Stratégiai megállapodás a Sierra Space és a Spirit AeroSystem között

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

A Sierra Space és a Spirit AeroSystem vállalata tegnap, azaz május 31-én jelentette be kooperációjukat annak érdekében, hogy felgyorsítsák a Shooting Star névre hallgató teherszállító modulok gyártását, melyek fontos részét fogjál képezni a Dream Chaser űrrepülőgépnek. A Sierra Space az első ilyen modult teljesen egyedül építette, de a közleményéből az szűrhető le, hogy a Spirit vállalattal való együttműködés csökkentheti a jövőbeli költségeket.

A Spirit a közösen aláírt szándéknyilatkozat értelmében segítséget fog nyújtani a Dream Chaser űrhajóhoz csatlakoztatható Shooting Star tehermodul kifejlesztésében és gyártásában. A megállapodás továbbá arról is rendelkezik, hogy a két résztvevő együtt fejlesszen ki olyan innovatív technológiákat és eljárásokat, melyek felgyorsítják a Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépeinek piacra jutását.

A Dream Chaser a Shooting Star tehermodullal. Forrás: Sierra Space

A partnerség legelső lépésben a tehermodul gyártási hatékonyságát és az összeszereléssel kapcsolatos megoldásokat kívánja megteremteni, amely a NASA Commercial Resupply Services-2 (CRS-2) szerződés keretében fogja támogatni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) irányuló utánpótlás küldetéseket.

A Shooting Star egy megközelítőleg 4,5 méter hosszú modul, mely kb. 4500 kilogramm rakományt képes szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, továbbá napelemekkel és hajtóművekkel is rendelkezik. Miután az űrhajó dokkolt az állomáshoz, a személyzet a hátulsó zsilip segítségével érheti el a Shooting Star-t, azon áthaladva pedig eljutnak az első részhez, ahol egy újabb zsilip kinyitása után hozzáférhetnek a Dream Chaser-hez.

Míg maga a Dream Chaser ledokkolás után visszatér a Földre, hogy további küldetéseket teljesítsen, addig a Shooting Star tehermodul a visszatérés előtt leválasztásra kerül, és elég a légkörben, ami azt jelenti, hogy minden egyes misszióhoz új modulra van szükség.

Dark mode powered by Night Eye