Starship SN15: Történelmi repülés és leszállás

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Magyar idő szerint ma éjjel 00:24-kor többórás várakozás után végre magasba emelkedett a SpaceX Starship-programjának továbbfejlesztett prototípusa, a Starship SN15. A tesztre szokásos módon a cég a texasi telephelyén, Boca Chicában került sor, ahol korábban már 4 teljesen összeszerelt prototípus, az SN8, SN9, SN10 és SN11 jelű tesztpéldányok is útnak indultak a 10 km magasságig tartó repülésre, azonban eddig egyik sem élte túl a leszállást – bár az SN10 sikeresen leszállt, a landolás után pár perccel azonban az is felrobbant.

A start pillanata

Korábbi részletes beszámolóinkat ezekről a tesztküldetésekről az alábbi linkeken találjátok.

SN8 – Egy lépéssel közelebb a Marshoz

SN9 – Sikeres repülés, sikertelen leszállás

SN10 – A Starship leszállt

SN11 – Különös indítás, sikertelen visszatérés

Az előző küldetésekhez hasonlóan, a teszt célja ezúttal is a 10 km magasságig való felemelkedés, majd a hasraforduló manőver („belly flop”) után az irányított visszatérés, és a Raptor hajtóművek újbóli begyújtása után a jármű vízszintesből újra függőleges helyzetbe való állítása, a végén pedig egy a vertikális landolás volt a kijelölt leszállóhelyen.

A ködös idő ellenére az 50 méter magas Starship (ami a leendő rendszer második fokozata lesz) 3 Raptor hajtómű segítségével sikeresen felemelkedett, és megkezdte a 10 km magasságig tartó kapaszkodást a texasi égen. A megfelelő magasságok elérése után előszőr egy, majd még egy hajtóművet leállítottak, 10 km magasságban pedig egy rövid „lebegés” (hover) után sor került az átfordító manőverre (az aero elemek és a hideg gázfúvókák segítségével) és a Starship horizontális helyzetben megkezdte az irányított ereszkedést. Másodperccekkel a leszállás előtt 2 Raptor hajtóművet újra beindítva újra függőleges helyzetbe állították a járművet és a lábak kinyitása után sikeresen landolt a kijelölt leszállóhelyen.

A 3 db Raptor hajtómű

Leszállás után kisebb tüzet lehetett látni a hajtóműveknél található „szoknyarészen” (valószínűleg metánszivárgás miatt), de az SN10-zel ellentétben a tesztpéldány stabilan állt a lábain és ezúttal robbanásra sem került sor. A tesztrepülés összesen 6 perc 8 másodpercig tartott. Később a SpaceX szakemberei is visszatértek a helyszínre és nitrogénnel átfújták az SN15 rendszereit, hogy kitisztítsák a maradék üzemanyagot.

A SpaceX ezzel egy hatalmasat lépett előre a Starship-programmal, a sikeres teszt a lehető legjobbkor jött a pár héttel ezelőtt megnyert NASA pályázat után. A Human Landing System (HLS) pályázat részeként az Artemis-program holdraszálláshoz tervezett űrhajójának megépítéséhez választották ki a SpaceX Starshipjét, ezzel a cég viheti a Hold felszínére a következő amerikai űrhajósokat – bár a pályázat vesztes résztvevői óvást nyújtottak be nemrégen az eredmény miatt, ami késlelteti a NASA és SpaceX közötti megegyezést.

Leszállás után

A Starship SN15 sorsát egyelőre nem tudjuk, de szinte biztosra vehetjük, hogy nem repül többet, ugyanis a következő tesztpéldány, az SN16 már majdnem teljesen összeszerelve várja a sorát. Az SN15 többszáz fejlesztést tartalmaz a korábbi prototípusokhoz képest, amit most bizonyított is.

Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy idén nyáron már sor kerülhet az első orbitális tesztrepülésre is, amihez már szükség lesz a hatalmas Super Heavy első fokozatra is. A SpaceX-et ismerve nem csodálkoznánk, ha ez tényleg megtörténne, hihetetlen gyors iramban történik a fejlesztés. A mostani repüléssel pedig kicsit újból közelebb került a Mars utazás lehetősége. Izgalmas évek várnak ránk, de mi itt leszünk veletek és folyamatosan beszámolunk majd a fejleményekről.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye