Starship SN-7: Sikeres nyomásteszt kilyukadásig

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Tovább nyúzza a SpaceX a Starship prototípusait: ezúttal egy új acélötvözetből készült üzemanyagtartályt teszteltek a végsőkig Boca Chica-ban.

Az SN-4 robbanása után gyorsan rendbe tették a tesztállást, majd kisebb meglepetésre nem a már készen lévő SN-5, vagy SN-6 prototípust vitték a nyúzódpadra, hanem a 304L jelű rozsdamentes acélból készült SN-7 teszttankot. A cég eddig a 301-es típusú rozsdamentes acélt használta a Starship prototípusaihoz. A SpaceX amúgy egy új és saját fejlesztésű, ún. 30X jelű acélból tervezi a későbbi Starshipeket építeni, ehhez jelenthet most segítséget ez az újabb kísérleti részfolyamat (a saját ötvözet használata legkorábban az év vége felé várható).

A mostani teszt célja az volt, hogy a végsőkig teszteljék az új acél ellenállóságát. Elon Musk a teszt közben elárulta, hogy tudnak pár gyenge pontról a tankon, melyet már figyelembe vettek a következő (SN-8?) példány építésénél.

A teszt során az SN-7 tankját mélyhűtött nitrogénnel töltötték fel, és több mint 4 óráig sikeresen tartotta a nyomást. Végül a tank 7.6 bar nyomásnál léket kapott, és kieresztette a folyékony nitrogént. Musk szerint a teszt így sikerrel zárult, ugyanis nem robbanás történt, hanem a tank csak kilyukadt, ami bizonyítja az új ötvözet megbízhatóságát és az elért belső nyomás is megfelelő volt. A tervek szerint a következő tesztalany az új tank lesz, mely már erősebb hegesztéssel bír, mint a mostani.

Teszt közben
Forrás: LabPadre
A lék
Forrás: LabPadre
Dark mode powered by Night Eye