Starship hírfolyam – Starbase és Kennedy Űrközpont (2024 júliustól)

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Rendkívül izgalmas második félévnek nézünk elébe a Starship fejlesztésével kapcsolatban! Szokásos módon új hírfolyamban folytatjuk az események információk gyűjtését!

Korábbi hírfolyamok:

A Starship fokozatszétválása közben. Fotó: SpaceX

 

Infografika az Artemis-3 küldetés lebonyolításáról: Tony Bela, fordítás: Tamási Dávid és Séra Gábor (spacejunkie.hu)

Hírfolyam

2024 Július

Július 20. szombat:

 • A jelenlegi helyzet szerint augusztus első hetében állhat készen és egyben az indítóálláson az 5. tesztrepülés két fokozata. Ezután az utolsó tankolási teszt és egyéb felkészülési folyamatok elvégzésének függvényében következhet az indítás.

Július 19. péntek:

 • 17:21: Mint kiderült, az új tesztalany a Block 2 (tehát a 2. generációs) Shipek alsó törzsrészének strukturális tesztjéhez készült.
 • 10:46: Újab teszttartály kezdte meg útját a Massey’s terület felé. Egyelőre nem tudni, milyen célt szolgál a legújabb tesztalany, ami a #16 számot kapta, sejtésünk szerint strukturális próbákat hajtanak végre vele majd az újonnan épített présketrecben.
 • Komoly tempóra kapcsolt a SpaceX a 2. torony építésénél, tegnap a 3. szegmens is felkerült a helyére! 


Július 18. csütörtök:

 • 11:49: Több átszállítás is történt tegnap és múlt éjjel: egyrészt a kikötőből a második torony elkapó karjainak tartóegységeit és magukat a karokat vitték át a Starbase-re, másrészt immár a 3. toronyszegmenst gördítették az egyre magasodó toronyhoz az indítási területre.

Július 16. kedd:

 • 22:04: Igencsak mozgalmas napot teljesít a SpaceX, nemrég ugynais vissza is szállították a Booster 12-t a hangárba.
 • 17:16: Hogy meglegyen az egyensúly, a Booster 12-t pedig leemelték nemrég az indítóállásról és felkészítik a visszaszállításra a Mega Bay-be, hogy ott megkapja a köztes gyűrű részegységet, illetve az utolsó simításokat az indítás előtt.

 • 14:12: Emelik a 2. toronyszegmenst a helyére!
Forrás: Nasaspaceflight Starbase Live 24/7
 • Néhány remek SpaceX fotó a tegnapi tesztről:

Július 15. hétfő:

 • 17:31: Nagyjából 20 perce teljes időtartamú hajtóműtesztet hajtottak végre a Booster 12-vel, ahogy arra számítani lehetett! A művelet kívülről teljesen simának tűnt, de remélhetőleg a SpaceX is hivatalosan megerősíti ezt a feltevést majd az X-en.
  A tesztet mi is élőben közvetítettük, amit ezen a linken tudtok visszanézni!
 • 13:52: Ismét tesztelésre készülnek a Booster 12-vel! Ha a korábbi prototípusokkal végrehajtott sorminta szerint haladnak, ma már tényleg a statikus hajtóműtesztnek kéne következnie, de természetesen előre semmit nem lehet tudni a SpaceX terveiből.
 • 10:50: Még tegnap máris új részegysége bukkant fel az első Block 2-es Starshipnek, mely nem más volt, mint a módosított elrendezésű felső aeroelemekkel felszerelt orrkúp! Az alábbi összehasonlításban remekül látszik, mennyi mindenben tér el az első generációs orrkúp a másodiktól: az említett flap elrendezésen kívül a hőpajzs kialakítása, valamint maga az orrkúp jóval kevesebb darabból való összeállítása, ami alapvető változást jelent, de valamennyire talán maga az orrkóp formája is változott. A két új részegység egyébként a Ship 33-hoz tartozik, így a sorozatszámozásban nem okozott meglepetést a SpaceX.


Július 14. vasárnap:

 • 9:34: Tegnap az első bizonyítottan Starship Block 2-höz (2. generációhoz) tartozó törzsrészt sikerült lefotózni. A képen egy Ship raktér szegmense látszik, ami még nem sok újdonságot mutat, de az biztos, hogy már megkezdődtek az újabb prototípusok építései.
Fotó: Starship Gazer
 • Még tegnapra virradóra az utolsó toronyszegmenst is átszállították a kikötőből a Starbase-re, illetve a 2. szegmenst a „B” padhoz vitték át, amire már rá is csatlakoztatták a daru emelőszerkezetét.


Július 12. péntek:

 • 19:21: Végül csak egy turbószivattyú tesztre került csak sor, és ezzel véget is ért a mai program, a sheriff ismét megnyitotta a főutat.
 • 18:31: Megkezdődött a Booster tankolása, és ezzel élő közvetítésünk is, amit ezen a linken érhettek el.
 • 16:06: Ismét felkészítik az átfejtő rendszereket, így újra nekirugaszkodhatnak a Booster 12 tesztjének. Új felhívást nem adtak ki szerda óta várható statikus hajtóműtesztről, de lehetséges, hogy az a dokumentum több napra is érvényes, és ezáltal megkísérelhetik ma az összetett tesztet.
 • Fontos felhívást tett közzé ma az FAA: hamarosan megkezdik azokat a nyilvános lakossági meghallgatásokat, találkozókat, ahol a SpaceX éves Starship indítási lehetőségeit a mostani 10-ről 25-re növeljék, ami a két fokozat visszatérési számaira is vonatkozik. Július végén további infókat fognak közölni a módosítandó környezeti hatástanulmányról is.
 • 8:12: Ezekben a percekben szállítják át a második toronyszegmenset a „B” indítóálláshoz.
Forrás: Nasaspaceflight Starbase live 24/7
 • Tegnap elég különös, korábban nem látott tesztre került sor a Booster 12-vel. Látszólag úgy tűnt, hogy csak egy ellenőrző nyomástesztet hajtottak végre cseppfolyósított nitrogén alkalmazásával, de érdemi tankolás és hajtóműteszt nem volt. Mi mindenesetre élőben közvetítettük az eseményeket, amit ezen a linken tudtok visszanézni.

Július 11. csütörtök:

 • 17:21: Úgy tűnik, jön is a következő napirendi pont, ami a Booster 12 statikus hajtóműtesztje lehet! Egyelőre még csak a tankoló rendszerek felkészítése zajlik, de ma végre sor kerülhet egy újabb látványos műveletre!
 • 16:06: Kb. egy órája felemelték az első toronyszegmenst az alapzatra, ezzel megkezdődött ténylegesen is a 2. szerviztorony növekedése! Meglátjuk, a másfél hete közzétett infókhoz képest hogyan tudják tartani az ütemtervet, miszerint aug. 15-ig az egész torony szerkezete elkészül. Az emelést élőben közvetítettük, amit ezen a linken érhettek el.
Forrás: What About It Starbase 24/7


Július 10. szerda:

 • 18:22: Már az indítóálláson várakozik a hajtóműteszt elvégzésére a Booster 12. A próbatételre egy belső info szerint ma sor is kerülhet, ehhez magyar idő szerint 19-07 óra között áll lezárási időablak rendelkezésre.


Július 9. kedd:

 • 17:05: Ezekben a percekben szállítják át a Booster 12-t az indítóálláshoz, ahol majd a statikus hajtóműtesztet fogják végrehajtani rajta a közeljövőben. 
Fotó: Starship Gazer


Július 6. szombat:

 • 8:28: Néhány órája visszaszállították a Ship 31-et a Massey’s tesztterületről a High Bay-be. Ezzel bizonyossá vált, hogy egyelőre csak a múltkori, szikrázós-tüzes nyomástesztet akarták újra elvégezni, és ahogy szerdán írtuk, ezúttal már minden gond nélkül zajlott. A következő próbatétel már valóban a statikus hajtóműteszt lehet ezzel a prototípussal, ami egyébként a Flight 6 második fokozata lesz.
 • Várhatóan vasárnap éri el a szárazföldet egy hurrikánná erősődött vihar, de a legfrissebb előrejelzések szerint a Starbase-t csak északról súrolja, így remélhetőleg nem lesznek komolyabb károk. Mindenesetre a SpaceX és a megyei sheriffhivatal megtette a szükséges óvintézkedéseket.

Július 5. péntek:

 • 20:19: A mostani időzítés alapján augusztus közepére tervezik az indítást, de ez a Booster 12 statikus hajtóműtesztjének függvénye is. Utóbbinak a közelgő hurrikán miatt egyelőre nem tűztek ki pontos dátumot.

Július 3. szerda:

 • 18:13: Még múlt éjjel végrehajtottak a Ship 31-gyel egy újabb kriogenikus nyomástesztet. Ez volt ugyanis az a prototípus, ami az első teszt során egy rövidzárlatot szenvedett és emiatt szikrázás lépett fel a hátoldali elektromos hálózatnál. Azóta kijavították a High Bay-ben a megpörkölődött részeket, ez az újabb teszt pedig már minden gond nélkül lezajlott.
Forrás: LabPadre
 • 9:46: A tegnapi feltevésünk máris beigazolódott: pár órája átszállították az első toronyszegmenst a B jelű indítóállás alapjához!
Fotó: Starship Gazer


Július 2. kedd:

 • Múlt éjjel átszállították a Ship 31-et a Massey’s tesztterületre, ahol az első repülésre szánt prototípusként fogja végrehajtani statikus hajtóműtesztjét.
 • Folyamatosan zajlik a 2. torony betonalapzatának építése, lehet már csak napokra vagyunk attól, hogy az első toronyszegmenst is átszállítsák és fel is rakják az alapra!
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye