Szolgálatba állt a legújabb Pléiades-műhold

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

December 15-én helyezték kereskedelmi szolgálatba az Airbus Defence and Space második nagy felbontású képalkotó műholdját, a Pléiades Neo-4-et, derült ki a SpaceNews hírportál interjújából, amit François Lombarddal, amit a cég űripari szegmensének egyik részlegvezetőjével készítettek. A szakember elmondta, hogy az augusztusban pályára állított űreszköz azóta minden teljesítménybeli elvárásnak megfelelt, és gond nélkül végzi a rá szabott feladatokat.

A konstelláció első darabjának számító Neo-3 azonban nem járt ilyen szerencsésen, és az Airbusnak egy részleges biztosítási kártérítést kellett igényelnie a szatellitre. Pontosan nem árulta el Lombard, hogy az év elején felbocsátott műhold milyen meghibásodást szenvedett el, de elvileg nincs kihatással a Neo-3 azon képességeire, hogy kielégítse az Airbus ügyfeleinek igényeit.

A projekt kezdete óta több mint 500 millió dollárnyi műholdas felvételt értékesített eddig a francia cég, és olyan nagy vállalatok is beletartoznak az ügyfeleik közé, mint a Microsoft, vagy a japán PASCO Corporation. A Pléiades Neo-műholdak üzembe helyezése előtt a világon csak az amerikai Maxar Technologies szolgáltatott 30 centiméteres felbontású űrfelvételeket a WorldView-flottával.

A Pléiades Neo-4 első űrfelvételei:

Elsőként Sevilla városának különböző részeit kapta lencsevégre a Neo-4. Képek forrása: Airbus D&S

Dubaj impozáns felhőkarcolóit és nagyvárosi építményeit is páratlan részletességgel örökítette meg a Neo-4. A bal oldali képen a világ jelenleg legmagasabb építménye, a Burdzs Kalifa (Burj Khalifa) látható. Képek forrása: Airbus D&S

A teljes felbontású felvételeket az Airbus Defence and Space weboldán lehet megtekinteni, ezen a linken.

Források: SpaceNews, Airbus D&S

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye