Szétosztásra kerülnek az Artemis-1 Holdfa-csemetéi

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A NASA és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közösen arra készülnek, hogy az Artemis-1 küldetés keretében indított, öt különböző fajból álló Holdfa-csemetéknek új otthont találjanak. Az így kiírt pályázatra elsősorban oktatási és közösségi szervezetek jelentkezhetnek, hogy a tudomány, és a technológia népszerűsítése érdekében szert tegyenek egy olyan csemetére, melynek magja az Orion fedélzetén eljutott Holdunk közelébe. Érdekesség, hogy a küldetés közel 2000 ilyen magot repített az űrbe, amik között platánok, ámbrafák, duglászfenyők, keleti sárgafenyők és óriás mamutfenyők is megtalálhatóak voltak.

Mint azt fentebb említettük, főleg iskolák, könyvtárak, múzeumok és más, diákokkal vagy a nyilvánossággal foglalkozó szervezetek pályázhatnak Holdfa-csemetékre, amit az ügynökség Artifact modulján keresztül tehetnek meg. A jelentkezési időszak október 6-án zárul.

Ez a fajta kezdeményezés egyébként nem újdonság, hiszen az Apollo-14 misszió keretében űrbe juttatott magokat is kicsíráztatták, majd országszerte elültették. A szemeket anno Stuart Roosa, a parancsnoki modul pilótája vitte magával személyes felszerelésének részeként.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye