Szojuz és Crew Dragon személyzeti infók + orosz űrfilmforgatás

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

Pavel Vlaszov, a Jurij Gagarin Kozmonauta Kiképzőközpont vezetője egy rádióinterjúban osztott meg új információkat az idei Szojuz küldetésekről.

Vlaszov elmondása szerint az április 9-én startoló Szojuz MSz-18 két tagja, Peter Dubrov (Roszkozmosz) és Mark Vande Hei (NASA) egy meghosszabbított küldetésen vesz majd részt, a szokásos 6 hónap helyett. Vlaszov szerint még nincs szó egy egész éves fenntartózkodásról, ugyanis nincsenek jóváhagyva a végleges tervek, de jó esély van rá. A két űrhajós a Szojuz MSz-19-el térne haza 2022 márciusában.

A misszió harmadik tagja, Oleg Novickij az MSz-18-al jön vissza szeptember végén, ami előtt pár nappal érkezik az MSz-19. Ez a küldetés viszi majd a „Kihívás” nevű orosz űrfilm rendezőjét (Klim Shipenko) és annak főszeplőjét az űrállomásra, ahol a filmhez forgatnak majd jeleneteket. A főszereplő hölgy kiválasztása jelenleg is folyamatban van, nemrégen a 3000 jelentkező közül választották ki a 20 döntőst. A pár napos forgatás után a kétfős „stáb” Novickij társaságában tér vissza a Szojuz MSz-18 fedélzetén.

Új hírek érkeztek Szerger Korszakovról is, aki eredetileg az MSz-18 küldetés tagja volt, azonban Mark Vande Hei helye miatt kiesett a személyzetből. Vlaszov elmondása szerint a kozmonautának van a legnagyobb esélye, hogy előszőr utazhat amerikai Crew Dragon űrhajóval. Az ősszel induló Crew-3 negyedik utasát még nem nevezték meg, így minden bizonnyal ő lesz a negyedik űrhajós, és az első orosz, aki amerikai kereskedelmi űrhajóval utazik majd. Vlaszov szerint már méretet is vettek az űrhajósról a szükséges felszerelések legyártásához a Dragonhoz.

Dark mode powered by Night Eye