Szenátusi jóváhagyás az űrszemét kezelésének programjára

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

A testület által megszavazott törvény felhatalmazza a NASA-t, hogy dolgozzon ki egy megfelelő programot az egyre növekvő űrszemét mennyiségi csökkentésére.

Szerdán fogadta el az Egyesült Államok Szenátusa azt az űrszemét kezelésről szóló törvényjavaslatot, melyet júliusban a Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Bizottság már jóváhagyott. A törvény kimondja, hogy „a NASA dolgozzon ki egy olyan demonstrációs projektet és írjon ki pályázatot, melynek keretében a pályázók hatékony technológiai megoldásokat, fejlesztéseket dolgoznak ki előre kijelölt űrszemetet jelentő tárgyak kezelésére, Föld körüli pályán való begyűjtésére.” Ehhez konkrét együttműködési szerződést is alá kell írnia az űrhivatalnak egy vagy akár több partnerrel, akik a szükséges indítás(oka)t végrehajtják majd.

Az eltávolítandó űrszemét darabokat egy, a Kereskedelmi Minisztérium által kiadott listáról fogják kiválasztani, ezek jelenthetik ugyanis a legnagyobb veszélyt Földünk közvetlen űrbéli környezetében a még működő műholdakra, eszközökre. A minisztérium emellett egy ajánlást is kidolgoz az orbitális forgalom hatékonyabb jövőbeli kezelésére, ami szintén a veszélyhelyzetek csökkentésére irányul.

Az ORBITS (Orbital Sustainability) nevű törvény második verziója került most megszavazásra, ugyanis tavaly év végén már volt egy hasonló jellegű javaslat, ám az az akkori formájában végül nem került kiválasztásra. Most viszont a NASA kezébe került végre a lehetőség, hogy valódi és fenntartható megoldást dolgozzon ki az egyre több műhold jelentette növekvő potenciális veszélyhelyzet megoldására.

Illusztráció a Föld környezetéről. Forrás: IARPA
Dark mode powered by Night Eye