Szlovákia az Európai Űrügynökség társult állama lett

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Tegnap ünnepélyes ceremónia keretében írta alá a 22 tagország képviselőjének jelenlétében Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója és Ludovit Paulis, szlovák nevelésügyi-, tudományért, kutatásért, és sportért felelős miniszter azt a dokumentumot, amivel a Szlovák Köztársaság hivatalosan is az ESA társult országai közé csatlakozott. A dokumentumot később Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke is aláírta, miután a parlament ratifikálta azt. A hét évre szóló társult tagság ideje alatt a felek további integrációs folyamatokról és megállapodásokról döntenek majd, hogy végül a hivatalos tagsági szintre emelkedjen a Szlovák Köztársaság státusza is, amely egyébként már 2010 óta rendelkezett a világűr békés felhasználásáról kétoldali megállapodással. 2016. február 4-e óta volt a közép-európai állam a European Cooperating State (ECS) Agreement, azaz az Európai Együttműködési Megállapodás tagja, ezt írta most felül a társult ország státuszhoz való csatlakozás. Ennek köszönhetően Szlovákia jóval több európai programban, tevékenységben, hivatalos találkozókon és tanulmányi projektekben vállalhat szerepet a jövőben.

Szomszédunkban is egyre több startup magáncég kezd űripari tevékenységbe, illetve a minisztérium is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tudományos és high-tech beruházások támogatására. Ebben szeretnének az ESA-val még szorosabban együttműködve még tovább lépni, ami az űrügynökség számára is előnyös az új megoldások, ötletek megosztásának köszönhetően.

Josef Aschbacher (balra) és Ludovit Paulis (jobbra) a hivatalos dokumentum aláírásánál. Fotó: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye