Starship SN6: Sikeres 150 méteres ugrás!

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A SpaceX új generációs űrhajójának, a Starshipnek egy újabb prototípusa hajtott végre sikeres ugrást.

Boca Chicaban, a SpaceX texasi telephelyén került sor a 150 méteres ugrásra az SN6 tesztpéldánnyal, az előző SN5-höz hasonlóan egy darab Raptor hajtóművel.
Elon Musk és a SpaceX tervei szerint még több ilyen ugrást és tesztet hajtanak még végre, amíg a feladat rutinszerű lesz. Az SN5 újabb ugrása is várható majd a közeljövőben, addig is az SN6 a teszt után valószínűleg visszatér az összeszerelő csarnokba egy alapos vizsgálatra és kisebb felújításra.
Eközben még két további tesztpéldány is vár a lehetőségre: az SN7.1 jelzésű tartály és az új acélötvözetből készült SN8, mely elvileg már megkapja az oldalsó “szárnyakat” és az orrkúpot is, és akár 20 km magasságig is eljuthat.

Az ugrás előtt, hajtóműbegyújtás közben
Forrás: Jack Beyer

A tesztet az SN6-on lévő egyetlen, SN29-es sorszámú Raptor hajtóművel végezték el: a 150 méterre való felemelkedés után a közelben lévő leszállóhelyre szállt le az SN6, ahol kisebb tüzet is látni lehetett az SN6 alján, azonban a közelben lévő tűzoltórendszer segítségével gyorsan eloltották. Leszállás után a prototípus egy kicsit ferdének látszott, valószínűleg az egyik lábbal történhetett valami, azonban a SpaceX hamarosan sokkal nagyobb leszállólábak használatát tervezi.
A Starship a SpaceX új generációs rendszerének a második fokozata/űrhajója, azonban hamarosan az első fokozatnak az építése is megkezdődik. A Super Heavy-nek nevezett boosteren 28 darab Raptor hajtómű található majd.

Ugrás közben
Forrás: Jack Beyer

A mostani teszttel a harmadik sikeres ugrást végezte el a SpaceX a Starship prototípusaival, és a céget ismerve biztosak lehetünk benne, hogy nem vesznek vissza a tempóból. Ezen sorok írása közben a csapat többi tagjai éppen Youtube-on beszélik ki a történéseket, csatlakozzatok Ti is!

Dark mode powered by Night Eye