Súlyos problémák adódtak az SXM-7 műholddal

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

A SiriusXM és Maxar Technologies súlyos problémákat tárt fel a nemrég indított SXM-7 műholddal kapcsolatban, derült ki egy január 27-én az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének (SEC) benyújtott jelentésből. A dokumentum szerint a Föld körüli pályán való tesztelés közben olyan események történtek, melyek meghibásodásokat okoztak az SXM-7 fedélzeti rendszerinek egy részében, és mivel még nem ismert a sérülés teljes mértéke, egy kárfelmérést indítottak a műhold rendszereivel kapcsolatban. A Maxar építette a majdnem 7 tonnás telekommunikációs műholdat a SiriusXM vállalatnak, melyet 15 évnyi működésre terveztek geostacionárius pályán. Az űreszközt december 13-án állították pályára a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával Cape Canaveralből. Mi is közvetítettük a küldetést, amit ezen a linken tudtok megnézni, valamint a küldetésprofilunkat is el tudjátok olvasni.

Az SXM-7 küldetés startja. Kép forrása: SpaceX

A SiriusXM cég szóvivőjének elmondása szerint az SXM-7 incidense nem befolyásolja a jelenlegi műholdas rádiószolgáltatásukat, illetve a jelenleg üzemelő flottájukat sem. Az állítások szerint az XM-7 csak kiegészítette volna a ma is üzemelő XM-3 és XM-4 műholdakat, de az eredeti tervek alapján az öregedő két darab lecserélését szerették volna megvalósítani, ami így kérdésessé vált. Az XM-3-nak a 7-es, az XM-4-nek pedig a 8-as az utódja a tervek szerint. A SiriusXM egy XM-5 nevű pótműholdat is üzemeltet jelenleg GEO pályán, ami nagy valószínűséggel teljes szolgálatba állhat hamarosan: ha az SXM-7 nem lesz képes ellátni a feladatát, akkor nagy valószínűséggel az 5-ös fogja átvenni a helyét. Az SXM-4 cseréjének épülő SXM-8 még jelenleg is építés alatt áll a Maxar üzemében, de így csúszásokra számíthatunk majd az elkészülés előtt, a jelenlegi álláspont szerint még az idei év végén tervezik pályára állítani, szintén egy Falcon-9-cel.

Az XM-7 műhold. Kép forrása: Maxar Technologies

Az SXM-7 problémája valószínűleg jelentős hatással lesz az műholdbiztosítások piacára – közölte egy pénzügyi szakember. A műholdat 225 millió dollárért biztosították – közölte a SiriusXM SEC jelentésében, a kockázatot pedig 20 cég között osztották el. A Maxar a következőt nyilatkozta: „Jelenleg segítjük a Sirius XM-et a hibaelhárítással és a károk felmérésével, hogy minél hamarabb üzembe tudjuk helyezni a műholdat”. Kérdéses, hogy a végleges felmérések után vajon mit fognak kideríteni az állapotával kapcsolatban, és hogy egyáltalán szolgálatba tudják-e majd állítani. Mint ahogy azt a műholdas iparban szokás, a Maxar Sirius XM-mel kötött szerződése szerint az indításkor áthárult a műholdat építő cégről a műhold tulajdonosára a kockázat. Amint van újabb fejlemény az SXM-7-tel kapcsolatban, mindenképp beszámolunk róla.

Dark mode powered by Night Eye