Szomorú emléknap a mai az orosz űrkutatás számára

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Épp ma ötven éve történt az egyedüli olyan tragédia az egész világ űrutazását tekintve, melynek során az űrben haltak meg űrhajósok. 1971. június 30-án tért vissza a Földre a Szojuz-11 háromtagú személyzete: Georgij Dobrovolszkij parancsnok, Vlagyiszlav Volkov fedélzeti mérnök és Viktor Ivanovics Pacajev mérnök-kutató, azonban a földetéréskor már halottak voltak.

Az 1971. június 6-án indított Szojuz-11 a második küldetés volt az alig másfél hónappal korábban, április 19-én a világ első űrállomásaként felbocsátott és Föld körüli pályára állított Szaljut-1 űrállomásra, ám az első olyan misszió is egyúttal, mely a sikeres dokkolás után eredményes munkát is folytatott. A több mint háromhetes fenntartózkodás és eredményes munka végeztével június 29-én a kozmonauták űrhajója sikeresen levált az űrállomásról és megkezdte a megfelelő visszatérési pályán az ereszkedést. Minden rendben zajlott egészen a Föld légkörébe történő belépésig, amikor a fékező hajtómű beindult, ám a manőver befejezése után megszakadt a kapcsolat a személyzettel. Bár az űrhajó sikeresen leszállt a kijelölt térségben, a kozmonautákkal többé nem történt rádiós párbeszéd, és végül mindhárom űrhajóst már életjelek nélkül emelték ki a mentőcsapatok a kabinból. A balesetet kivizsgáló bizottság jelentése szerint a földetérés előtt 20 perccel váratlanul kinyílt a belső- és külső légnyomás kiegyenlítéséért felelős szelep, és mivel az űrhajósok nem viseltek szkafandert, az elszökő levegő a személyzet fulladásához vezetett. A három űrhajóst a Kreml falába, Jurij Gagarin mellé temették. Az ő halálukat követően tervezték át a Szojuz űrhajókat, illetve tették kötelezővé az indítások és visszatérések közben a szkafander viselését.

Soyuz-11 begins a fateful expedition

Balról jobbra: Viktor Ivanovics Pacajev, Georgij Dobrovolszkij és Vlagyiszlav Volkov Forrás: Russian Space Web

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye