Szojuz MSz-20: Meglepetés két űrturista

Kapcsolódó

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

Hivatalosan bejelentték ma a 2021. december 8-án induló Szojuz MSz-20 űrhajó személyzetét, ami egy rövid, 12 napos küldetés lesz a Nemzetközi Űrállomásra. A parancsnok az orosz Alekszandr Miszurkin lesz, ő természeten hivatásos kozmonauta, a nagy meglepetés a másik két utas. Egyikük a japán Maezava Juszaku, aki a 2023-ra tervezett, Holdat megkerülő Starship utazást is finanszírozza. A #dearMoon nevű küldetésen Maezava és 8 általa kiválaszott ember utazik majd – korábbi részletes írásunkat a küldetésről itt olvashatjátok. Maezavát egy másik japán űrturista is elkíséri a Szojuz-útra: Hirano Jozo, ő a japán milliárdos asszisztense, és az utazást fogja megörökíteni.

Az utat a már jópár űrturista utazását intéző Space Adventures cég bonyolítja le, a megbízás összegéről nincs információ.

Maezava és Hirano nemrégen esett át az orvosi vizsgálaton, és júniusban kezdik meg 3 hónapos kiképzésüket Csillagvárosban.

A Szojuz MSz-20 decemberi startja előtt még októberben indul majd az MSz-19 űrhajó, a személyzet bejelentése itt is hamarosan várható, ugyanis befejeződött az orosz űrfilm főszereplőjének válogatása. A „Kihívás” nevű filmet részben a világűrben forgatják majd, a film rendezőjének, Klim Shipenkonak az utazását már korábban megerősítették, a főszereplő hölgy nevét viszont még nem leplezték le.

Maezava Juszaku

Dark mode powered by Night Eye