Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a NASA és a Jet Propulsion Laboratory (JPL) űrszondája a fő aszteroidaövben keringő Psyche 16 jelű kisbolygóhoz, hogy annak fémes magját alaposan tanulmányozza (a küldetésről még többet ebben a cikkben olvashattok). Azonban az amerikai űrhivatal másfél hónappal az indítás előtt, 2022 június végén bejelentette, hogy a szonda repülési szoftverének és a teszteléshez szánt eszközeinek késői leszállítása miatt halasztani kell a felbocsátást, mivel az már kiesik a megfelelő indítási ablakból.

Egy független vizsgálóbizottságot állítottak fel annak érdekében, hogy felmérjék, hol tartanak jelenleg az előkészületek, illetve elemezzék a JPL által kiadott ajánlásokat a további késlekedések elkerülésére. A bizottság a napokban zárta le a vizsgálatokat, a jelentés szerint pedig tartható az idén október elejére kitűzött új indítási dátum.
Bár ez mindenképp jó hír, a NASA számára a több mint egy éves csúszás így is plusz költségeket jelent: egy 2019-es becslés alapján épp sikerült volna 1 milliárd dollár alatt tartani a gyártási, tesztelési és indítási költségeket, ám egy idén januári riport szerint ez az összeg már 1,13 milliárd dollárra növekedett.

A JPL plusz munkaerő bevonásával, illetve a felkészítő- és tesztüzemekben eltöltött több idővel tudta a többletmunka jelentette hátrányt leküzdeni, és ez az eset mindenképp tanulságos lehet a szervezet jövőbeli küldetéseinek felkészítését illetően. Az eljárásokat máris bevezették a tervek szerint 2024 októberében induló Europa Clipper űrszonda előkészítési szakaszában, ami a Jupiter jeges holdját, az Europat fogja tanulmányozni.

Illusztráció a Psyche űrszondáról. Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU
Dark mode powered by Night Eye