Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál.

Újabb fontos vezetőségi változás lesz a közeljövőben a NASA-nál: Kathie Lueders, az Űrbéli Tevékenységekért és Missziókért felelős igazgatóság társvezetője április 30-i hatállyal leköszön tisztségéről és távozik az űrhivataltól. Helyét az a Ken Bowersox veszi át, aki eddig is Lueders helyettese volt, tehát minden folyamatot kívülről-belülről ismer, emellett pedig maga is asztronauta volt korábban. 
Az igazgatónő a NASA történetében az első női vezető, aki ilyen magas tisztségben vállalt jelentős szerepet és vezetett egy teljes igazgatóságot. Alázatos munkája révén az űrhivatal korszakváltását jelentő kereskedelmi személy- és teherszállító küldetések stabilan zajlanak, melyek a Nemzetközi Űrállomás kiszolgálására és fenntartására irányulnak, de aktív szerepe van az Artemis-program előremozdításában és az újabb Holdraszállás előkészítésében. 
Lueders az új-mexikói White Sands Tesztkomplexumban kezdte pályafutását, ahol az űrsikló-program orbitális manőverező rendszerét, valamint gázdinamikai fúvókarendszerét kezelő menedzser volt. A kereskedelmi emberes űrprogram kezdetekor szintén vezető szerepet vállalt, ezután került jelenlegi társigazgatói pozíciójába. Több kitüntetéssel honorálták munkáját, megkapta a Distinguished Presidential Rank Award-ot, illetve a Distinguished Service Medal-t is, 2020-ban az év űripari női vezetőjének választották.

Ken Bowersox korábban űrhajósként két Hubble-szervizküldetés tagja is volt, az Expedíció-6 parancsnokaként szolgált a Nemzetközi Űrállomáson, ezt követően pedig a NASA Johnson Űrközpontjában dolgozott, mint repülésekért felelős igazgató. Az űrhivatal Emberes Felfedezésekért és Műveletekért Bizottságának elnökeként már jelentős tapasztalattal érkezik új tisztségébe, amit május 1-től tölt be. 

Kathie Lueders és Ken Bowersox. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye