elő. Így lényegében a SpaceX mellett az FAA-nek is várakoznia kell, mivel a hatástanulmány kiadásáig ők sem adhatják ki a végső repülési engedélyt. Ezért zavaros, hogy mikor és hol mehetett félre a kommunikáció a felek között, az viszont biztos, hogy a történések miatt egy héttel tolták a legkorábbi lehetséges indítási dátumot, mely jelenleg november 13. 

2023 Október

Október 31. kedd:

 • 18:15: Nagyon fontos előrelépés az IFT-2 engedélyeztetésében: az FAA a maga részéről befejezte a dokumentációk, adatok átvizsgálását, és már csak a FWS (Fish and Wildlife Services döntésére várnak, hogy a végső repülési engedélyt kiadhassák! Ha ez megtörténik, a SpaceX-en múlik, hogy mikor állhatnak készen az indításra.
 • 7:48: Több belső forrás egybehangzó információi szerint akár már ma vagy holnap kiadhatják a hatósági engedélyeket a Starship második repüléséhez! Ha ez valóban így lesz, a november 6-ra tervezett indítás is megvalósulhat. Folyamatosan figyeljük a híreket és a fejleményeket, a ma esti Starbase heti összefoglaló adásban is beszámolunk mindenről, amit eddig tudni lehet.

Október 28. szombat:

 • 9:10: Ahogy arra számítani lehetett, tegnap este visszaszállították a Ship 26-ot a Rocket Gardenbe, ahol „nyugdíjas” napjait fogja tölteni egy ideig. 
Fotó: What About It

Október 27. péntek:

 • 7:30: Leemelték a Ship 26-ot a „B” szuborbitális tesztpadról, és magyar idő szerint 21-23 óra között ki is tűztek egy szállításhoz szükséges útlezárást. Így ennek a prototípusnak várhatóan véget ért a tesztelés, és valószínűleg a Rocket Gardenben állítják ki, amíg egy nap majd szétszedik.

Október 26. csütörtök:

 • 17:06: Hamarosan leemelik a Ship 25-öt, talán már utoljára! A chopstick már megragadta a törzset mind a négy helyen, és a gyorsleválású kart is visszahúzták.
Forrás: Nasaspaceflight Starbase live 24/7
 • 18:29: Már emelik is a Shipet. A műveletre azért van szükség, hogy élesíteni tudják a törzsön elhelyezett vészmegszakító rendszer robbanótölteteit majd az indítás előtti napokban. Ezt a Booster 9-en maradva nem tudnák megtenni a szakemberek a túl nagy magasság miatt. 

Október 25. szerda:

 • 7:39: Mindenre kiterjedő, több mint 10 órás teszt volt végül tegnap, melynek során mindkét fokozatot teljesen feltankolták, megvizsgálták a Booster 9 aerorácsainak mozgását, két FireX (nitrogén-víz elegyű tűzvédelmi rendszer az indítóplatform aljánál), az összes gázdinamikai szelepet is ellenőrizték a rakétán, majd a teszt lezárásaként egy újabb teljes nyomású vízelárasztást is végrehajtottak. A SpaceX is megerősítette, hogy egy valódi repülés előtti szimulációt teljesített minden rendszer:

 • Újabb két útlezárási időpontot tűztek ki csütörtökre és péntekre, így tovább folytatódhat a felkészülés az IFT-2-re!
 • Christian Davenport, a The Washington Post újságírója, aki elég jól informált szokott lenni háttérinfók terén a teszt után azt írta az X-en, hogy a SpaceX mellett az FAA és a Fish and Wildlife Service is jól halad az ellenőrzési folyamataikkal, így remélhetőleg már nincs messze az indítás.
Fotó: SpaceX

Október 24. kedd:

 • 21:50: Gond nélkül zajlik a Starship teljes tankolási tesztje:
Forrás: Nasaspaceflight live
 • 15:18: Már le is zárták az utat, és az emelőkar is elengedte a Ship 25-öt, utóbbi a teljes indítás előtti szimulációra való felkészülést jelentheti.
 • 12:55: A tervek szerint ma vagy holnap kerülhet sor egy teljes indítás előtti tankolási tesztre, időjárástól függően.

Október 23. hétfő: 

 • 9:22: A tegnapi nap mérlege végül két részleges tankolási művelet a Booster 9-cel és egy vízelárasztásos teszt a kibővített, és immár teljes kapacitással üzemelő rendszerrel. Az alábbi összehasonlítás jól mutatja, mennyivel nagyobb nyomáson és mennyivel több vizet képes a rendszer az indítóállás alatt és körül szétlövellni a harmadik víztartálynak, illetve a kibővített nagynyomású nitrogén tartályparknak köszönhetően.
 • Belső infók alapján jó eredményeket kaptak az utóbbi tesztet illetően, amit még újabbak követhetnek.
 • Mára és holnapra is további lehetséges útlezárási időpontok állnak rendelkezésre, amik már egy teljes indítási főpróba végrehajtását is hozhatják.

Október 22. vasárnap:

 • 22:07: Nemrég újraindították a Booster tankolását, de úgy tűnik, ismét csak kevés üzemanyagot és oxidálószert fejtettek át a tartályakba, mert ismét már a visszafejtési fázis megy.
 • 20:00: Nem sokat tankoltak a Boosterbe, a Shipbe pedig látszólag semennyit, jelenleg már a képződött jég olvadását láthatjuk a Booster oldalán, ami az oxigén és metán visszafejtését jelzi. Nem tudni, lesz-e még további teszt ma, vagy ennyi volt a program mára.
 • 19:06: Úgy tűnik, mégis rendes tankolási tesztet hajtanak végre (ami a valódi metán-oxigén páros átfejtését jelenti), mivel a metán oldali mélyhűtő berendezések is aktiválódtak. Az persze továbbra is kérdés, hogy mennyire tankolják meg a fokozatokat.
 • 18:08: Az első teljes tesztre készülnek a B9-S25 full stack-kel az orbitális indítóálláson. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen teszt várható, de az biztos, hogy nem statikus hajtóműteszt vagy indítást szimuláló próba. A legvalószínűbb, hogy egy részleges tankolási tesztre kerül sor, az utat már lezárták, és jelenleg az átfejtőrendszer előhűtése zajlik már. Korábban 3+3 alkalommal a gyújtási rendszert is letesztelték már.

Október 21. szombat:

 • 16:58: Miután tegnap negyedjére is összerakták a teljes Starshipet az indítóálláson, a Ship 26-tal statikus hajtóműtesztet hajtottak végre egy Raptorral (ugyanazzal, amelyikkel néhány napja előégető tesztre is sor került). Ez a prototípus valószínű befejezte tesztsorozatát és lehet pályafutását is, mert arról már korábban is lehetett hallani, hogy nem tervezik tesztrepülésen is bevetni.

 • Kissé különleges módon, de holnapra is fél napos útlezárást tűztek ki magyar idő szerint 15 órától. A legvalószínűbb, hogy a full stack-kel hajtanak végre valamilyen tankolási tesztet, de a teljes indítás előtti szimulációs felkészülés csak később jön.

Október 20. péntek:

 • 14:49: Ismét emelik a Ship 25-öt a Boosterre
Forrás: Nasaspaceflight Starbase live
 • 7:53: Éjjel az új, laposabb kialakítású kupolával ellátott teszttartály esett át újabb teszten a Massey’s Outpost területen.
 • A High Bay-ben a héten tovább nőtt a Ship 32, immár a metántartály felső szekcióját is hozzáillesztették a megépült orrkúp+raktér részhez. Múlt éjjel pedig már a középső metántartály törzsrészt is hangárba vitték.
 • A SpaceX néhány munkatársa a Fish and Wildlife Services (FWS) tagjaival együtt szedték össze az áprilisi indítás óta ott maradt betondarabokat az indítási terület körül. Valószínű ez is egy feltétele volt annak, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok listáján újabb pontot húzhassanak ki.
 • Ha már a folyamatok szóba kerültek: az FAA újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy október 5-én küldték meg az FWS-nek a módosított infrastruktúráról és rakétafokozatokról, valamint a vízelárasztási rendszerről készített részletes jelentésüket. A szervezetnek ezután 30 napja van kiértékelni, majd újabb 135 napja módosításokat kérvényezni a SpaceX-től. Sajnos ez akár azt is jelentheti, hogy nem hogy novemberben, de idén már egyáltalán nem kerülhet sor az IFT-2-re. De az FWS mellett az FAA működése és eljárása is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még mindig nem kerülhetett sor a második tesztrepülésre. Az ekörül felmerült problémákról, és kongresszusi meghallgatásokról ebben a cikkben olvashattok bővebben. 
 • Útlezárások tekintetében ma is rendelkezésre áll 15 órától időablak, illetve jövő hétfőre és keddre is már kihirdettek lehetséges lezárásokat 15-03 óra között. 

Október 19. csütörtök:

 • 8:15: Tegnap végül egy Raptorral végrehajtott preburner (előégető) tesztet hajtottak végre a Ship 26-tal. Az elmúlt órákban pedig a Booster 11-et tesztelik ismét a Massey’s tesztkomplexumban, a látottak alapján az oxigéntartályt teljesen, a metántartályt pedig alig töltötték fel cseppfolyósított nitrogénnel, ez lehet egy tolóerő szimulációs tesztre utaló jel.

Október 18. szerda:

 • 19:26: Hamarosan újabb tesztre kerülhet sor a Ship 26-tal, az utat már lezárták és a tesztelési területet is ezekben a percekben ürítik ki. Az biztos, hogy nem statikus hajtóműteszt lesz, mert erről szóló felhívást nem adott ki a sheriff hivatal.
 • 8:45: Tegnap előre nem tervezett módon ismét leemelték a Ship 25-öt a Booster 9-ről, de ennek oka nem ismert. Lehetséges, hogy a gyorsleválású tankoló és csatlakozó kar nem működött megfelelően, mert a hétfői összeillesztést követően nem csatlakoztatták rá a Shipre. A hétre volt kitűzve egy teljes tankolási főpróba, de könnyen lehet, hogy ez jövő hétre tolódik.

Október 16. hétfő:

 • 18:48: Emelik a Ship 25-öt, ha semmi nem jön közbe, 30-40 perc múlva már a Boosteren is lehet. A lezárásból még több mint 7 óra van hátra, így akár még a Ship 26-tal is belefér egy újabb teszt.
 • 9:37: Visszaemelték a Booster 9 hot staging gyűrűjét a rakéta tetejére, mivel hamarosan, akár már a mai nap folyamán sor kerülhet a Ship 25 felemelésére is. A holnapi napra felhívást is kiadtak tengeri járművek kapitányainak, ami a tervek szerinti teljes tankolási tesztet jelezheti már előre. 
Fotó: Starship Gazer


Október 14. szombat:

 • Újabb belső infók érkeztek a következő időszak terveiről! Úgy tűnik, végre felpöröghet az élet az indítás előtti felkészüléssel!
  – A következő napokban:
   – Ismét összeállítják a full stack-et az indítóálláson
   – WDR (teljes tankolási és visszaszámlálási teszt, hajtóműindítás nélkül)
    – Vízelárasztási rendszer tesztje
  – A következő hetekben:
    – Végső jóváhagyások, engedélyek bejelentése
    – Vészmegszakító rendszer élesítése mindkét fokozaton
   – LRR (Launch Readiness Review – indítás előtti átfogó értekezlet) 
    – Tervezett indítás november elején
 • A Massey’s-en meg is volt a Booster 11 első kriogenikus nyomástesztje a felső metán tartály teljes feltöltésével
Forrás: Nasaspaceflight Starbase live

Október 13. péntek:

 • 12:28: Visszaszállították a Ship 29-et a Massey’s tesztkomplexumból a Rocket Gardenbe, ahol várhatóan a következő hetekben megkaphatja a Raptor hajtóműveit.
 • 11:08: Végre hamarosan jöhet valami előrelépés az IFT-2 körüli hosszú várakozásban, ugyanis belső információ szerint 1-1,5 héten belül az FAA kiadhat egy közleményt az elmúlt időszak fejleményeiről. Persze részleteket nem árult el a forrás, de ez jelzi, hogy ha lassan is, de a háttérben zajlik az engedélyeztetési folyamat. 


Október 12. csütörtök:

 • 7:53: Az éjszaka folyamán ratették a Booster 11-et a tolóerőszimulátor állványra, és néhány perce elindult a prototípus a Massey’s tesztterület felé.
 • Alig egy héttel azután, hogy elkészült a Ship 31 törzse a High Bay-ben, máris megkezdődött a Ship 32 építése is! Tegnap az orrkúpot és a felső raktérszekciót is bevitték a hangárba és összeillesztették azokat.
Forrás: LabPadre Starbase live


Október 10. kedd:

 • 16:09: Törölték a mai útlezárási időpontot, viszont helyette kiírtak egy rövidebbet, valószínű szállítás céljából, magyar idő szerint holnap reggel 7-10 óra között. 
 • 8:07: Tegnap részleges tankolási- és hajtóműtesztet hajtottak végre a Ship 26-tal. Belső infók szerint egyébként ezt a prototípust nem tervezik repülési teszten is bevetni, de földi tesztadatok gyűjtésére, illetve az újítások tesztelésére megfelelő alany. 
  Mára is tervben van fél napos útlezárási idősáv 15-03 óra között, így újabb tesztre kerülhet sor a „csupasz” Starship prototípussal.
 • Szintén belső infók szerint semmiképp sem hónapokra, hanem már csak hetekre lehetünk az összes engedély megszerzéséhez, hogy sor kerülhessen az IFT-2-re, azaz a 2. integrált repülési tesztre. Persze sajnos továbbra sincs semmilyen konkrétum, és még bizonytalan ideig marad a hetek óta tartó várakozás, de talán reménykedhetünk, hogy idén még láthatunk Starshipet repülni.

Október 9. hétfő:

 • 15:33: Néhány perce lezárta a sheriff a főutat, így több hét után ismét egy tesztre kerülhet sor. Ezúttal a Ship 26 lesz a főszereplő, de azt nem tudni pontosan, hogy milyen tesztet fognak végrehajtani vele.
 • Korábban újra leszerelték a Booster 9 hot staging gyűrűjét, valószínű megint a rakéta tetején lévő berendezésekhez szeretnének hozzáférni a szerelők, ezért kellett levenni az összekötő részegységet.
Forrás: Nasaspaceflight Starbase live

Október 5. csütörtök:

 • 17:35: Nemrég online interjút adott Elon Musk a napokban zajló Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson, a közel egy órás beszélgetés során főleg a Starship volt téma, de még néhány érdekesség is szóba került:
  – A második repülést illetően nincsenek túlzott elvárásai. Ha eljutnak a fokozatszétválásig robbanás nélkül, akkor már valószínű a kijelölt közel-orbitális pályát eléri a Ship.
  – A Booster 50%-kal nagyobb tolóerővel rendelkezhet még a jelenleginél is a Raptor fejlesztéseinek köszönhetően. A hajtóműveket továbbra is Hawthorne-ban gyártják.
  – A Ship méretét is növelik a jövőben, ezáltal nagyobb tartályokat kap, és így a Boosternek kevesebb „dolga” lesz indításnál. Akár 100 mp-es első fokozat működési fázis is lehetséges lesz.
  – Az első Booster elkapás egy éven belül jöhet.
  – 4-5 perccel az indítás után térhet vissza a Booster a Mechazillara (a Falcon-9-nél ez kb 8,5 perc jelenleg).
  – Továbbra is tervben van a Ship elkapása, az első kísérletre jövő év végén kerülhet sor.
  – Egy év múlva kezdődhet a Starlink v3 műholdak pályára állítása.
  – Dolgoznak egy céggel egy hatalmas, 7-8 méter tükörátmérőjű űrtávcsövön, amit a Starshiphez optimalizálnak.
  – Első teherszállító Starship küldetés a Marsra 3-4 éven belül.
  – Egy nap alatt több indítás 4-5 éven belül -> 1000+ indítás évente.
  – A Falcon-9 esetében jövőre 40-50%-os hasznos teher mennyiségi növekedéssel számolnak.
  – További érdekességek:
    – Terabit/Petabit gyorsaságú adatátvitel lehetősége a Föld-Mars között lézer segítségével
    – 10 éven belül az IAC az űrből jelentkezhet
 • 16:26: Ismét leemelték a Ship 25-öt a Booster 9-ről, de a pontos okát ennek nem ismerjük.
 • Jövő héten hétfő-szerda (okt. 9-11.) magyar idő szerint 15-03 óra között teszteléshez írtak ki útlezárási időszakokat. Ezek során akár az S26-tal is végrehajthatnak statikus hajtóműtesztet, de lehetséges, hogy addig ismét teljes Starship áll majd az indítóálláson, és egy visszaszámlálási-tankolási tesztet fognak végrehajtani vele.

Október 3. kedd:

 • Egy újabb második fokozat törzse készült el a High Bay-ben: az S31 utolsó, legalsó szegmensére néhány órája emelték rá a már elkészült részt, így elérve a végleges 50 méteres magasságot.


2023 Szeptember

Szeptember 29. péntek:

 • Mondhatni, hogy mostanában pezseg az élet a Massey’s tesztterületen, hiszen egymás után jönnek-mennek a különböző prototípusok. Néhány napja a szétvágott S27 alsó törzsrészét vitték át, majd a korábban orrkúp tesztekhez használt ketrecbe rakták, de hogy milyen célból, arról nincs információ. Múlt éjjel pedig az S24.2 tesztalany is követte, amivel a shipek raktér ajtajának és egész rakterének strukturális próbáit hajtják majd végre. Ennek a kisebb törzsszekciónak csak felső, laposabb kialakítású kupolája van, az alja nyitott, tehát nem teszttartályról beszélünk esetében, és biztosan nem nyomástesztekhez fogják használni.
Forrás: LabPadre


Szeptember 28. csütörtök:

 • Múlt éjjel a második kriogenikus nyomástesztjén is átesett a Ship 29. Várhatóan vissza is szállítják a ma éjjel folyamán, ezzel az első kör tesztelés véget is ért számára.
 • Holnap reggel 7-10 óra között útlezárást tűztek ki, ami valamelyik prototípus szállítása céljából lesz. Elképzelhető, hogy a Ship 29 mellett valamely másik tesztalanyt is mozgatják majd.
 • Ha jövő héten az amerikai állami és kormányzati szervek beszüntetik a munkát, az sajnos a Starship repülési engedély kiadásának csúszását is maga után vonhatja.

Szeptember 27. szerda:

 • 19:08: Rövid videó az emelési műveletről:

 • 17:25: Emelik a Ship 25-öt a Booster 9-re, így hamarosan ismét „full stack”-et láthatunk az indítóálláson! Ez viszont sajnos továbbra sem jelenti, hogy indulhat is a második repülés, hiszen az engedélyekre bizonytalan ideig még várni kell. Addig is lehetséges, hogy egy teljes visszaszámlálási-tankolási tesztet (WDR) végrehajtanak rajta, de az is biztos, hogy a vészmegszakító rendszer élesítése miatt a Shipet még egyszer le kell emelni, majd visszahelyezni a Boosterre.
 • 7:21: Több órája zajlik a Ship 29 prototípus első kriogenikus nyomástesztje a Massey’s tesztterületen, ahová múlt pénteken szállították át. 
Forrás: LabPadre

Szeptember 26. kedd:

 • 16:32: Vissza is került a „korona” a Booster 9 tetejére. 
 • 14:59:
  – Ma visszahelyezik a hot staging gyűrűt a Booster 9-re, valószínű végeztek a karbantartási munkákkal a rakéta tetején.
  – Belső infó: Még a héten ismét ráemelik a tervek szerint a Ship 25-öt a Boosterre és felkészítik az egész rendszert egy végső tesztre. De ezt csak akkor fogják végrehajtani, amikor már közeleg az engedélyek kiadása.
  – Tegnap megint nőtt egy kicsit az S31 törzse a High Bay-ben, az alsó oxigéntartály középső részegységét magába foglaló, négy gyűrűs törzsrészre emelték rá a már elkészült nagyobb törzset. Már csak a legalsó elem van hátra, hogy teljes alakot öltsön az S31 is.

Szeptember 23. szombat:

 • Máris új tesztalanyt vittek a Massey’s-re az S26.1 tesztjét követően. A következő tartály egy korábbihoz hasonló, laposabb kupolával felszerelt egység, amivel az új kialakítású törzsrészt szeretnék újabb stressztesztek alá vetni. Az első ilyen megoldás a Booster 10-nél került alkalmazásra, de lehetséges, hogy máris további újítással kísérletezik a SpaceX.
  És ha már az S26.1 szóba került…a What About It csatorna fotósa, John Cargile készített a teszt után egy légifelvételt róla, melyen jól látszik, hogy a tartály két darabra szakadt, nagyjából pont ott, ahol az illesztés volt a két rész között.

 • Az egyik SpaceX dolgozó belső információi szerint a SpaceX nem aggódik túlzottan a hatósági engedélyeztetések elhúzódása miatt, és a háttérben a harmadik indítást is már szem előtt tartva halad a prototípusok felkészítésével a további tesztekhez. Egyelőre az nem tisztázott, hogy melyik ship lesz a Booster 10 párja, ezt valószínűleg a második tesztrepülés eredménye alapján fogják eldönteni.


Szeptember 22. péntek: 

 • 7:34: Végrehajtották az S26.1 teszttartály utolsó tesztjét a Massey’s területen, és a végsőkig növelték a nyomást a tartályon belül, amíg elpukkant. Ez a tesztalany egy ship alsó kupolarészből és egy booster felső szekcióból állt, de főleg az alsó egység terhelése volt a lényeg. Ha az eredmények kielégítőek a SpaceX számára, a jövőben a most kipróbált újítások fognak kerülni a második fokozatokba.
Az S26.1 elpukkanása a LabPadre Youtube csatorna egyik kamerájának felvételén.
 • Ahogy várható volt, a Ship 29-et is átszállították a Massey’s-re, hogy kriogenikus ellenőrző teszteken, és tolóerő-szimulációs próbákon essen át. 

Előtérben az S29. Forrás: Nasaspaceflight Starbase live

Forrás: Nasaspaceflight Starbase live


Szeptember 21. csütörtök:

 • 17:32: Eldőlt a kérdés, a Booster 9 összekötő gyűrűjét emelik le éppen.
 • 16:58: Pörög az élet a Starbase mindkét nagyobb területén, ugyanis a gyártási oldalon épp a Ship 29-et emelik rá az új, négy pontban csatlakozó emelőszerkezettel a shipek számára kialakított tolóerő-szimulátorra, hogy aztán átszállítsák tesztelésre a Massey’s területre. Közben az indítóálláson a Booster 9 hot staging gyűrűjére akasztottak egy ugyancsak emelőkeretnek tűnő egységet az óriásdaru segítségével, de egyelőre nem világos, hogy mi a tervük a hordozórakétával. Lehetséges, hogy csak az újonnan felszerelt összekötő részegységet emelik le róla, vagy csak stabilizálni akarják a törzset belső szerelési munkákhoz. Mivel a szerviztorony emelőkarjai a Ship 25-öt tartják továbbra is, így azokat most nem tudják igénybe venni.
A Booster tetején egy szerelő a megfelelő helyzetbe állítja az emelőszerkezetet, mindezt kb 89-90 méteres magasságban téve. Forrás: Nasaspaceflight.com

Szeptember 20. szerda:

 • 7:37: Visszaszállították a Massey’s tesztterületről a Mega Bay-be a Booster 10-et, ezzel befejeződött az újabb kriogenikus tesztsorozat ezzel a prototípussal. Várhatóan már a Raptorok beszerelése következik, majd jöhetnek a statikus hajtóműtesztek, de erre csak az IFT-2 után kerülhet sor legkorábban.

Szeptember 19. kedd:

 • 8:21: Hogy áll a helyzet a Starship következő repülését illetően? Egyelőre sok fejleményről nem tudunk beszámolni, mint ahogy arról sincs nyilvános információ, hogy a SpaceX vajon beadta-e a módosított repülési engedélyre a kérvényt. Az FAA a minap adott ki egy hivatalos nyilatkozatot a nasaspaceflight.com kérdésére, hogy október végéig szeretnék lezárni az összes biztonsági ellenőrzési folyamatot, illetve a helyi természetvédelmi területért felelős szervezet (Fish and Wildlife Service – FWS) is vizsgálódik, akiknek legfeljebb 135 napjuk áll rendelkezésre a saját vizsgálatuk lezárására – ez az augusztusi igény beadása óta „ketyeg”, a pontos napot nem tudni.
  A tegnapi szokásos SpaceX-NASA értekezleten főleg a napokban kiadott FAA kommunikációk és határidők voltak a témák. A Starship készültségi állapota miatt nincs aggodalom egyik félnél sem, és ha a repülési engedély igénylése után „elfogadhatatlanul hosszú ideig” elhúzódnak a döntéshozatali folyamatok, a NASA az Artemis/HLS-program nemzeti érdeke miatt közbeavatkozhat és megsürgetheti a hatóságokat. Ezt már most előzetesen is jelezték feléjük.

Szeptember 18. hétfő:

 • 9:26: Tegnap újabb kriogenikus tesztre került sor a Booster 10-zel a Massey’s tesztterületen. Lehetséges, hogy már a hidraulikus tolóerő-szimulátor állványt is „bevetették”, de erről nincsenek bizonyítékként szolgáló felvételek. 

Szeptember 16. szombat:

 • Keddre és szerdára reggel 5-8 óra között útlezárást tűztek szállítás céljából, de hogy mit, honnan, hova fognak átvinni, az egyelőre rejtély.
 • Újabb kriogenikus ellenőrző tesztre került sor a Booster 10-zel a Massey’s területen, ezúttal az oxigéntartályba fejtettek át cseppfolyosított nitrogént.
 • Az FAA újabb hivatalos közleményt adott ki a háttérben zajló engedélyeztetési folyamatról, de sok újdonságot nem tudtunk meg: a hivatal más szervezetekkel együtt vizsgálódik, és ha végeztek a körülmények és az azóta beadott módosítások feldolgozásával, akkor egy frissített repülési engedélyt fognak kiadni (tehát nem egy teljesen újat, hanem az IFT-2-re készülő Starship és a földi infrastruktúra fejlesztései szerinti engedélyt).

Szeptember 14. csütörtök:

 • 19:56: Kathy Lueders, a Starbase működéséért felelős igazgatója: „2-3 héten belül minden készen állhat a második Starship indítására.” Ez egy mai nyilvános előadáson hangzott el, és valószínűleg az igazgatónő elég jól belelát a háttérben zajló folyamatokba is, hogy reális véleményt mondjon a helyzetről.
 • 15:12: Megkezdődött az S25 leemelése.
 • 14:31: Múlt éjjel az indítóállás mellé helyeztek egy Ship tárolóállványt, ami azt jelenti, hogy hamarosan leemelik az S25-öt a B9-ről. A művelethez már le is zárták az indítási területet.
 • 7:37: A Reuters oldalán megjelent cikk szerint legkorábban októberben kaphatja meg a SpaceX a Starship második repüléséhez az engedélyt. A háttérben folyamatos az egyeztetés a közös munka az FAA-vel, és bár múlt héten mindkét fél lezárta az eddigi vizsgálatokat a maguk részéről, most a Légügyi Hivatalnak még értékelnie kell a SpaceX által benyújtott listát a módosításokról, így egy pár hétig még biztosan várnunk kell az IFT-2-ig.
 • Eközben azért folyamatosan zajlik a munka a Starbase-en 
  – A Massey’s komplexumban újabb tesztre került sor a Booster 10-zel, amit a hét elején szállítottak át. Érdekes módon kívülről úgy tűnt a kamera képeken, hogy csak a felső metántartályt töltötték fel kriogenikus anyaggal (valószínű nitrogénnel), míg az alsó oxigéntartályt csak a szükséges nyomás alá helyezték, hogy elbírja a felső tartály súlyát.
Forrás: LabPadre

 – A Booster 13 törzse tovább nőtt a Mega Bay-ben, miután újabb, négy gyűrűből álló egységgel szerelték össze az eddig elkészült törzsrészt. 
– Az indítási területen tovább folytatódott a tartálypark berendezéseinek bővítése, és az oxigén átfejtő rendszerhez újabb szivattyút telepítettek. Így hamarosan be is fejeződik a teljes fejlesztés ezen a területen, mind a metán, mind az oxigén oldali rendszerek megkapták már a hőcserélő tartályokat és immár a szivattyúkat is.

Szeptember 12. kedd:

 • 12:43: Átszállították a Booster 11-et a Rocket Gardenből a Mega Bay-be, ahol valószínű már beszerelik a 33 Raptort. Érdekes, hogy a Booster 10 eközben újabb tesztre várakozi a Massey’s tesztkomplexumban, és nem fordított a felállás a két prototípus esetében.

Szeptember 11. hétfő:

 • 8:25: Még szombaton vitték az új tolóerő szimulátor tesztállványt a Mega Bay-be, hogy rátegyék a Booster 10 prototípust, ez tegnap meg is történt. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy a korábbi véleményekkel ellentétben a Booster még nem kapta meg a Raptor hajtóműveket, miután végeztek az első kriogenikus ellenőrző tesztjével és visszavitték a hangárba. Így most egy újabb próbatétel következhet számára a Massey’s tesztkomplexumban, melynek során a tesztállvány hidraulikus munkahengereivel fogják szimulálni a Raptorok tolóerejéből adódó erőhatásokat az alsó kupolára és a hajtóműtérre. A hordozórakétát néhány órája szállították át a Massey’s-re.
A B10 elindult a Mega Bay-ból a masszív tesztállványán, melynek alapzatát betonnal töltötték fel a stabilitás végett. Forrás: LabPadre

Szeptember 10. vasárnap: 

 • A SpaceX a minap említett 63 pontból álló lista mindegyik kötelező érvényű elemét, módosítását végrehajtotta, ezt Elon Musk tette közzé ma az X-en (megj.: mint kiderült, csak 57 pontban kellett most módosításokat eszközölni, a maradék 6 jövőbeli tevékenységre vonatkozik). Fontos azonban megjegyezni, hogy ez még csak az FAA-nek küldött lista, és nem maga a hatóság által kiszabott változtatások jóváhagyása! Ez mindenképp nagy előrelépés, hiszen ez alapján már nagy eséllyel ki fogják adni hamarosan a repülési engedélyt, mivel a SpaceX a háttérben folyamatosan együttműködve hajtotta végre a változtatásokat, így az FAA-nek nem most kell minden elölről ellenőriznie. Reméljük, napokon belül már kiadják az engedélyt, és indulhat a második Starship!

 • További események az elmúlt napokból:
  – Az S26-ot felemelték a „B” tesztpadra az indítási terület szuborbitális tesztrészlegénél.
  – A legutóbb érkezett harmadik víztartályt is a végleges helyére emelték a vízelárasztásos rendszer tartályparkjánál.
  – Újabb törzsszekcióval növekedett az S31 a High Bay-ben, immár a metán tartály felső részét képező részegységet is összeillesztették az orrkúp+raktér résszel.

Szeptember 8. péntek:

 • Az FAA lezárta az április 20-i első repülési teszt és annak következményeinek kivizsgálását. 63 pontban fogalmaztak meg szükséges változtatásokat/módosításokat a Starship robosztusságának javítására, a repülési vészmegszakító rendszer megfelelő beállítására, az indítási komplexum jobb ellenállóságára, és még további, nem részletezett területekre. Ez viszont még NEM jelenti a repülési engedély kiadását! Azt csak akkor fogja a hatóság kiadni, ha a felsorolt pontok mindegyikének maradéktalanul eleget tett a SpaceX, és a második Starship is készen áll az indításra. Arról nem derültek ki részletek, hogy ezen módosítási követelmények milyen részben érintik a károk rendezését és a környező természetvédelmi területének rehabilitálását, illetve mennyi változtatást kellett eszközölni az új, B9-S25 pároson. Valószínűleg ezeket a feltételeket már korábban kézhez kapták a SpaceX vezetői, és nem most fognak nekiállni az összes módosító pont kijavításának. Egyelőre nagy kérdés marad, hogy mikor kerül kiadásra a repülési engedély, és azután mikor valósulhat meg a második tesztrepülés, de ahogy mindig, folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket!

Szeptember 7. csütörtök:

 • 18:46: Átért a Ship a szuborbitális tesztelési területre, és hamarosan a „B” tesztpadra is kerülhet, mert az óriásdaru már pozícióba állt az emeléshez.
Útközben. Fotó: RGV Aerial Photography
Az S26 Raptorjai. Fotó: John Cargile (What About It)
 • 16:57: Az S26 megindult a Rocket Gardenből, hiszen néhány perc múlva kezdődik a két órás útzár az átszállításához. Reméljük, ezúttal nem fog semmilyen műszaki probléma adódni a szállítójárművekkel
 • 10:14: Úgy tűnik, az S26 a soron következő prototípus, amivel statikus hajtóműtesztet fognak végrehajtani a szuborbitális tesztpad valamelyikén, ugyanis ez alá gördültek már be nemrég a szállítójárművek, hogy a délután folyamán átszállítsák a Rocket Gardenből.
 • Az FAA újságírói kérdésre egy rövid hivatalos közleményt adott ki a Starship második indításával kapcsolatban, miszerint „egyelőre az első repülése során bekövetkező baleset körülményeit továbbra is vizsgálják, és addig nem engedélyezik az újabb teszrepülést, amíg a SpaceX maradéktalanul nem képes tisztázni az áprilisi körülményeket. Emellett teljes mértékben bizonyítaniuk kell, hogy együttműködőek a hatóságokkal, és készek a szükséges változtatásokat meghozni.”
  Tegyük hozzá, hogy ez egyrészt egy eléggé sablon válasz, hiszen egy riporternek adott válaszban szerepeltek a fenti sorok, másrészt a SpaceX az első repülést követő napok óta már szorosan együttműködik az FAA-vel, így a kritériumok ismertek számukra. Harmadrészt belső információ szerint (amit az egyik vezető beosztású SpaceX alkalmazott mondott), továbbra is szeptember közepén látják reálisnak a repülés végrehajtását. 

Szeptember 6. szerda:

 • 18:42: Holnap 17-19 óra között rövid, átszállításhoz szükséges útzárat tűztek ki, melynek során vagy az S26, vagy az S28 kerül át a Rocket Gardenből az indítási terület szuborbitális tesztpadjainak valamelyikére.
 • 8:01: Belső infók szerint kevesebb mint két héten belül állhat minden készen műszakilag az indításhoz, de az FAA engedélyre még bizonytalan ideig várniuk kell. Így ezen a héten semmiképp sem kerülhet sor a Starship második repülésére, és a jövő hét is egyelőre kérdéses még. Elon Musk azt írta az X-en, hogy „a Starship készen áll az indulásra, és csak az engedélyre várunk”. Ez akár azt is jelentheti, hogy több tesztet már nem hajtanak végre a repülés előtt a teljes Starshippel, de a fenti információ kicsit ellentmond ennek, és valószínű, hogy legalább egy tankolási tesztre még sor kerülhet. 
 • A SpaceX ismét nagyon klassz drón felvételeket tett közzé a tegnapi fokozat összeszerelésről:


Szeptember 5. kedd:

 • 21:11: Kicsit több mint egy órát vett igénybe az emelési művelet, de látszólag teljesen jól illeszkedik az új hot staging gyűrűre az S25!
Forrás: nasaspaceflight.com
 • 19:57: Ezekben a pillanatokban emelik a Shipet! Úgy tűnik, egyelőre a vészmegszakító rendszert nem telepítették, és még egyszer leemelik majd a Boosterről a tankolási teszt után, hogy felhelyezzék a robbanótölteteket a törzse.
 • 11:13: Majdnem két órás kényszerszünet és szerelési munka után végül 9 óra előtt megérkezett az S25 az indítóálláshoz, és már be is pozícionálták az emelőkarok közé. Az emelésre azonban még várni kell, hiszen előbb még fel kell szerelni a repülési vészmegszakító rendszer tölteteit a törzse. Ezt a munkafolyamatot a Boosterre való emelés után már nem tudnák elvégezni a túl nagy magasság miatt.
 • 7:23: Végre elérkezett az S25 átszállításának ideje. A prototípus meg is indult a Rocket Gardenből az indítóállás felé, azonban a két  önmeghajtású szállítójármű közül az egyik útközben meghibásodott, és jelenleg már több mint 1 órája tart a javítása. Valószínű a meghajtási vagy áramellátási rendszerrel akadtak gondok, de elég kellemetlen, hogy az út kellős közepén történt mindez. Annyi pozitívum van a dologban, hogy ott jelenleg még éjjel van, így a forgalom is kisebb.
Fotó: John Cargile (What About It)


Szeptember 2. szombat:

 • Belső infók egy Starbase-en dolgozó SpaceX-estől: „Végeztek az indítóállás körüli munkákkal, készen áll minden a full stack-hez (a fokozatok összeillesztéséhez). A Ship 25 most már tényleg a jövő hét elején kerülhet át az indítóállásra, majd jöhet a ráemelés a Boosterre. De a háttérben még mindig zajlik több pont alapján az engedélyezési folyamat véglegesítése és lezárása az FAA-vel.”

Szeptember 1. péntek:

 • Tegnap felszerelték a Booster 9-re a repülési vészmegszakító rendszer (FTS) robbanótölteteit. Ez remélhetőleg előrevetíti azt, hogy közeledik az FAA engedélyének kiadása, ez most a kulcs a további műveletekhez. Ugyanis ha ez „látóhatáron belülre” kerül, onnan felgyorsulhatnak az események, a SpaceX-nek ugyanis 3-4 nap elég lehet a Starship teljes, indítás előtti felkészítésére (S25 ráemelése a B9-re, teljes tankolási teszt, utolsó rendszerellenőrzések).

2023 Augusztus

Augusztus 31. csütörtök: 

 • Belső infó alapján nem technikai oka van, hogy az S25 még mindig nem került átszállításra és a B9-re való ráemelésre. A SpaceX nem szeretné a kelleténél hosszabb ideig a teljes rakétarendszert az indítóálláson várakoztatni, de mivel a Légügyi Hatóság repülési engedélyének kiadása még mindig várat magára bizonytalan ideig. Amint úgy látják, hogy már tényleg közel jár a folyamat lezárása, jöhet az átszállítás, az emelés, majd a végső tankolási és visszaszámlálási teszt. 

Augusztus 30. szerda:

 • Az elmúlt napok eseményei:
  – Egyelőre nem került sor a Ship 25 átszállítására az indítási területre, de az indítóállás körül folyamatosan zajlik a munka, ugyanis elkezdték leszedni az első fokozati tartóelemeket, amik a földi tesztek során stabilan tartják a Boostert. Ez egy újabbb jó jel afelé, hogy már az indítás előtti utolsó felkészülési fázisban jár a SpaceX.
  – A Mega Bay-ben befejeződött a Booster 12 törzsének összeillesztése, így a második indításra készülő Booster 9 után további három darab első fokozat várakozik teljesen összeszerelt állapotban.
  – A High Bay-ben hamarosan megkezdődik a Ship 31 összeszerelése, az orrkúpot és a raktér szekciót már a hangár elé is vitték, és hamarosan egymásra illesztik őket az épületben. 
  – Az indítási területen a tartálypark és a földi infrastruktúra bővítése tovább zajlik, ma újabb metán átfejtő szivattyút emeltek a helyére. 

Augusztus 28. hétfő: 

 • 18:26: A mai útzárat törölték, így egyelőre nincs újabb időpont az S25 átszállítására.
 • 16:22: Miközben várakozunk az S25 átszállítására az indítási területre, addig is zajlik a földi infrastruktúra fejlesztése/bővítése: a múlt héten a metán átfejtő-rendszerhez vittek át egy hőcserélő/mélyhűtő tartályt, most pedig az oxigén oldalra érkezett három új ilyen berendezés. Ez azért fontos bővítés, mert ha teljesen kiépül az egész rendszer (ehhez még kell egy oxigén mélyhűtő tartály, egy áteresztő pumpa, és a metán oldalra is egy pumpa), a 90 perces teljes tankolási idő 45 percre feleződik le.
A LabPadre csatorna egyik 0-24-es kamerájának felvételén az egyik új oxigén mélyhűtő tartály érkezik

Augusztus 27. vasárnap:

 • 19:47: Belső információk alapján már hétfőn vagy kedden sor kerülhet az S25 átszállítására és a B9-re való felemelésére, a hét második felében pedig egy teljes tankolási tesztet is végrehajtanának a full stack-kel. Ezt követően az ún. Launch Readiness Review-t, tehát a repülés előtti felkészülési értekezletet is megtartanák, de ennek ideje már az FAA (Légügyi Hatóság) repülési engedélyének kiadásától függ.
 • 11:40: Néhány perce a MidBay nevű, közepes magasságú hangár is megszűnt létezni, miután befejezték az összedöntési előkészületeket, majd az épület irányítottan leomlott. 

Augusztus 26. szombat:

 • 13:01: Még tegnap befejezték az S25 maradék hőcsempéinek felhelyezését is, ahol korábban az emelőkampók miatt nem kerültek felszerelésre. Így már ez a fokozat is készen áll, hogy átvigyék az indítási területre, majd ráemeljék a B9-re.
Forrás: LabPadre
 • Szintén múlt éjjel az 1-es számú „hagymasátrat” is lebontották, így már csak két épület maradt a Starbase korai időszakában felépített hangárak közül.

Augusztus 25. péntek:

 • 21:53: Hivatalos infók a tesztről a SpaceX-től:
  – Mind a 33 Raptor beindult!!
  – 31 működött végig a 6 másodperces teszt során.
  – A teljes tolóerő mintegy 47%-át adta le a Booster, ami kb. 3600 tonna.
 • 20:31: Teljes időtartamú, 6 másodperc hosszúságú, sikeres hajtóműtesztet hajtottak végre a B9-cel! A sikert Elon Musk is megerősítette az X-en, de azt ő sem árulta el egyelőre, hogy hány Raptor indult be pontosan a teszt során. De a sikeres jelző azt jelentheti, hogy az összes, vagy közel az összes hajtómű megfelelően beindult.
  A tesztet mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, amit ezen a linken tudtok visszanézni!
Forrás: SpaceX
 • 15:49: Egy SpaceX alkalmazott így foglalta össze a jelenlegi és a közeljövőbeli helyzetet:
  – „Jelenleg a teljes NASA HLS-delegáció a Starbase-n van és figyelemmel kíséri a statikus hajtóműtesztet. Ha a teszt az előzetes várakozások szerint alakul, akkor jövő héten már átvihetik és ráemelhetik az S25-öt a B9-re -> tankolási teszt a teljes rakétarendszerrel -> vészmegszakító rendszer telepítése -> FAA repülési engedély kiadása. Ezen forgatókönyv teljesülése esetén szeptember közepe körül már következhet az indítás is.”
 • 9:13: Mára túlnyomásos teszt végrehajtásáról adtak ki felhívást a helyieknek, ami egyet jelent: a B9-cel újabb (talán az utolsó) statikus hajtóműtesztet hajtanak végre! Az útlezárás 16 órától lehetséges, de kora esténél előbb nem valószínű, hogy sor kerül a tesztre. Az eseményt mi is élőben közvetítjük majd Youtube-csatornánkon, figyeljétek a linket, mert a kezdési időpont nem kőbe vésett, az adott helyzettől függ!

Augusztus 24. csütörtök: 

 • 10:27: Múlt éjjel folytatódott a B9 hajtóműtesztelése a rakéta feltankolásával és turbószivattyúk felpörgetésével. Kívülről teljesen sima teszt volt, úgyhogy remélhetőleg következhet a teljes statikus hajtóműteszt!
 • Mára és hétfőre 15-03 óra között, holnapra pedig 16-04 óra között jelentettek be újabb útlezárási idősávokat.

Augusztus 23. szerda:

 • 17:06: Fél napos útlezárási lehetőséget adott ki a megyei sheriff hivatal magyar idő szerint ma 22 órától holnap délelőtt 10 óráig. A legutóbbi információk szerint egy újabb turbószivattyú teszt előzheti meg a B9 remélhetőleg utolsó statikus hajtóműtesztjét.
 • 8:48: Már az indítóálláson is van a B9, múlt éjjel meg is történt az emelési művelet. A SpaceX pedig remek fotókat tett közzé az átszállításról és az emelésről is:


Augusztus 22. kedd:

 • 22:22: Minden gond nélkül és rendkívül hamar át is ért a B9 még több órája az indítóálláshoz, azóta pedig az emelő karok már közre os fogtál, így hamarosan már fel is kerülhet a rakéta az OLM-re.
  18:50: Talán utoljára kerül sor a B9 átszállítására az indítási területre! A művelet kb. negyed órája kezdődött, miután a SpaceX megvárta, hogy eléggé kitisztuljon az idő az éjszakai vihart követően.
Fotó: Starship Gazer

Augusztus 20. vasárnap:

 • 16:29 Alig, hogy pár napja teljesen lebontották a 2-es számú hagymasátrat, ami az egyik első gyártóhangár volt a Starbase-n, most újabb épület válhat az új Starfactory bővítési fázis áldozatává: a MidBay nevű épület alsó részén szó szerint leszaggatták már a borítást, és hamarosan ledönhetik az egész hangárt, ami sokáig egyedüli nagyobb épületként emelkedett a gyártási terület fölé, és számos második fokozat és tesztalany összeszerelő helyiségeként működött.
Forrás: LabPadre
 • A B9 átszállítása egyelőre még várat magára, ugyanis egyik hétvégi lezárási időpont alatt sem indult el az indítóálláshoz.

Augusztus 19. szombat:

 • 10:06: Belső infó: 90%-os valószínűséget adnak egy szeptemberi indításra, de továbbra is augusztus végét célozzák meg az „launch readinesshez”, tehát az indítási készenlét eléréséhez. A tegnapi SpX-NASA értekezleten szóba került a hatósági jóváhagyás is, ami „hamarosan” jöhet. Mivel a SpX már benyújtotta a teljes riportot az első indításról az FAA-nek, így már rajtuk múlik a repülési engedély kiadása. A háttérben zajló perről nincs újabb hír.
 • Jövő héten újabb turbószivattyú-, majd teljes hajtóműteszt van tervbe véve a B9-cel.
 • 9:23: Két újabb útlezárást írtak ki magyar idő szerint aug. 19. 17-20 óra között vagy aug. 20. 0-3 óra között, valószínű a B9 átszállításhoz.
   
 • Múlt éjjel újabb tesztet hajtottak végre a vízelárasztásos rendszerrel, először éjjeli körülmények között.
Fotó: Anthony Gomez (@AnthonyFGomez)


Augusztus 18. péntek:

 • 21:07: A SpaceX két fotót tett közzé az X-en (néhai Twitteren) az új booster részegységről. Ezek sokkal jobb betekintést engednek az új hot staging gyűrű szerkezetéről. A két fő egység a bordázott és számos helyen kivágott külső gyűrű, illetve a hőpajzsként funkcionáló kupola, ami a Booster tetejét védi majd a Ship Raptorjainak gázsugarától.

 • 8:20: Több prototípus esetében is látható haladás történt az elmúlt fél napban:
  – Fel is szerelték a B9-re a hot staging köztes részegységet képező bordázott gyűrűt, és várhatóan a következő napokban már át is szállítják az indítóállásra újabb hajtóműteszthez.
Az új részegységgel tovább nőtt a Booster amúgy sem kis magassága. A törzs immár majdnem 71 méteres a plusz toldással. Fotó: RGV Aerial Photography

– Az S28-ba elkezdték beszerelni a hajtóműveket, az ottani fotósok már azt is kiderítették pontosan melyik tengerszintre és vákuumra optimalizált egységek kerülnek a fokozatba: RVac #225, #235 és #240, illetve RC #164, #165 és #178. A sorozatszámokból látszik, milyen ütemben zjalik a Raptorok gyártása, hiszen a B9-ben még 100-nál kisebb jelzésű motorok is vannak.

Starship Gazer fotóján az S28 két hajtóműve is látható. Előtérben az RVac #225, háttérben az RC #165.

– Az S30 elérte végleges magasságát, miután kb. egy órával ezelőtt az utolsó alsó törzsszekcióra is ráemelték a már összeszerelt részt. 

Augusztus 17. csütörtök:

 • 18:23: Ezekben a pillanatokban szállítják át a B10-et a Rocket Gardenből a Mega Bay-be, hogy beszereljék a 33 Raptor hajtóművét. 
 • 6:35: Mozgalmas éjszaka van a Starbase-en! Több látványos esemény is zajlik párhuzamosan:
  – A Starfactory további bővítéséhez már napokkal ezelőtt kirakodtak a középső hagymasátorból mindent, és pár órája el is kezdték a vázszerkezet szétszerelését. 
  – Eközben viszont a második indításhoz szükséges egyik fontos részegység is ismét előkerült: a hot staging köztes részegység már kész állapotban, egy kupolával a közepén a Mega Bay-be került, és már fel is emelték a B9-re további szerelési munkákhoz! Valószínű senki nem gondolta, hogy ennyire hamar bekövetkezik ez, de az elmúlt években elég sokszor meglepett már minket a SpaceX. Ami ennek a részegységnek az érdekessége, hogy a „klasszikus”, púposabb tartálykupolát kapta meg, nem pedig a laposabb verziót, ez viszont azt jelentheti majd a Ship Raptorjainak indításakor, hogy a középső hajtóművek egy kissé oldalirányban kell beinduljanak, mivel alig lesz hely a fúvókák és a kupola között a gázsugaraknak.
A speciális, bordázott törzsrész a belső védőkupolával, ami a hajtóművek gázsugarától védi majd meg a Booster tetejét. Forrás: Jack Beyer (nasaspaceflight.com)
Egy képen minden esemény: az előtérben a 2-es hagymasátor szétszerelésének kezdete, a háttérben a Mega Bay-ben pedig épp emelik a hot staging törzsrészt. Forrás: LabPadre
 • Jövő hétre hétfőn, kedden és szerdán magyar idő szerint 15-03 között útlezárási időpontokat adtak ki, ami már a B9 következő statikus hajtóműtesztjéhez lehet szükséges.

Augusztus 16. szerda:

 • 21:15: Érdekes felhívás került nyilvánosságra ma délután: a Starship második indítására (IFT-2) legkorábban augusztus 31-ét jelölték meg, a Mexikói-öbölben pedig kijelölték a lezárási folyosót! DE! Rengeteg mindennek kell teljesülnie ahhoz, hogy ez a mindössze 15 nappal későbbi indítás megvalósuljon. Először is az eljárás, ami megy a SpaceX-FAA között, még csak most indult el azzal, hogy a SpaceX tegnap elküldte a részletes jelentést a hivatalnak. Ezt még az FAA-nek ki kell értékelni, esetleg utána még módosítania kell a SpaceX-nek, és ezen felül ott van a bírósági ítélet kérdéses dátuma még, és eleve a prototípusok sincsenek még repülésre kész állapotban. Mindenesetre az pozitívum, hogy legalább már valami elindult, és megjelent egy elméleti dátum, de ne nagyon számítson senki pár héten belül indításra.
 • Múlt éjjel négy, két nappal korábban pedig hét alkalommal is tesztelték az indítóállás Raptor indítás-rásegítő rendszerét a 20 külső hajtómű gyorsleválású karjával. Ez arra enged következtetni, hogy a tegnap megírt hélium-probléma mellett ezzel a rendszerrel sem volt minden rendben a B9 első és eddigi egyetlen statikus hajtóműtesztje közben, melynek során a 33-ból 29 Raptor indult be, 4 esetében az automatika még idő előtt leállította a szekvenciát, illetve maga a teszt is kb. a fele hosszúságú (2,74 mp) volt a tervezetthez képest. Ez egyúttal azt is mutatja, hogy sok kritikával ellentétben nem a hajtóművekkel volt probléma, hanem a Super Heavy-t kiszolgáló rendszerekkel.

Augusztus 15. kedd:

 • Több belső forrástól száramazó információt tudunk megosztani veletek:
  – A B9 hajtóműtesztje valószínűleg a túl alacsony héliumnyomás miatt lett jóval rövidebb a tervezettnél, és nincs összefüggésben Raptor meghibásodással. Héliumot használnak az üzemanyagtartályok megfelelő nyomásának tartásához, és az egyik keringtető alrendszerben volt túl alacsony a gáz nyomása, emiatt állította le a tesztet idő előtt a Booster automata vezérlése.
  – A másik info szintén a B9-cel kapcsolatos: a következő napokban, de legkésőbb a hétvégén felszerelik a hot staging köztes részegységet, ezt követően pedig ismét átszállítják a rakétát az indítóállásra. Szinte biztosan újabb hajtóműtesztet is végrehajtanak rajta, de ami a fontosabb jelenleg, hogy a múlt hétfői teszt az erre a célra kialakított tesztalannyal kielégítő eredménnyel zárulhatott, ha a SpaceX már az ominózus összekötő gyűrű felszerelése mellett döntöt.

Augusztus 13. vasárnap:

 • Végre jobban szemügyre vehetjük a Starship holdi leszállóegység verziójának első tesztalanyát vagy útkereső részegységét, amit a korábbi S22 orrúpjából alakítottak át (ezért van rajta hővédő borítás annak ellenére, hogy a Holdon nyilvánvalóan nem lesz szükség erre). A törzsrészt eddig a Midbay hangárban szerelték, és tegnap szállították át a gyártási terület melletti tároló- és előkészítő területre.
Az orrkúp oldálán kialakított nyílás elképzelhető, hogy a jövőbeli személyzeti kabin oldalsó nyílása lesz. Fotó: BocaChicaGal (nasaspaceflight.com)

 • Immár képi bizonyíték is van rá, hogy még múlt hétfőn legalább egy tesztre sor került a bordázott összekötő részegységgel, ami a fokozatszétválásnál fog fontos szerepet játszani, miközben a második fokozat hajtóművei még a szétválás előtt beindulnak.


Augusztus 10. csütörtök:

 • Múlt éjjel megérkezett a harmadik és egyben utolsó víztartály a vízhűtéses rendszer kiszolgálásához. Ezzel tovább nő a tartálypark kapacítása, mely eléri az 1,6-1,7 millió litert! Nem biztos, hogy az összes tartály aktívan szerepet is vállal a Starship második tesztindításánál, de az infrastruktúra elnyeri végleges formáját.
 • Belső információ szerint 1,5-2 héten belül szeretné a SpaceX visszaszállítani mind a B9-et, mind az S25-öt már az indítóállásra. Persze továbbra is csekély az esélye egy augusztusi indításnak, de a terv mindenesetre elég érdekes annak tekintetében, hogy a B9-re még rá sem szerelték a „hot-staging” gyűrűt, aminek prototípusát a napokban tesztelték először.

Augusztus 8. kedd:

 • 8:01: Visszaszállították a B9-et a Mega Bay-be, ahol majd az új összekötő rácsozott részegységet megkapja, miután annak első tesztje remélhetőleg megfelelő eredménnyel lezajlott a Massey’s területen.

Augusztus 7. hétfő:

 • 20:19: Megkezdődött a B9 leemelése az indítóállásról.
Forrás: Nasaspaceflight.com
 • 19:47:  Hamarosan leemelik és visszaszállítják a B9-et a Mega Bay-be. Ezt főleg a hot staging részegység felszerelése miatt teszik, és ha megvannak a szerelési munkákkal, ismét az indítóállásra emelik, ahol újabb statikus hajtóműteszt vár rá. Ha akkor már mindennel elégedett lesz a SpaceX, jöhet az S25 ráemelése a B9-re, és az utolsó felkészülési fázis a következő indításra.
 • 10:34:
  – Az egyik Raptor főmérnök szavai: „Elég jó eredményeket kaptunk a Raptorok háromnegyedének esetében. A leállított hajtóművek a Booster automata megszakítórendszere miatt nem indultak be, illetve a teszt hosszúságát is ez befolyásolta a tervezett idő előtti leállítással. A tesztet megismételjük majd.”
  – Nem sokkal a tesztet követően, miután megnyitották az utat, máris két szállítójármű gurult az indítási területre. Várhatóan leemelik a B9-et az indítóállásról és visszaszállítják a Mega Bay-be ellenőrzésre, illetve lehet, hogy az új bordázott összekötő részegységet is felszerelik rá, amit szintén hamarosan tesztelhetnek.
  – Egy újabb remek videó a SpaceX jóvoltából a tegnapi tesztről:

Augusztus 6. vasárnap:

 • 21:59: Belső infó – Az elsődleges adatok kielégítőek a Boosterről és az indítóállás állapotáról is. Elképzelhető, hogy megismétlik a tesztet a hossza miatt, mert a 2,7 másodpercnél több volt a tervezett időtartam. De ki kell értékelniük a kapott adatokat, és eszerint döntenek. A NASA-sok is elégedettek voltak első reakcióként a látottakkal.
 • 21:46:
  – 2,74 másodperces, 29 Raptoros hajtóműtesztet hajottak végre a B9-cel! Bár mind a 33 Raptort tervezték beindítani, végül a gyújtás előtt 4 esetében leállította az automata indítási szekvencia. 
  – Az egyik lényeges dolog, hogy a vízelárasztási rendszer jól vizsgázott és a Raptorok gázcsóvája nem vitte szét az indítóállás alatti területet.
Fotó: BocaChicaGal
 • 20:07: Befejeződött az előhűtési és előtisztítási folyamat, és hamarosan elkezdődhet a B9 tankolása!
 • 18:42: Befejezték a javítást a szerelők, így újra tiszta az indítási terület. Remélhetőleg most már minden készen áll a mai tesztre!
 • 18:02: Néhány perce pár szerelőnek vissza kellett mennie az indítási területre, valószínű valami műszaki hiba lehet valamelyik rendszerben, így egy jó ideig biztos nem történik semmi érdemleges.
 • 16:53: Zajlik a tankolórendszer felkészítése, de az előtisztítási folyamat még nem indult el. A B9 közben kezd életre kelni, már néhány nyomáskiegyenlítés lezajlott mindkét tartályban.
 • 15:14: Megkezdődött a tesztelési időablak, a sheriff már le is zárta az utat. De ahogy a korábbi esetekben láttuk, jónéhány óra el fog telni, mire érdemleges történés következik, és mi is bekapcsolódunk az események sodrába. 
  Élő adásunk ezen a linken lesz elérhető, a kezdési időpont nem fix!
 • 11:50: A B9 tesztjét megelőzően, néhány órája visszaszállították az S25-öt a Rocket Gardenbe, biztonságos távolságra az indítási területtől.
 • 8:14: Megkapták a szükséges felhívást a lakosok a várható statikus hajtóműtesztről! Ez is egy fontos lépés volt afelé, hogy ma tényleg megpróbálkozzon a SpaceX minden idők legerőteljesebb földi tesztjével! Valószínűleg mi is fogjuk tudni közvetíteni az eseményeket, figyeljétek a Youtube-csatornát a link miatt, de itt is kitesszük majd, ha már elkezdődnek az előkészületek!

Augusztus 5. szombat:

 • 20:30: Felemelték a Mega Bay 2 toronyhangár ötödik szintjének utolsó sarokelemét is, ezzel elkészült a teljes vázszerkezet, és már csak a tetőszerkezet építése van hátra. Emellett folyamatosan zajlik az oldalsó panelek felhelyezése is. Ha ilyen ütemben halad továbbra is a hangár építése, akár már szeptemberben elkezdődhet a munka ebben az épületben is.
 • 17:09: Ma egyeztetett a SpaceX a NASA HLS delegációval (amely szintén a Starbase-en tartózkodik), és a tegnapi B9 teszteredemények, valamint a vízhűtéses acélpajzs rendszer működése alapján úgy ítélték meg, hogy minden készen áll a holnapi statikus hajtóműtesztre, ami egyrészt minden idők legerőteljesebb földi tesztje lehet, másrészt a vízelárasztási rendszer első komolyabb próbatétele lesz.
 • 15:50: Nemrég leemelték az S25-öt végre a „B” tesztpadról. Még tegnap egy újabb, két órás időszakra vonatkozó útzárat tűztek ki magyar idő szerint vasárnap reggel 8-10 óra között, amikor várhatóan vissza is szállítják a gyártási területre. 
 • 8:15:
  – Visszaszállították az S28-at a Massey’s tesztterületről a gyártási területre, ahol valószínűleg már megkapja a következő hetekben hat Raptor hajtóművét.
  – Tegnap a SpaceX is posztolt egy remek képet az éppen tankolás alatt lévő B9-ről. A cég megerősítése szerint jól sikerült a turbószivattyú teszt megfelelően lezajlott a teljes hajtóműtesztet megelőzően.
Fotó: SpaceX

Augusztus 4. péntek:

 • 19:27: Egy belső forrás alapján jó adatokat kaptak a spin prime tesztről, bár arról nincs infó, hogy hány hajtóművel történt. Vasárnap 33 Raptorral terveznek végrehajtani static fire-t, ami minden eddiginél nagyobb erejű lehet!
 • 17:23: Kívülről normálisnak tűnő turbószivattyú tesztet hajtottak végre a B9-cel! A korábban már látott procedúra alapján kb 15-20 mp-el előbb beindult a FireX nevű hang- és erőhatás tompító rendszer is. Persze azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány Raptor vett részt a tesztben, de talán a SpaceX később kirak egy hivatalos bejegyzést a Twitterre (X-re).
 • 13:11: A sheriff néhány perce lezárta az utat, így ma már valóban számíthatunk látványosabb tesztre is ismét!
 • 7:22:
  – Újabb kriogenikus nyomástesztet hajtanak végre az S28-cal a Massey’s területen, a művelet már több mint 5 órája tart. Ezt követően már lehet visszakerül a prototípus a gyártási területre hajtómű beszerelésre, de lehet, hogy további tesztekre is sor kerül vele. 
  – Az indítási területen már megkezdődött a „rendrakás” a várható ma végrehajtandó B9 turbószivattyú tesztet megelőzően. Az sem kizárt, hogy előtte az S25-öt leemelik a „B” tesztpadról, és visszaszállítják a gyártási területre. 

Augusztus 3. csütörtök:

 • 19:42: Holnapra, vasárnapra és hétfőre félnapos útlezárásokról adtak ki felhívást, ami a B9 tesztjeihez lesz szükséges (bár az S25 még mindig az indítási területen van). Holnap várhatóan turbószivattyú tesztre, vasárnap pedig teljes hajtóműtesztre kerül sor. A három alkalom mindegyike magyar idő szerint 13-01 óra között lesz. 
 • 10:43: Magyar idő szerint ma délután 16-18 óra között átszállításhoz szükséges útlezárást tűztek ki. Remélhetőleg végre le tudják emelni az S25-öt a „B” tesztpadról és visszaszállítják a gyártási területre, az eredeti tervek szerint ezt még a hét elején el akarták végezni. Amíg ugyanis ez a prototípus az indítási területen van, nem tudják végrehajtani a B9-cel sem a közelgő hajtóműteszteket. Utóbbival a jelenlegi helyzet alapján legkorábban hétvégén vagy jövő hét elején hajthatják végre az első turbószivattyú tesztet, amit valószínűleg már egy teljes hajtóműteszt követ majd. 

Augusztus 2. szerda:

 • Hamarosan kritikus tesztre kerülhet sor a Massey’s tesztterületen, ugyanis már felkészítés alatt áll az új interstage részegység, ami az első és második fokozat közötti törzsszekció teherbírásának tesztelésére épült. Ezen belül is főleg az ún. hot staging részen lesz a hangsúly, ami az a bordázott és megerősített egység, ahol majd a fokozatszétválás előtti pillanatokban már működő második fokozati hajtóművek gázsugara távozhat a törzs belsejéből.
Felülről lefelé: A speciális prés sapka, amiről majd kábeleket lógatnak le és kötnek a tesztállvány alsó karjaihoz a préshatás eléréséhez, a törzsszekció tetejét képezi a Ship alsó gyúrúje, ezután maga a legkritikusabb bordázott részegység, végül pedig a korábbi B11 felső tartályszekció. Fotó: Starship Gazer

2023 Július

Július 31. hétfő:

 • 7:31: Az éjjel átszállították a Massey’s tesztterületre az ún. hot-staging gyűrűt, ami a fokozatszétválás során fog fontos szerepet játszani a második fokozat hajtóműsugarának törzsön kívülre való kivezetésével. Ez az első, komolyabb megerősítésekkel ellátott részegység, aminek tesztjétől sok minden függ, többek között a következő indítás is, hiszen már a B9-re is felszerelnék ezt az összekötő részt. 
Fotó: Starship Gazer
 • Újabb útlezárási dátumot tűztek ki magyar idő szerint kedd reggel 5-8 óra között.

Július 29. szombat:

 • 8:37: Belső források szerint megfelelő adatokat kaptak a tegnapi vízhűtéses lángterelő rendszer működéséről, így minden adott, hogy jövő héten sor kerüljön a statikus hajtóműtesztre a B9-cel. 
  A SpaceX is közzétett egy saját felvételt a tesztről:
 • Tegnap az S28-cal is végrehajtották az első kriogenikus ellenőrző tesztet a Massey’s tesztterületen.


Július 28. péntek:

 • 20:20: Néhány perce le is zajlott a teszt teljes nyomással! Látványra elég hatékonynak bizonyulhat majd az indítás során.
  Az alábbi felvételen visszanézhető a teljes teszt, de óvatosan a hangerővel!
 • 19:41: Hamarosan következhet a vízelárasztási rendszer tesztje, az indítási területet kiürítették már. A tesztet Andrew is élőben közvetíti a Rocket Future csatornán, mindenképp javasoljuk, hogy kövessétek nála az eseményeket!
 • 9:55: A tervek szerint ma teljes nyomáson fogják tesztelni a vízhűtési rendszert. Ha minden jól megy, jövő héten jöhet a B9 hajtóműtesztje is már.
  A SpaceX egy fotót is közzétett a rendszer első tesztjéről:

Július 27. csütörtök:

Starbase

 • Összefoglaló az elmúlt napok eseményeiből:
  – Zajlik a B9 felkészítése a hajtóműtesztekre az indítóálláson, ahol egyébként még mindig folynak a befejező munkálatok. Hamarosan a megerősített betonréteg leterítése is befejeződik, ezután következhet a statikus hajtóműteszt az új hordozórakétával.
  – Tegnap egy újabb régi prototípustól kellett elköszönnünk, ami eddig a Rocket Gardenben töltötte idejét: 791 nap után elkezdték feldarabolni az SN15-öt, ami az utolsó szuborbitális tesztugrást hajtotta végre sikeres leszállással egybekötve, így egy elég híres második fokozatról volt szó. 
A már félbevágott SN15. Fotó: Starship Gazer

Kennedy Űrközpont

 • Egy jó ideje nem nagyon tudtunk beszámolni érdemleges fejleményről a Kennedy Űrközponttal kapcsolatban, most viszont néhány újdonság napvilágot látott.
  – Bár a Starship-projekt még mindig „parkolópályán” van ezen a területen (valószínűleg a Starbase-en következő tesztek függvényében folytatják majd a munkálatokat), az SLC-40 indítóállás új szerviztornyának szegmensei közül többet is elkezdtek már építeni. Ez a torony ugyanolyan szerepet fog betölteni a Commercial Crew Program indításaikor, mint a jelenlegi létesítmény az LC-39A-n.

Az új Falcon-9 szerviztorony szegmensei. Fotó: Max Evans (nasaspaceflight.com)

A Roberts Road-nál eddig felépített SpaceX-létesítmény, előtérben a Starfactory-vel, amihez hasonló lesz a jelenleg is épülő gyárkomplexum a Starbase-en. Fotó: Max Evans (nasaspaceflight.com)

 • Egy belső információ szerint a SpaceX az LC-49 indítóállás helyett az LC-37-nél tervezi felépíteni a második floridai indítókomplexumot, miután kiderült, hogy a 49-en jóval hosszabb lenne a környezetvédelmi hatástanulmányi folyamat teljesítése.

Július 23. vasárnap:

 • 20:57: Mauricio, az RGV Aerial Photography csatorna tulajdonosa érdekes légi felvételt készített a pár napja szétszerelt S27-ről. A  már leemelt orrkúp feltárta a potenciális okot: behorpadt és összeesett a köztes kupola, ami a felső metántartály és az alsó oxigéntartály között található. Ennek oka a helytelen nyomáskülönség lehetett a két részegység között, emiatt az egész kupola szó szerint összeroskadt, az S27 pedig így használhatatlanná vált.
Az S27 megsérült tartálykupolája. Fotó: RGV Aerial Photography
 • 17:35: Zajlik a B9 tankolása, valószínűleg ellenőrző teszt és/vagy turbószivattyú teszt van ma terítéken.
 • 15:39: Már lassan egy órája le is zárták az utat, és jelenleg zajlik a tankolórendszer felkészítése a tesztre. 
 • 8:46: Tegnap végül a Rocket Gardenbe vitték csak a B10-et, de talán csak pár nap parkolás erejéig, hogy utána visszakerüljön a Mega Bay-be és következhessen a hajtóművek beszerelése.
 • Ma 15 óra és holnap hajnali 3 óra között útlezárás lehet érvényben, amit teszteléshez és/vagy akár szállításhoz is felhasználhat a SpaceX.

Július 22. szombat:

 • 9:12:
  – Néhány órája vissza is vitték a B10-et a Massey’s területről a Mega Bay-be, hogy beszereljék a 33 Raptor hajtóművet. 
  – Alig, hogy az S28 kigördült a High Bay-ből, hogy megkezdje útját a Massey’s-re, máris elkezdték összeilleszteni az S30 orrkúp és raktér szegmensét! Ebből is látszik, hogy a SpaceX jóval gyorsabban tudná építeni a prototípusokat, de egyelőre helyhiánnyal küzd. Ezért halad rendkívül gyorsan a Mega Bay 2 építése is valószínűleg.
  – Ha már a Mega Bay 2-nél tartunk: felszerelték az óriásdaru nemrégiben érkezett toldását, hogy a hangár 5. szintjéhez építéséhez kellően magas legyen. Így már haladhatnak is tovább az utolsó teljes szint építésével, aminek egységei a következő napokban el is készülnek.

Július 21. péntek:

 • 7:42: Mozgalmas éjszakája volt és van a SpaceX-nek: 
  – Pontosan három hónappal azután, hogy a B7+S24 páros végrehajtotta az első integrált tesztrepülést, a B9 elfoglalta helyét az indítóálláson.
  A B9 alja a 33 Raptorral. Ez az első olyan booster, amit már elektromos tolóerővektor szabályzó rendszerrel szereltek fel.

  – Ezekben a pillanatokban szállítják át az S28-at a Massey’s tesztterületre, ahol már várja az a tolóerő szimulációs tesztállvány, amit tegnapelőtt szállítottak oda. 

 • Belső információk: már jövő héten sor kerülhet egy turbószivattyú és akár egy teljes hajtóműtesztre is a B9-cel, de ez főleg a vízelárasztásos rendszer működésének jóváhagyásától és a teljes beüzemeléstől függ. Ha ez valóban megtörténne, az nagy lépés lenne a második tesztrepülés irányába, amit akár már augusztus közepén végrehajtanának, a tervekben legalább is ez alapján haladnak előre. A NASA HLS delegációja a hétvégén utazik le a Starbase-re, hogy ellenőrizzék a folyamatokat. 


Július 20. csütörtök:

 • 14:59:
  – A B9 már át is ért az indítási területre, és belső infók szerint még a héten fel is emelik az indítóállásra. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az OLM munkálataival lassan elkészülnek, és következhet a statikus hajtóműtesztes szakasz.
  – Viszonylag meglepő módon elkezdték szétszedni az S27-et, ami eddig a Rocket Gardenben parkolt. Korábban nem volt arra utaló jel, hogy újabb prototípus fejezi be azelőtt pályafutását, hogy elkezdte volna.
A B9 az indítóállásnál. Forrás: LabPadre
Az S27 orrkúp és raktér része már leemelve a törzs alsó részéről. Fotó: Kevin Randolph
 • 8:16:
  24 órán belül három útlezárási időszakot is megadtak, várhatóan szállítási műveletekhez. Több prototípus is arra vár, hogy a jelenlegi helyéről tovább kerüljön: a B9 a Rocket Gardenből az indítási területre, az S25 ennek épp ellenkezőjét „élheti át”, míg várhatóan az S27-et vagy az S28-at a Massey’s tesztterületre gördítik, hogy tolóerő szimulációs tesztet hajtsanak végre rajta.
  Az időszakok magyar idő szerint: 13:30-17:00, 19:30-22:00, júl. 21. 05:00-08:00.

Július 19. szerda:

 • Múlt éjjel az áprilisi indítás óta először tesztelték a korábbi hő- és erőhatás tompító rendszert, amit FireX néven szoktak emlegetni. Ez is egy lényeges lépés volt afelé, hogy nemsokára a B9 elfoglalhassa helyét az indítóálláson, és sor kerülhessen a hajtóműteszt(ek)re. 
 • A Massey’s tesztelési területen is zajlottak az események, ahol a B10-et vetették alá első alkalommal kriogenikus ellenőrző nyomástesztnek. A folyamat látszólag problémamentes volt.
Forrás: LabPadre
 • Egy új tesztállvány is érkezett a Massey’s-re, mégpedig a Ship második fokozatokhoz használt hidraulikus tolóerő-szimulátor. Ennek funkciója, hogy hidraulikus munkahengerekkel helyettesítik, szimulálják a hajtóművek tolóerőből adódó erőhatásokat, amik az alsó hajtóműkorongra (ahova a Raptorokat felszerelik) hatnak. Mivel az S26-ba már beszerelték a Raptorokat, így főleg az S27-nek vagy az S28-nak van esélye, hogy kövesse az állványt a Massesy’s-re, ahol a tolóerő-szimulációs tesztet végrehajtják majd rajta. 
Fotó: Jack Beyer


Július 18. kedd:

 • 12:59: Néhány kisebb infó a vízelárasztó rendszer tegnapi első tesztjéről:
  – Csak részleges teszt volt.
  – A rendszer bőven nem maximális nyomáson üzemelt.
  – Nem úgy zajlott minden, mint amire számítottak a mérnökök.
  – Van még hátra munka, hogy a teljes rendszer kiépítése befejeződjön.
  – Számos további próba következik még, de ezek pontos mennyisége a tesztfolyamattól függ.
 • 11:51: Megindult a Booster 9 a Mega Bay-ből, de egyelőre még úgy tűnik, hogy a Rocket Garden felé vette az irányt a szállítójárművel, ahol addig fogják tárolni, amíg az indítóállás készen áll a fogadására. 

Július 17. hétfő:

 • 20:31: És nem is tétlenkedtek sokáig, máris egy teljes értékűnek tűnő tesztet is végrehajtottak a rendszerrel!
 • 19:32: Ezekben a pillanatokban zajlik a vízhűtéses acélpajzs rendszer első kisebb tesztje. Természetesen még nem a nagynyomású „inverz-zuhany” állt üzembe, csak magát a csőrendszert próbálgatják alacsony nyomáson.
Forrás: NasaSpaceFlight.com


Július 15. szombat:

 • 9:29: Az éjszaka folyamán összesen hét tesztet hajtottak végre a Super Heavy 20 külső Raptorjához kapcsolódó indítás-rásegítő csatlakozóival. A rendszer lényege, hogy a hajtóművek megfelelő indításához a turbószivattyúkat fel kell pörgetni a megfelelő nyomás eléréséhez, ezt a szélső Raptorok esetében külső rendszerrel oldják meg.
  Az egyik ilyen tesztről készült felvétel. A hangerővel óvatosan!


Július 13. csütörtök:

 • Megvolt az új vízelárasztó rendszer nagynyomású tartályainak első próbája! Ez újabb fontos lépés a teljes rendszer beüzemeléséhez, ami már nem várat magára sokat. Az indítóállás alatti munkák is az utolsó fázisba érnek lassan.
 • Belső információk szerint a NASA delegációja hamarosan ismét terepszemlét tesz a Starbase-en, ezt főleg a Booster 9 átszállításához tervezik időzíteni. Utóbbi főleg az indítóállás javítási munkáitól és az elárasztó rendszer befejezésétől függ, de a SpaceX a hónap végéig szeretné a rakétát az indítóállásra helyezni, hogy felkészítsék a statikus hajtóműteszt(ek)re.

Július 12. szerda:

 • Az elmúlt napok eseményei röviden összefoglalva:
  – Már a negyedik szintje épül az új toronyhangárnak, amit egyelőre Mega Bay 2 néven emleget mindenki. Néhány napig szünetelt múlt héten az építése, de azóta már újabb két szegmens került a helyére, és a további kettő is hamarosan követheti.
  – Új tesztalany készült el, ami az S24.2 jelzést kapta. Ezzel fogják tesztelni a Ship megerősített raktérnyílására és az egész raktérre nehezedő külső-belső erőhatásokat. Emellett a törzs tetejét az új fejlesztésű laposabb, kevesebb darabból álló kupola alkotja, amitől szintén komoly előrelépést vár a SpaceX.
  Fotó: Jack Beyer (nasaspaceflight.com)

  – Az indítási területen hamarosan leemelik az S25-öt a „B” szuborbitális tesztpadról, hogy átszállítsák várhatóan a Rocket Gardenbe, ahol az utolsó felkészítő munkákat fogják elvégezni rajta amellett, hogy biztonságos távolságban lesz akkor, amikor a B9-cel statikus hajtóműtesztet fognak végrehajtani.
  – Az indítóállás vízelárasztó rendszerének csővezetékeinek jelentős részét lefektették már a helyére, és a betonozási munkák is folyamatosan zajlanak. Ha ilyen ütemben haladnak, talán 1-1,5 héten belül már sor kerülhet a teljes rendszer első próbájára.

Július 8. szombat:

 • 9:11
  – Elképesztő tempóban épül a vízhűtéses acélpajzs az indítóállás alatt! Az éjjel már a két legnagyobb elemet a három közül lefektették, miközben a földmunkák is zajlanak a csővezeték rendszer telepítéséhez. Ha ilyen ütemben haladnak, pár napon belül kész is lehet a teljes rendszer és következhet is az első teszt.
  – A Booster 10-et átszállították a Massey’s tesztelési területre, hogy megkezdjék vele az ellenőrző kriogenikus nyomásteszteket. Ez az első alkalom, hogy egy Super Heavy hordozórakétát a Massey’s-re szállítottak.


Július 7. péntek:

 • A múlt éjjeli második rövid útlezárás alkalmával átszállították az acélpajzs harmadik kisebb elemét is az indítási területre, így már az összes különböző részegység egy helyen van. Ha jövő héten valóban sor kerül a teljes vízhűtéses rendszer első tesztjére, akkor a következő napokban össze is állítják a pajzs elemeit és a vízcsöveket is bekötik hozzá.
  A három kisebb acélpajzs elem, amihez a csővezetékek csatlakoznak majd

  Így fog kinézni a teljes rendszer az indítóállás alatt, miután elkészülnek az illesztésekkel.

Július 6. csütörtök:

 • 17:10: Máris két kisebb acélpajzs elemet visznek át a háromból, ami a középső nagy elemhez fog csatlakozni.
  Fotó: Nic Ansuini

  Nem csekély méretűek ezek az elemek sem! Forrás: nasaspaceflight.com
 • 9:58: Egyelőre még úgy tűnik, nem helyezik a végleges helyére az acélpajzsot, de a munka legnehezebb része, azaz az indítóállás alá történő begördítés és vízszintbe helyezés már megvan. 
  Az RGV Aerial Photography csatorna szerkesztője, Mauricio tegnap nem sokkal a művelet előtt készített légi felvételeket az előkészületekről:
 • Belső infók szerint jövő héten teljesen elkészülnek a vízcsövek telepítésével, a teljes acélpajzs lefektetésével, bekötésével, és az egész rendszer első tesztjére is sor kerülhet!
 • 0:45: Már emelik a helyére az óriási egy darabból álló középső acélpajzs elemet!
  Forrás: Nasaspaceflight.com

Július 5. szerda:

 • 17:22: Felgyorsultak az események a Starbase-en:
  – alig 48 óra telt el a második nagy betonozási művelet után az indítóállás alatt, máris az OLM alá gördült teszt jelleggel az a ferde tartószerkezet, aminek segítségével az óriási középső acéllemezt a helyére fektetik. Egy nagy teherbírású mobil daru is már az OLM mellé parkolt, amivel valószínű a lemezt fogják felülről megemelni és a helyére illeszteni.
  – eközben a High Bay-ben az S28 visszakapja a pár hete kiszerelt raktérajtaját, amivel egyelőre nem tudni, milyen módosításokat végeztek (ha végeztek), de ez egy jó jel, hogy nem jut arra a sorsra a prototípus, mint korábbi társai, és elsőként indulhat hasznos teherrel az űr felé.

Július 4. kedd:

 • Az elmúlt nap eseményei röviden összefoglalva:
  – Újabb metántartály érkezett az indítási területre, ami a meglévő öt vízszintes tartály mellé került. 
  – Tegnap 15 óra alatt végeztek az indítóállás alatti terület teljes lebotonozásának második ütemével, melynek során 152 betonkeverő közel 5400 tonna betont szállított (összehasonlításképp, egy teljesen megtankolt Starship 5000 tonna körül van). 
  – A gyártási területen az új toronyhangár építése is komoly ütemben zajlik, már a harmadik szint elemei is a helyükre kerültek.

Július 1. szombat:

 • 10:21: Éjjel átszállították a vízhűtéses acélpajzs legnagyobb középső részét az indítási területre. Az óriási lemezt eddig egy hangárban építették, aminek szabályosan le kellett bontani az egyik oldalát, hogy az acélpajzs kiférjen az épületből. Egy másik speciális állvány segítségével fogják majd az indítóállás alá lefektetni, amit szintén már átvittek az indítási területre.
Az óriási, kb 40. cm vastag acélpajzs elem még az átszállítás előtt a hangárban. Fotó: RGV Aerial Photography
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye