Starship SN8 repülés: Egy lépéssel közelebb a Marshoz

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Magyar idő szerint tegnap éjjel 23:45-kor megtörtént, amire hónapok óta vártunk. Egy teljesen összeszerelt Starship űrhajó prototípusa, az SN8 kb. 12 km magasra repült, előszőr 3 Raptor hajtómű segítségével.

Az első tankolási és előkészületi folyamatot előszőr leállították egy túl közel merészkedő repülő miatt, mert berepült a lezárt légtérbe, ezért biztonsági okokból az egész folyamatot le kellett állítani. Ilyenkor az üzemanyagot leengedik a tartályokból. A SpaceX ezután újrakezdte az egész folyamatot, melynek során az SN8-at újból feltankolták folyékony oxigénnel és metánnal.

A második nekifutásnál már minden rendben volt és 23:45-kor begyújtották mind a három Raptor hajtóművet, és az SN8 sikeresen elemelkedett a tesztpadról. A Starship folyamatosan növelte a magasságát, T+1:42-kor leállították az első hajtóművet, majd T+3:14-kor a második Raptor is leállt: előszőr azt hittük, hogy meghibásodás miatt, de később kiderült, hogy tervezett leállítás volt.

Érdekes volt látni, hogy a prototípus még egy hajtóművel tudta növelni a magasságot, majd oldalazva lebegéssel kezdte meg a hasraforduló manővert.
Ekkor lett nagyon nagy szerepe a vezérsíkoknak, melyeknek stabilizálni kellett az ereszkedést megkezdő SN8-at, de mint a 4 elem kiválóan teljesített (ezek egymástól függetlenül működtek, és egy jövőbeli orbitális pályáról való visszatérésnél majd fontos szerepet fognak játszani). A manőverre T+4:41-kor került sor, és fantasztikus látvány volt, ahogy a Starship stabilan csökkentette a magasságot.

T+6:31-kor az első Raptor, egy másodperccel később pedig a második hajtóművet is sikeren begyújtották (első alkalommal gyújtottak be újra Raptort repülés közben!). Miután a hajtóművek dőlésszögének változtatásával vízszintesből ismét függőlegesbe hozták az SN8-at, megkezdődött a landolási művelet a tervezett leszállóhely felett pontosan, ám ahogy Elon Musk később nyilatkozta, a metán segédtartály túl alacsony nyomása miatt nem tudtak elég üzemanyagot pumpálni a hajtóművekbe, ezért a lassitási manőver nem volt megfelelően hatékony, és a Starship túl gyorsan ért talajt, melynek következtében felrobbant. A leszállólábak kinyitására sem került sor, de nem tudni hogy szándékosan-e, vagy valamilyen hiba miatt.

Az SN8 elvesztése ellenére szinte teljes sikernek könyvelhető el az egész tesztrepülés, hiszen a teszt tervezett céljait sikerült teljesíteni és ezáltal rengeteg adatot gyűjtöttek a SpaceX mérnökei.
A következő tesztpéldány, az SN8-al nagyban megegyező SN9 már teljesen összeszerelve várja az újabb tesztsorozatot, köszönhetően annak, hogy a SpaceX sorozatgyártásban állítja elő a Starshipeket.

Hatalmas gratuláció a SpaceX-nek a fantasztikus teljesítményhez és köszönjük a páratlan élményt, amit egy újgenerációs űrhajó első repülésének köszönhettünk.
A SpaceX ezzel egy újabb lépést tett a Mars és Hold felé tartó hosszú úton, és csak hálásak lehetünk, hogy ennek szemtanúi lehetünk.

Tamási Dávid & Bonczók Zoltán

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye