Tarolt a SpaceX a héten – Három sikeres indítás négy nap alatt!

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Tegnap este a hét harmadik SpaceX-indítására került sor a Starlink 4-7 küldetés keretében, mely már a negyedik műholdréteg hetedik missziója volt. Az indítást a Falcon-9 B1061 hordozórakétával hajtották végre, aminek ez volt a hatodik bevetése. Külön érdekesség, hogy ezen a küldetésen hatodik (!) alkalommal használták újra ugyanazokat az áramvonalazó raktérborításokat (fairingeket) is, ami egy újabb rekordnak számít.

Bár eredetileg múlt péntekre tűzték ki ezt a missziót, a CSG-2 csúszása és egyéb, nem indokolt ok miatt végül tegnap 19:13-kor emelkedhetett el a rakéta a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról. A mostani küldetésen 49 Starlink műhold kapott helyet a Falcon-9 rakterében. Ez egyrészt a nagyobb tömegű szatelliteknek, másrészt annak a több üzemanyagot igénylő emelkedési pályakorrekciós manővernek volt köszönhető, amit a hordozónak dél-keleti irányban kellett végrehajtani. Miután a rakéta elhagyta az indítóállást és túljutott a legnagyobb aerodinamikai erőhatást jelentő légköri rétegen (Max-Q), tovább folytatódott a gyorsítási-emelkedési fázis, majd rendben lezajlott a fokozatok szétválása is. Miután az első fokozat elérte pályájának legmagasabb pontját, megkezdte a visszatérési manővereket, majd repülésének végén a 640 km-re a floridai partoktól, a Bahamák közelében várakozó „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra hajtott végre tökéletes leszállást. A második fokozat ezután megfelelő pályára állította a műholdakat, így ez a küldetés is teljes sikerrel végződött a SpaceX-nek. Az újonnan felbocsátott műholdakkal együtt összesen 1920 működő Starlink kering alacsony Föld körüli pályán jelenleg. Ez volt a SpaceX idei hatodik indítása már, amit alig több mint egy hónap alatt teljesítettek. A tervek szerint minden héten legalább egy Falcon-9 rakétát indítanak majd, így ez az elképesztő ütem szinte egész évben jellemezni fogja a cég működését!

A küldetést mi is élőben közvetítettük, a videót ezen a linken találjátok!

A Falcon-9 B1061 emelkedés közben. Fotó: Ben Cooper

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye