Array

Szuborbitális hírek: Új New Shepard repülés, újra repülhet a Virgin Galactic

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Újabb emberes űrugrásra készül a Blue Origin a New Shepard rakétával: az NS-18 küldetés október 12-én startol a cég texasi starthelyéről, ezúttal négy utassal a fedélzeten. Két személyt már be is jelentettek az utazásra, egyikük Dr. Chris Boshuizen, egykori NASA mérnök, a földmegfigyelő műholdak építésével és üzemeltetésével foglalkozó PlanetLabs alapítója lesz. A második utas Glen de Vries, a Meditata Solutions klinikai szoftvereket kínáló vállalat alapítója. A másik két utast várhatóan a napokban jelentik be.

A Blue Origin legutóbbi New Shepard küldetésére (NS-17) augusztus 27-én került sor, akkor utasok nélkül. A cég július 20-án hajtotta végre az első emberes űrugrást (NS-16), amin a cég alapítója Jeff Bezos is részt vett.

Balra Dr. Chris Boshuizen, jobbra Glen de Vries

Új hírek érkeztek a másik szuborbitális repüléseket kínáló cégről, a Virgin Galacticról is. Ahogy mi is írtuk kb. egy hónappal ezelőtt, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) átmenetileg felfüggesztette az űrugrásokat, mert a Unity-22 küldetésen a VSS Unity jármű 1 perc 41 másodpercig elhagyta a korábban jóváhagyott és kijelölt légteret. Az FAA most újra engedélyezte a repüléseket, a Virgin közleménye szerint a küldetéseknél nagyobb lesz a lezárt légtér, illetve valós időben kell adatokat szolgáltatniuk az FAA légiirányítási központjának. A következő misszióra, a Unity-23-ra a jelenlegi állás szerint október közepén kerül majd sor, részletes írásunkat a küldetésről itt olvashatjátok.

Dark mode powered by Night Eye