Szojuz MSz-20: Meglepetés két űrturista

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Hivatalosan bejelentték ma a 2021. december 8-án induló Szojuz MSz-20 űrhajó személyzetét, ami egy rövid, 12 napos küldetés lesz a Nemzetközi Űrállomásra. A parancsnok az orosz Alekszandr Miszurkin lesz, ő természeten hivatásos kozmonauta, a nagy meglepetés a másik két utas. Egyikük a japán Maezava Juszaku, aki a 2023-ra tervezett, Holdat megkerülő Starship utazást is finanszírozza. A #dearMoon nevű küldetésen Maezava és 8 általa kiválaszott ember utazik majd – korábbi részletes írásunkat a küldetésről itt olvashatjátok. Maezavát egy másik japán űrturista is elkíséri a Szojuz-útra: Hirano Jozo, ő a japán milliárdos asszisztense, és az utazást fogja megörökíteni.

Az utat a már jópár űrturista utazását intéző Space Adventures cég bonyolítja le, a megbízás összegéről nincs információ.

Maezava és Hirano nemrégen esett át az orvosi vizsgálaton, és júniusban kezdik meg 3 hónapos kiképzésüket Csillagvárosban.

A Szojuz MSz-20 decemberi startja előtt még októberben indul majd az MSz-19 űrhajó, a személyzet bejelentése itt is hamarosan várható, ugyanis befejeződött az orosz űrfilm főszereplőjének válogatása. A „Kihívás” nevű filmet részben a világűrben forgatják majd, a film rendezőjének, Klim Shipenkonak az utazását már korábban megerősítették, a főszereplő hölgy nevét viszont még nem leplezték le.

Maezava Juszaku

Dark mode powered by Night Eye