Szokatlan módon rakétaindítás nélkül telik el ez a hét

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Még a SpaceX-nél is úgy hozta az élet, hogy egyetlen Falcon-9 sem teljesít küldetést a héten.

Érdekes és számunka kevésbé jó hír, hogy ezen a héten nemhogy a világ bármely rakétagyártója, de még a SpaceX sem hajt végre küldetést, ilyenre évek óta nem volt példa. Persze mondhatjuk, hogy milyen szerencsés időkben élünk, mert nem is annyira régen még az volt a hír, ha épp egy-egy rakéta elindult egy adott héten, most pedig már az, ha nem indul semmi. Ez főleg a külön említett cég elmúlt másfél évben látott elképesztő indítási üteme miatt furcsa, de ebben az időjárás egy szintén váratlan esemény is közrejátszott. Ezért ebben a cikkben most a SpaceX szemszögéből tekintjük át, miért maradtunk indítások nélkül legalább másfél hétig.

Az elmúlt napokban sem Floridában, sem Kaliforniában nem voltak túl kedvező időjárási körülmények az előre kijelölt indítási ablakokban. A hawthorne-i cég heti terveiben eleve csak két házon belüli Starlink-küldetés szerepelt, de végül egyik sem tudott elindulni. Amit külön kiemelnénk most, az a Starlink 10-2 jelzésű misszió, ugyanis itt a hajtóműindítás után, épp az elemelkedés előtti pillanatokban állították le a startot. Szerencsére a rakéta és az indítóállás is épségben maradt, de utoljára 2020-ban fordult elő hasonló, hogy már épp felpörögtek a Merlin-1D hajtóművek, a hordozó mégsem tudott elindulni útjára. Azóta Kiko Dontchev, a SpaceX indításokért felelős alelnöke X-en azt írta, szokatlan, de komoly műszaki hiba miatt kellett leállítani az indítási folyamatot, és a rakétát komolyabban át is kell vizsgálni. 
Ami jó hír, hogy ez probléma a többi, már jövő hétre tervezett indításra nincs kihatással, ugyanis legkorábban kedden újabb kereskedelmi megbízás keretében indulhat egy Falcon-9 az Astra 1P/SES-24 küldetés keretében.

Ami a többi rakétagyártót illeti világszerte, a nyár beköszöntével nem nagyon fognak felpörögni az események, de azért érdekes küldetések várhatnak ránk így is a következő hetekben, hónapokban! Elindulhat többek között a Polaris Dawn misszió (legkorábban július 12-én), ami az első kereskedelmi űrsétát is magában foglalja, debütálhat az Európai Űrügynökség és az Arianespace régóta várt Ariane-6 rakétája (legkorábban július 9-én), és számos Falcon-9 felbocsátás mellett a Starship 5. tesztrepülésére is talán július végéig sor kerülhet!

Ha kíváncsi vagy, hogyan alakulnak a várható rakétaindítások dátumai, látogass el a weboldalunk Indítások menüjébe, ahol folyamatosan frissülő listát találsz, vagy pedig tudjuk ajánlani a Jövőbeli rakétaindítások listája adatbázisunkat, ahol részletesebb leírást találhatsz a bejelentett küldetésekről!

A héten a Falcon-9-ek sem repültek. Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye