Array

Szuborbitális hírek: Új New Shepard repülés, újra repülhet a Virgin Galactic

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Újabb emberes űrugrásra készül a Blue Origin a New Shepard rakétával: az NS-18 küldetés október 12-én startol a cég texasi starthelyéről, ezúttal négy utassal a fedélzeten. Két személyt már be is jelentettek az utazásra, egyikük Dr. Chris Boshuizen, egykori NASA mérnök, a földmegfigyelő műholdak építésével és üzemeltetésével foglalkozó PlanetLabs alapítója lesz. A második utas Glen de Vries, a Meditata Solutions klinikai szoftvereket kínáló vállalat alapítója. A másik két utast várhatóan a napokban jelentik be.

A Blue Origin legutóbbi New Shepard küldetésére (NS-17) augusztus 27-én került sor, akkor utasok nélkül. A cég július 20-án hajtotta végre az első emberes űrugrást (NS-16), amin a cég alapítója Jeff Bezos is részt vett.

Balra Dr. Chris Boshuizen, jobbra Glen de Vries

Új hírek érkeztek a másik szuborbitális repüléseket kínáló cégről, a Virgin Galacticról is. Ahogy mi is írtuk kb. egy hónappal ezelőtt, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) átmenetileg felfüggesztette az űrugrásokat, mert a Unity-22 küldetésen a VSS Unity jármű 1 perc 41 másodpercig elhagyta a korábban jóváhagyott és kijelölt légteret. Az FAA most újra engedélyezte a repüléseket, a Virgin közleménye szerint a küldetéseknél nagyobb lesz a lezárt légtér, illetve valós időben kell adatokat szolgáltatniuk az FAA légiirányítási központjának. A következő misszióra, a Unity-23-ra a jelenlegi állás szerint október közepén kerül majd sor, részletes írásunkat a küldetésről itt olvashatjátok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye