Starship SN15 hírfolyam

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Tegnap kigördült a hangárból a következő, SN15 prototípus, amit át is szállítottak és rá is emeltek a szuborbitális teszt- és indítópadra, így mi is elindítjuk a már szokásos hírfolyamot a történésekről. Ez a tesztalany a SpaceX Starship-fejlesztésében egy új fázist jelent, hiszen rengeteg technikai újítást tartalmaz.

Május 18. hírek:

 • Toby Lee egy remek fotót osztott meg az SN15 aljáról, ahol először láthatóak a Raptor hajtóművek az első repülés után. Látszólag jó állapotban van mindhárom motor, és ezidáig nem került sor egyik cseréjére sem. Egyelőre nincs új tesztelési szakasz kitűzve, de a helyszini felvételekből látszik, hogy jelenleg az első orbitális tesztrepülés infrastruktúrájának kiépítése zajlik teljes erővel.

Május 15. reggeli hírek:

 • Tegnap végre feltették a „B” jelű indítópadra az SN15-t, így megvizsgálhatják a hajtóműveket. Ezután derül ki majd, hogy van-e szükség cserére és így újabb teszt(ek)re. Lezárásokról egyelőre nincs hír, viszont ha nincs komolyabb gond a Raptorokkal, elképzelhető, hogy még ebben a hónapban ismét repülhet a prototípus.

Május 14. hírek:

 • Bár az SN15-öt még továbbra sem tették fel a „B” jelű indítópadra, a közeljövő egyik újabb mérföldkövének számító első orbitális tesztrepülés részleteiről újabb részletek derültek ki, melyekről ebben a cikkben olvashattok.
 • Továbbra sincs információ azonban arról, hogy mikor és milyen magasságú tesztrepülést hajthat végre az SN15, mivel a hajtóműveket csak az indítópadon tudják megfelelően átvizsgálni a szakemberek.
 • Bónusz videó a SpaceX-től az SN15 repüléséről:

Május 12. reggeli hírek:

 • Bár tegnap úgy tűnt, hogy az SN15-öt felemelik és a B jelű tesztpadra állítják, végül ez nem történt meg (valószínűleg az erős szél miatt). Viszont az eddig a tesztelési területen lévő tesztorrkúpot visszaszállították a gyártási területre.

Az orrkúp átszállítása

Fotó: SPadre

Starship SN15 már a darus emelőre rögzítve, de a teszpadra emelés még nem történt meg

Fotó: SPadre

Május 7. napközbeni hírek:

 • Elon Musk Twitteren egy válaszában azt írta, hogy „hamarosan” újra repülhet az SN15! Ez sokakat (minket is) meglepett, hiszen azt lehetett gondolni, hogy a sikeres repülés után darabjaira szedik, hogy tüzetesen átvizsgálhassák, és az SN16-tal folytatják a teszteket. Ehelyett úgy tűnik, újra a 15-ösé lehet a főszerep nem sokára, és folytatódhat pályafutása.

Május 6. reggeli hírek:

 • Micsoda nap! Az SN15 lett az első prototípus, mely túlélte a tesztrepülést, és az utána fellépő kisebb tüzet is! Elképesztő élmény volt látni és átélni az egészet, bővebben a tesztről az összefoglalóban olvashattok!

Május 5. esti hírek:

 • Épp zajlik az SN15 tankolása, és ha minden jól megy, hamaorsan sor kerülhet a tesztrepülésre! Az eseményt élőben közvetítjük az alul található linken!

Május 4. esti hírek:

 • Ismét egy nappal elhalasztják a tesztrepülést, valószínű a túl nagy szél miatt.
 • Holnapra máris újabb felhívást adtak ki a lakosoknak, tehát újra megkísérlik a teszt végrehajtását.

Május 4. napközbeni hírek:

 • Remek napra ébredhettek a helyiek Boca Chicában, minden jónak tűnik a mai napra tervezett tesztrepüléshez, bár kicsit még párás az idő. A lakosok még nem kaptak hivatalos felhívást evakuálásról, de remélhetőleg erre hamarosan sor kerül. Magyar idő szerint 19-03 óra között végezheti el a SpaceX a tesztet. Esti közvetítésünkhöz a link:

Fotó: @BocaChicaGal

Május 3. napközbeni hírek:

 • Röviddel ezelőtt adták ki a szükséges útlezárást holnapra és szerdára, így már csak a lakosok evakuálásáról szóló felhívás hiányzik ahhoz, hogy holnap elvégezhesse a SpaceX a tesztrepülést. De valószínűleg ezt is hamarosan kiadják, illetve az időjárás is kedvezőbbnek tűnik, így remélhetőleg holnap végre újra láthatunk egy Starship prototípust repülni. Magyar idő szerint 19 óra és hajnali 3 óra között állnak rendelkezésre a légtér- és útlezárások mindkét napra.

Május 3. reggeli hírek:

 • Úgy tűnik, az időjárás továbbra sem kedvez a tesztrepülés végrehajtásához: a mai légtérzárat is törölték, illetve útlezárásról már ki sem adtak felhívást, bár a lakosok kaptak értesítést várható tesztrepülésről.
 • Jelen állás szerint keddre és szerdára is rendelkezésre áll hivatalos légtérzár, de útlezárástról nem érkezett még információ. Mivel az idő jobbnak ígérkezik a következő napokban, talán végre sor kerül az SN15 repülésére.

Május 1. reggeli hírek:

 • Tegnap nem került sor végül a tesztrepülésre, valószínűleg a kecvezőtlen időjárás miatt törölték a lezárásokat még a felkészülési folyamat megkezdése előtt.
 • Bár először kiadtak mára is légtérzárról felhívást, és a lakosok is kaptak értesítést várható tesztről, végül később ezeket törölték. Holnapra is egyelőre még vannak kiírások lezárásokról (vízi és légi), de lehet csak jövő héten végzik el az SN15 tesztrepülését.

Április 30. reggeli hírek:

 • Tegnap az FAA a végső repülési engedélyt is kiadta, ráadásul úgy tűnik, hogy az SN15, 16, és 17 prototípusokra is egy időben.
 • Ezekben a pillanatokban is épp szerelik fel az ún. FTS (Flight Termination System – küldetési vészmegszakító rendszer) robbanótölteteit a törzsre, ami a tesztrepülést megelőző egyik utolsó felkészülési fázis.
 • Minden adott tehát, hogy ma sor kerüljön a repülésre, bár a lakosok még nem kaptak evakuálási felszólítást a hatóságoktól.
 • Magyar idő szerint 15 óra és éjfél között áll rendelkezésre útlezárás és tesztablak.

Április 28. reggeli hírek:

 • Tegnap éjjel újabb statikus hajtóműtesztet hajtott végre a SpaceX, ezúttal azonban csak egy hajtóművel. Mint utólag Elon Musk megerősítette, csak a kiegészítő metán- és oxigéntartályokkal teszteltek, így nem volt szükség mindhárom Raptor beindítására. Azt is megerősítette, hogy minden megfelelően és a tervek szerint zajlik, és így a hét második felében sor kerülhet a tesztrepülésre is.
 • Ma újabb űtlezárás áll rendelkezésre, de nem biztos, hogy élni is fog vele a SpaceX. Holnapra már ideiglenes légtérzárról is kiadtak értesítést a hatóságok, és az időjárás is kedvezőnek néz ki, tehát elképzelhető, hogy holnap repülhet az SN15.

Április 27. éjjeli hírek:

 • Néhány perce végrehajtotta a több napja halasztott statikus hajtóműtesztet a SpaceX. Látványra és hangra is megfelelőnek tűnt minden, de hivatalos információt nem szokott közölni erről a cég. Ha valóban rendben zajlott minden, a következő napokban remélhetőleg sor kerül a tesztrepülésre is.
 • Az FAA is kiadta a végső repülési engedélyt a tesztrepüléshez, illtve szerdára ideiglenes légtérzárat is kihirdettek magyar idő szerint 15 órától.

Április 24. reggeli hírek:

 • Nem került sor továbbra sem a statikus hajtóműtesztre, tegnap az időablak első órájában törölték az útzárat és elhalasztották a tesztet. Mivel a SpaceX és a megyei sheriff hivatal megállapodása szerint a hétvégéken nem zárják le az utakat, így legkorábban hétfőn kerülhet sor az újabb lépésre a tesztrepülés felé. Ha a Raptorokkal nem lesz gond, akkor jövő hét közepén, második felében szállhat fel az SN15.
 • Eközben a végső FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal) engedélye is hiányzik, bár valószínűleg ők is a hajtóműteszt eredményére várnak, ettől függően adják ki vagy épp nem adják ki majd a jogosítványt.

Április 23. reggeli hírek:

 • Tegnap éjjel végrehajtottak egy újabb nyomástesztet az SN15-tel, de ez csak egy viszonylag rövid ellenőrző teszt lehetett.
 • A lakosok mára felhívást kaptak a várható statikus hajtóműtesztről, amit magyar idő szerint 14-19 óra között végezhet el a SpaceX
 • Ha sikeres is lesz a mai teszt, ezen a héten szinte kizárt, hogy repüljön is a prototípus, mivel hétvégén csak rendkívüli esetben zárják le az utakat a hatóságok. Így jövő hét elején kerülhet sor az SN15 fő tesztjére, ha minden rendben megy ma.

Április 22. reggeli hírek:

 • Tegnap elég sok változtatás történt a lezárások tekintetében, statikus hajtóműtesztre azonban nem került sor. A ma reggeli helyzet alapján holnap várható a teszt végrehajtása, ugyanis magyar idő szerint 14-19 óra között öt órás tesztablak áll majd a SpaceX rendelkezésére.
 • Az ideiglenes légtérzárak továbbra is érvényesek, de kevés esély van rá, hogy még ezen a héten végrehajtják a tesztrepülést is.

Április 21. reggeli hírek:

 • Ma sor kerülhet végre a statikus hajtóműtesztre, ugyanis a megyei sheriff hivatal erről szóló felhívást adott ki a lakosok számára. Magyar idő szerint 19 órától hajnali 3 óráig van lehetősége a SpaceX-nek a teszt végrehajtására.
 • Új légtérzárról szóló figyelmeztetést is kiadtak a hatóságok április 23-ra péntekre, föld felszíntől az űrig, magyar idő szerint 14 óra és hajnali 3 óra között, ami a tesztrepülés előtti egyik szükséges intézkedés.

Április 20. reggeli hírek:

 • Az elmúlt napokban kihirdetett légtérzárakat törölték egész hétre, és a mai útlezárást is visszavonták. Így jelenlegi állás szerint holnap kerülhet sor a statikus hajtóműtesztre, de gyorsan változnak az események Boca Chicában.
 • A tesztek halasztásáról nincsenek pontos információk, de mivel az SN15 sok jelentős újítást tartalmaz, több időre lehet szüksége a szakembereknek, hogy felkészítsék a prototípust a hajtóműtesztre és a repülésre.

Április 19. esti hírek:

 • A mai útlezárást múlt éjjel törölték, napközben viszont másfél órára (19-20:30) kitűztek egy rövid lezárást újra, valószínű a második helyben gyártott üzemanyag tartály (GSE2) átszállításhoz – azonban ezidáig nem került sor az átvitelre.
 • Szintén múlt éjjel szerelték be a harmadik Raptort is, ami a szombaton ismeretlen okokból visszaszállított SN54 lett mégis
 • Holnapra és szerdára (ápr. 20-21) új útlezárásokat tűztek ki magyar idő szerint 19 óra és hajnali 3 óra között, tehát valószínű holnap sor kerülhet a statikus hajtóműtesztre.
 • Ezen kívül TFR (Temporary Flight Restriction), azaz ideiglenes légtérzár felhívást is kihirdettek keddtől csütörtökig (ápr. 20-22), magyar idő szerint 14 óra és hajnali 3 óra között.
 • A tesztrepülés pontos dátuma még nem ismert, mert legalább egy statikus hajtóműtesztet hibátlanul végre kell hajtani az SN15-tel, ezen kívül még az FAA (Federal Aviation Administration), azaz a Szövetségi Légügyi Hivatal végső repülési engedélye sincs még meg.

Április 17. esti hírek:

 • Csütörtöktől péntekre virradóra a tesztelési területhez szállították az SN54, SN61 és SN66 sorszámű Raptor hajtóműveket, melyek közül a két újabbat alig egy-egy óra alatt be is szerelték múlt éjjel, míg az SN54-et nem szerelték be és visszavitték a gyártási területre, ismeretlen okból.
 • A tegnapi útlezárást végül korábban törölték, nem került sor semmilyen tesztre, viszont április 19-21 között minden nap magyar idő szerint 19 óra és hajnalni 3 óra között újabb lezárásokat hirdettek ki.
 • Hétfőn ezáltal sor kerülhet a statikus hajtóműtesztre, és ha minden jól megy az az utáni napokban sor kerülhet a tesztrepülésre is, amit Elon Musk is megerősített, aki jövő heti repülést remél.

Az első két hajtómű már beszerelve, a leghátsó SN54-et pedig elszállították a prototípustól

Fotó: @bocachicagal

Április 14. esti hírek:

 • Tegnap éjjel a kiegészítő tartály(oka)t tesztelték mélyhűtött folyékony nitrogénnel, de nem volt olyan komoly teszt látszólag, mint előző nap.
 • A tolóerő szimulátort kiszerelték az SN15 alól, tehát a kriogenikus teszteket valószínűleg sikerrel teljesítette a prototípus, és immár a három Raptor hajtómű beépítésére is sor kerülhet
 • Korábban minden hétköznapra kitűztek újabb útlezárásokat, azonban ma végül csak a pénteki maradt meg. Magyar idő szerint 14-19 óra között lesz lehetősége a SpaceX-nek újabb teszt végrehajtására

Április 13. reggeli hírek:

 • Tegnap megkezdődött a prototípus tesztsorozata, mint ahogy ez eddig minden alkalommal volt, a pénteki ellenőrző szivárgásteszt után a kriogenikus nyomásteszt következhetett. A több órás vizsgálat során folyékony mélyhűtött nitrogénnel töltötték fel az SN15 üzemanyagtartályait, miközben a Raptorok tolóerejének erőhatásait szimuláló hidraulikus berendezéssel vizsgálták az új kialakítású ‘thrust puck”-ot, azaz az alsó kupolát (ami egyébként az oxigéntartály alja is), ahová a három hajtóművet felszerelik majd. A teszt látszólag gond nélkül zajlott és sikeres volt, bár hivatalos megerősítés nem érkezett.
 • Mára magyar idő szerint 19 óra és hajnali 3 óra között áll rendelkézsre tesztablak, hasonlóan a hétfői naphoz, és elképzelhető, hogy még ma sor kerül a következő lépésre, ami a statikus hajtóműteszt lesz, ehhez azonban ki kell szerelni a tolóerő-szimulátort és be kell szerelni mindhárom Raptort. Az is elképzelhető, hogy az új konsturkció miatt újabb kriogenikus nyomástesztre kerül sor, figyelni fogjuk az eseményeket, és beszámolunk róla természetesen.

A kriogenikus nyomásteszt végét jelentő nyomáscsökkentési művelet

Forrás: LabPadre

Április 9. reggeli hírek:

 • Tegnap tehát átszállították az új tesztalanyt az „A” jelű tesztpadhoz, és a korábbiakhoz képest viszonylag hamar rá is emelték.
 • Elképzelhető, hogy a mai napon már meg is kezdi a SpaceX a tesztsorozatot, ugyanis magyar idő szerint 14-19 óra között útlezárás lesz érvényben. Ezen kívül hétfőn és kedden is rendelkezésre áll lezárás, ezeken a napokon 19 és hajlani 3 óra között tesztelhetnek.
 • Az „A” pad alá ezúttal egy tolóerő-szimulátort is behelyeztek, ugyanis az SN15 „thurst puck”-ja, azaz az alsó kupolája, ahová a Raptor hajtóműveket rögzítik, szintén teljesen új konstrukció, és először egy kriogenikus nyomásteszten kell megvizsgálni a tűrőképességét ennek az új kupolának (mely egyébként az alsó oxigéntartály alja is egyúttal).
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye