Szojuz MSz-24: Elindult az új személyzet a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Hosszú expedíció elé néz a személyzet két orosz tagja.

Frissítés!

Megtörtént a nagy találkozás! A Szojuz MSz-23 és a Crew-7 csapata végre üdvözölhette az MSz-24 személyzetét. Jelenleg tizen tartózkodnak az állomás fedélzetén, viszont ez a felállás nem fog sokáig tartani, ugyanis a Szojuz MSz-23 személyzete egy év után, szeptember 27-én hazatér.

Forrás: Roszkoszmosz
Szergej Prokopjev köszönti Oleg Kononyenkot. Forrás: NASA

Magyar idő szerint 20:53-kor a Szojuz MSz-24 űrhajó, automatikus üzemmódban sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensén található Rasszvet modulhoz. Az űrhajó kétpályás randevús sémával repült az állomásra.

Forrás: NASA

Eredeti cikk

Ma magyar idő szerint 17:44-kor emelkedett a magasba a Szojuz-2.1a hordozórakéta a bajkonuri kozmodrómról. A rakéta a Szojuz MSz-24 űrhajót bocsátotta Föld körüli pályára, melyben helyet foglal Oleg Kononyenko, Nyikolaj Csub és Loral O’Hara. A hajtóművek, valamint az oldalsó gyorsítórakéták gond nélkül kezdték meg működésüket, miközben a rakéta a megszokott módon még pár mp-ig az indítóálláson maradt. Ezt követően kezdődött meg az emelkedés fázisa. A 4 oldalsó gyorsítófokozat az indítást követően 2 perc után vált le, ezzel az ikonikus „Koroljov-kereszt” jelent meg az égbolton. Ekkor a rakéta kb. 50 kilométeres magasságban járt, és nagyjából 4500 km/h sebességgel haladt. A misszió további fázisai, úgymint a fokozatok szétválása, valamint az űrhajó szeparációja is hibamentes folyamatként zajlott le, így utóbbi megkezdhette 3 órás útját a Nemzetközi Űrállomásra. A dokkolás magyar idő szerint 20:56-kor lesz, majd az űrhajósok belépése az ISS-re 22:50-kor fog megtörténni.
Kononyenko és Csub egy éves, összesen 375 napos misszióra vállalkozott, míg O’Hara csak fél évig fog az állomáson tartózkodni. 2024. február 4-én Oleg Kononyenko megdönti a Gennagyij Padalka világrekordját és ő lesz az első ember a Földön, aki karrierje során több mint 1000 napot töltött a világűrben.

Az indítást mi is élőben közvetítettük, amit itt tudtok visszanézni:

Amint az űrhajósok megérkeznek a Nemzetközi Űrállomásra frissítjük cikkünket!

Forrás: NASA
Az indításra várva. Forrás: NASA
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye