Szlovákia az Európai Űrügynökség társult állama lett

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Tegnap ünnepélyes ceremónia keretében írta alá a 22 tagország képviselőjének jelenlétében Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója és Ludovit Paulis, szlovák nevelésügyi-, tudományért, kutatásért, és sportért felelős miniszter azt a dokumentumot, amivel a Szlovák Köztársaság hivatalosan is az ESA társult országai közé csatlakozott. A dokumentumot később Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke is aláírta, miután a parlament ratifikálta azt. A hét évre szóló társult tagság ideje alatt a felek további integrációs folyamatokról és megállapodásokról döntenek majd, hogy végül a hivatalos tagsági szintre emelkedjen a Szlovák Köztársaság státusza is, amely egyébként már 2010 óta rendelkezett a világűr békés felhasználásáról kétoldali megállapodással. 2016. február 4-e óta volt a közép-európai állam a European Cooperating State (ECS) Agreement, azaz az Európai Együttműködési Megállapodás tagja, ezt írta most felül a társult ország státuszhoz való csatlakozás. Ennek köszönhetően Szlovákia jóval több európai programban, tevékenységben, hivatalos találkozókon és tanulmányi projektekben vállalhat szerepet a jövőben.

Szomszédunkban is egyre több startup magáncég kezd űripari tevékenységbe, illetve a minisztérium is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tudományos és high-tech beruházások támogatására. Ebben szeretnének az ESA-val még szorosabban együttműködve még tovább lépni, ami az űrügynökség számára is előnyös az új megoldások, ötletek megosztásának köszönhetően.

Josef Aschbacher (balra) és Ludovit Paulis (jobbra) a hivatalos dokumentum aláírásánál. Fotó: ESA

Dark mode powered by Night Eye