Starship SN11 – A teszt után

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A Starship SN11 keddi tesztrepülése (melyről ebben a cikkünkben írtunk) során a korlátozott látási viszonyok miatt nem sokat lehetett vizuálisan érzékelni abból, mi történt a rakétával, csak a robbanás ténye volt vitathatatlan.

A köd felszállta után sem láthattunk sokkal többet, ugyanis az útlezárás még érvényben maradt, nemrég azonban ha korlátozásokkal is, de a kíváncsi tekinteteket közelebb engedték, így a közösségi médiát el is lepték a maradványokról készült felvételek.

Az indítóállás környéke a felszínről… Fotó: Everyday Astronaut

….és a levegőből. Fotó: RGV Aerial Photography

Ahogy a távolabbi képeken látható, a törmelékek nagyobb távolságokra szóródtak szét, mint a korábbi tesztek során és a rakétatest kisebb, de több darabra szakadt szét (emlékezhetünk, hogy mind az SN8, SN9, és SN10 teste ha nem is teljesen de nagyjából egy darabban maradt). Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a rakéta nem a földet érés után, vagy a talaj közelében robbant fel, hanem még a levegőben, nagyobb mennyiségű folyékony metánnal és folyékony oxigénnel a tartályaiban.

Néhány nagyobb darab így is fellelhető a törmelékek között, az orrkúp java része egy darabban maradt, és a rakéta „szoknya” része is pár nagyobb részre szakadt szét.

A törmelékkel borított leszállásra kijelölt zóna, háttérben az orrkúppal (jobb felső sarok). Fotó: RGV Aerial Photography

Az orrkúp egy másik szemszögből. Fotó: RGV Aerial Photography

A nagyobb méretű egységek elhelyezkedése alapján (hiszen ezek a méretük és tömegük miatt nem szóródtak annyira szét) azt valószínűsíthetjük, hogy az SN11 ezúttal is „célon volt”, azaz a leszállási zóna felé „zuhant”.

A három Raptor hajtómű maradványa. A kép bal szélén a Starhopper egyik lába látható. Fotó: RGV Aerial Photography

A szoknya egy része, és a láb egy darabja (vezetőülés mellett) „némi” kárt okozott egy ATV-ben. Fotó: RGV Aerial Photography

A területről az alábbi videóban még több felvétel látható:

Amit biztosan lehet tudni a baleset körülményeiről, az az, hogy a 2-es számú Raptor hajtóművel már az emelkedés során is gondok voltak. A SpaceX ezen túlmenően megerősítette, hogy röviddel a landing burn (azaz a hajtóművek leszálláshoz való begyújtása) során úgynevezett RUD (rapid unscheduled disassembly – gyors, nem tervezett szétszerelés) következett be, amely arra enged következtetni, hogy nem a repülésmegszakító rendszer (FTS, vagyis a C4-ek) lépett működésbe, hanem a rakéta meghibásodása okozta a robbanást.

Scott Manley az alábbi videójában is ezt valószínűsíti, pontosabban azt, hogy a detonáció a rakéta belsejéből (az üzemanyagtartályból) indulhatott ki, és tépte apró darabokra a rakéta törzsét.

Bízunk benne, hogy hamarosan további részleteket is megtudhatunk az SN11-ről, továbbá izgatottan várhatjuk a számos újítást tartalmazó SN15 végső összeszerelését és indítóállásra történő kigördítését, majd magát a tesztrepülést is.

Dark mode powered by Night Eye