Szenátusi jóváhagyás az űrszemét kezelésének programjára

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A testület által megszavazott törvény felhatalmazza a NASA-t, hogy dolgozzon ki egy megfelelő programot az egyre növekvő űrszemét mennyiségi csökkentésére.

Szerdán fogadta el az Egyesült Államok Szenátusa azt az űrszemét kezelésről szóló törvényjavaslatot, melyet júliusban a Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Bizottság már jóváhagyott. A törvény kimondja, hogy „a NASA dolgozzon ki egy olyan demonstrációs projektet és írjon ki pályázatot, melynek keretében a pályázók hatékony technológiai megoldásokat, fejlesztéseket dolgoznak ki előre kijelölt űrszemetet jelentő tárgyak kezelésére, Föld körüli pályán való begyűjtésére.” Ehhez konkrét együttműködési szerződést is alá kell írnia az űrhivatalnak egy vagy akár több partnerrel, akik a szükséges indítás(oka)t végrehajtják majd.

Az eltávolítandó űrszemét darabokat egy, a Kereskedelmi Minisztérium által kiadott listáról fogják kiválasztani, ezek jelenthetik ugyanis a legnagyobb veszélyt Földünk közvetlen űrbéli környezetében a még működő műholdakra, eszközökre. A minisztérium emellett egy ajánlást is kidolgoz az orbitális forgalom hatékonyabb jövőbeli kezelésére, ami szintén a veszélyhelyzetek csökkentésére irányul.

Az ORBITS (Orbital Sustainability) nevű törvény második verziója került most megszavazásra, ugyanis tavaly év végén már volt egy hasonló jellegű javaslat, ám az az akkori formájában végül nem került kiválasztásra. Most viszont a NASA kezébe került végre a lehetőség, hogy valódi és fenntartható megoldást dolgozzon ki az egyre több műhold jelentette növekvő potenciális veszélyhelyzet megoldására.

Illusztráció a Föld környezetéről. Forrás: IARPA
Dark mode powered by Night Eye