T-1.3 másodpercnél állt le az SN8 tesztje

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Magyar idő szerint 23:35-kor már majdnem sor került a történelmi eseményre, azonban a 3 db Raptor hajtómű begyújtása előtt leállították a visszaszámlálást, pontosan T-1.3 másodpercnél.

Délután 17:00-től volt légtérzár és útlezárás Boca Chica környékén, a SpaceX azonban alaposan kihasználta az időt.
A startra a NASA egyik WB-57 repülőgépe is megérkezett, mely a magasból készített volna felvételeket a repülésről.
Végül 23:30-kor indult el a SpaceX hivatalos közvetítése, amin fantasztikus képeket láthattunk a már feltankolt Starship SN8-ról a tesztálláson (valószínűleg a tőle nem messze álló Starhopperről).

Visszaszámlálás közben

A visszaszámlálás rendben ment, azonban 1 másodperccel az indítás előtt egy automatikus megszakítás történt és a hajtóművek sem indultak be. A látottak alapján a hajtóművek turbószivattyúi felpörögtek és az üzemanyagot is átpumpálták, de a gyújtás nem történt meg. Illetve a hajtóműveknél felszerelt kamera képén felénk legközelebb eső Raptornál talán fel sem pörögtek a szivattyúk.
A leállítás okát egyelőre nem tudjuk, de a prototípus valamelyik rendszere (valószínűleg a Raptor hajtóművek) mutathatott egy kiugró értéket, ami automatikus megszakítást eredményezett.

Bár holnapra is van a SpaceX-nek jóváhagyott légtérzárja, az újabb teszt időpontját még nem tudjuk, a mostani leállítást mindenképpen ki kell vizsgálni, ami több időbe telhet.

Korábbi írásainkat a Starshipről a címke alatt találjátok, illetve amint többet tudunk a leállítás okáról, és az új teszt időpontjáról megírjuk nektek.

Dark mode powered by Night Eye