Szojuz MSz-24: Elindult az új személyzet a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Hosszú expedíció elé néz a személyzet két orosz tagja.

Frissítés!

Megtörtént a nagy találkozás! A Szojuz MSz-23 és a Crew-7 csapata végre üdvözölhette az MSz-24 személyzetét. Jelenleg tizen tartózkodnak az állomás fedélzetén, viszont ez a felállás nem fog sokáig tartani, ugyanis a Szojuz MSz-23 személyzete egy év után, szeptember 27-én hazatér.

Forrás: Roszkoszmosz
Szergej Prokopjev köszönti Oleg Kononyenkot. Forrás: NASA

Magyar idő szerint 20:53-kor a Szojuz MSz-24 űrhajó, automatikus üzemmódban sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensén található Rasszvet modulhoz. Az űrhajó kétpályás randevús sémával repült az állomásra.

Forrás: NASA

Eredeti cikk

Ma magyar idő szerint 17:44-kor emelkedett a magasba a Szojuz-2.1a hordozórakéta a bajkonuri kozmodrómról. A rakéta a Szojuz MSz-24 űrhajót bocsátotta Föld körüli pályára, melyben helyet foglal Oleg Kononyenko, Nyikolaj Csub és Loral O’Hara. A hajtóművek, valamint az oldalsó gyorsítórakéták gond nélkül kezdték meg működésüket, miközben a rakéta a megszokott módon még pár mp-ig az indítóálláson maradt. Ezt követően kezdődött meg az emelkedés fázisa. A 4 oldalsó gyorsítófokozat az indítást követően 2 perc után vált le, ezzel az ikonikus „Koroljov-kereszt” jelent meg az égbolton. Ekkor a rakéta kb. 50 kilométeres magasságban járt, és nagyjából 4500 km/h sebességgel haladt. A misszió további fázisai, úgymint a fokozatok szétválása, valamint az űrhajó szeparációja is hibamentes folyamatként zajlott le, így utóbbi megkezdhette 3 órás útját a Nemzetközi Űrállomásra. A dokkolás magyar idő szerint 20:56-kor lesz, majd az űrhajósok belépése az ISS-re 22:50-kor fog megtörténni.
Kononyenko és Csub egy éves, összesen 375 napos misszióra vállalkozott, míg O’Hara csak fél évig fog az állomáson tartózkodni. 2024. február 4-én Oleg Kononyenko megdönti a Gennagyij Padalka világrekordját és ő lesz az első ember a Földön, aki karrierje során több mint 1000 napot töltött a világűrben.

Az indítást mi is élőben közvetítettük, amit itt tudtok visszanézni:

Amint az űrhajósok megérkeznek a Nemzetközi Űrállomásra frissítjük cikkünket!

Forrás: NASA
Az indításra várva. Forrás: NASA
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye