Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a NASA és a Jet Propulsion Laboratory (JPL) űrszondája a fő aszteroidaövben keringő Psyche 16 jelű kisbolygóhoz, hogy annak fémes magját alaposan tanulmányozza (a küldetésről még többet ebben a cikkben olvashattok). Azonban az amerikai űrhivatal másfél hónappal az indítás előtt, 2022 június végén bejelentette, hogy a szonda repülési szoftverének és a teszteléshez szánt eszközeinek késői leszállítása miatt halasztani kell a felbocsátást, mivel az már kiesik a megfelelő indítási ablakból.

Egy független vizsgálóbizottságot állítottak fel annak érdekében, hogy felmérjék, hol tartanak jelenleg az előkészületek, illetve elemezzék a JPL által kiadott ajánlásokat a további késlekedések elkerülésére. A bizottság a napokban zárta le a vizsgálatokat, a jelentés szerint pedig tartható az idén október elejére kitűzött új indítási dátum.
Bár ez mindenképp jó hír, a NASA számára a több mint egy éves csúszás így is plusz költségeket jelent: egy 2019-es becslés alapján épp sikerült volna 1 milliárd dollár alatt tartani a gyártási, tesztelési és indítási költségeket, ám egy idén januári riport szerint ez az összeg már 1,13 milliárd dollárra növekedett.

A JPL plusz munkaerő bevonásával, illetve a felkészítő- és tesztüzemekben eltöltött több idővel tudta a többletmunka jelentette hátrányt leküzdeni, és ez az eset mindenképp tanulságos lehet a szervezet jövőbeli küldetéseinek felkészítését illetően. Az eljárásokat máris bevezették a tervek szerint 2024 októberében induló Europa Clipper űrszonda előkészítési szakaszában, ami a Jupiter jeges holdját, az Europat fogja tanulmányozni.

Illusztráció a Psyche űrszondáról. Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU
Dark mode powered by Night Eye