Array

Szuborbitális hírek: Új New Shepard repülés, újra repülhet a Virgin Galactic

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Újabb emberes űrugrásra készül a Blue Origin a New Shepard rakétával: az NS-18 küldetés október 12-én startol a cég texasi starthelyéről, ezúttal négy utassal a fedélzeten. Két személyt már be is jelentettek az utazásra, egyikük Dr. Chris Boshuizen, egykori NASA mérnök, a földmegfigyelő műholdak építésével és üzemeltetésével foglalkozó PlanetLabs alapítója lesz. A második utas Glen de Vries, a Meditata Solutions klinikai szoftvereket kínáló vállalat alapítója. A másik két utast várhatóan a napokban jelentik be.

A Blue Origin legutóbbi New Shepard küldetésére (NS-17) augusztus 27-én került sor, akkor utasok nélkül. A cég július 20-án hajtotta végre az első emberes űrugrást (NS-16), amin a cég alapítója Jeff Bezos is részt vett.

Balra Dr. Chris Boshuizen, jobbra Glen de Vries

Új hírek érkeztek a másik szuborbitális repüléseket kínáló cégről, a Virgin Galacticról is. Ahogy mi is írtuk kb. egy hónappal ezelőtt, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) átmenetileg felfüggesztette az űrugrásokat, mert a Unity-22 küldetésen a VSS Unity jármű 1 perc 41 másodpercig elhagyta a korábban jóváhagyott és kijelölt légteret. Az FAA most újra engedélyezte a repüléseket, a Virgin közleménye szerint a küldetéseknél nagyobb lesz a lezárt légtér, illetve valós időben kell adatokat szolgáltatniuk az FAA légiirányítási központjának. A következő misszióra, a Unity-23-ra a jelenlegi állás szerint október közepén kerül majd sor, részletes írásunkat a küldetésről itt olvashatjátok.

Dark mode powered by Night Eye