Stratégiai megállapodás a Sierra Space és a Spirit AeroSystem között

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

A Sierra Space és a Spirit AeroSystem vállalata tegnap, azaz május 31-én jelentette be kooperációjukat annak érdekében, hogy felgyorsítsák a Shooting Star névre hallgató teherszállító modulok gyártását, melyek fontos részét fogjál képezni a Dream Chaser űrrepülőgépnek. A Sierra Space az első ilyen modult teljesen egyedül építette, de a közleményéből az szűrhető le, hogy a Spirit vállalattal való együttműködés csökkentheti a jövőbeli költségeket.

A Spirit a közösen aláírt szándéknyilatkozat értelmében segítséget fog nyújtani a Dream Chaser űrhajóhoz csatlakoztatható Shooting Star tehermodul kifejlesztésében és gyártásában. A megállapodás továbbá arról is rendelkezik, hogy a két résztvevő együtt fejlesszen ki olyan innovatív technológiákat és eljárásokat, melyek felgyorsítják a Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépeinek piacra jutását.

A Dream Chaser a Shooting Star tehermodullal. Forrás: Sierra Space

A partnerség legelső lépésben a tehermodul gyártási hatékonyságát és az összeszereléssel kapcsolatos megoldásokat kívánja megteremteni, amely a NASA Commercial Resupply Services-2 (CRS-2) szerződés keretében fogja támogatni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) irányuló utánpótlás küldetéseket.

A Shooting Star egy megközelítőleg 4,5 méter hosszú modul, mely kb. 4500 kilogramm rakományt képes szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, továbbá napelemekkel és hajtóművekkel is rendelkezik. Miután az űrhajó dokkolt az állomáshoz, a személyzet a hátulsó zsilip segítségével érheti el a Shooting Star-t, azon áthaladva pedig eljutnak az első részhez, ahol egy újabb zsilip kinyitása után hozzáférhetnek a Dream Chaser-hez.

Míg maga a Dream Chaser ledokkolás után visszatér a Földre, hogy további küldetéseket teljesítsen, addig a Shooting Star tehermodul a visszatérés előtt leválasztásra kerül, és elég a légkörben, ami azt jelenti, hogy minden egyes misszióhoz új modulra van szükség.

Dark mode powered by Night Eye