Supernova: a napenergiával működő űrhajó

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Portal Space Systems elnevezésű startup vállalat, melyről ez idáig nem sokat lehetett hallani, és amelyet a SpaceX és az Amazon egykori ügyvezetője, Jeff Thornburg alapított 2021-ben, április 30-i bejelentésében közölte, hogy egy 3 millió dolláros támogatást kapott a Védelmi Minisztériumtól. A hozzájárulás a Supernova űreszköz fejlesztésére irányul, ami egy merőben más módszert alkalmaz, hiszen a napenergiát használja a hajtóanyag felmelegítésére, ezáltal pedig a tolóerő előállítására. Thornburg ezzel kapcsolatban további információt nem közölt, így nem derült fény az üzemanyagra, de utóbbit úgy jellemezte, hogy egy olyan tárolható anyagról van szó, amelyet korábban már használtak űrhajókban.

A jelenleg 25 alkalmazottból álló vállalat elmondása alapján, ez a rendszer 6 km/s delta-V értéket képes biztosítani, mely lehetővé teszi, hogy a Supernova alacsony Föld körüli pályáról (LEO) percek alatt közepes Föld körüli pályára (MEO), órák alatt geostacionárius pályára (GEO), vagy LEO-ról napok alatt ciszlunáris pályára kerüljön. Az első Supernova a tervek szerint 2025 végén indul demonstrációs küldetésre. „Azt akarom, hogy a sikeres demonstráció után készen álljunk arra, hogy elkezdjük gyártani ezeket az eszközöket. A gyártás havi egy űrhajóval kezdődik majd, de onnantól kezdve a gyártás is növekedhet.” – mondta Thornburg a várható keresletre hivatkozva.

Forrás: Portal Space Systems
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye