Tavaly augusztus óta először bővült a Starlink-konstelláció harmadik rétege

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Házon belüli küldetéssel hangolt a SpaceX a következő Falcon Heavy indítás előtt.

A Vandenberg Űrhaderőbázisról végrehajtott küldetéseknél szinte minden alkalommal közbeszól az időjárás az eredeti indítási dátumot illetően. Ez most sem volt másként, hiszen a Starlink 3-5 jelű missziót egy napos halasztás után tudták elindítani. A veterán, 13. repülésére induló Falcon-9 B1061 rakterében 46 darab v1.5 verziójú, poláris keringési pályára szánt műhold kapott helyet. A felbocsátásra magyar idő szerint 15:40-kor került sor az SLC-4E indítóállásról, a rakéta fokozatai pedig ezúttal sem vallottak kudarcot, mindkét egység maradéktalanul ellátta a rájuk bízott feladatokat. Az első fokozatra a nyugati parti küldetésekhez jelenleg egyedüliként használt Of Course I Still Love You drónhajó várakozott a Csendes-óceánon, ide érkezett meg a B1061 hordozó, ami a Falcon-9 flotta zsinórban 113., összességében pedig már 187. sikeres visszatérését jelentette. A küldetés talán egyedüli érdekességét az adta, hogy ahogy a címben is írtuk, a harmadik műholdréteg bővítéséhez utoljára tavaly augusztus 31-én indultak Starlink egységek. A második fokozat nagyjából 200 km-es magasságban engedte el a 46 szatellitet, amik innen önerejükből fognak elérni a végső, 560 km-es keringési pályára a következő hetekben. A sikeres műveletsorozattal a SpaceX bebiztosította idei 26. sikeres küldetését, így továbbra is 100%-os teljesítményt nyújtanak ebben az évben is.
Ha minden a jelenlegi tervek szerint halad tovább, egy nap alatt további két indítást hajtanak még végre, melyből a soron következő egy újabb Falcon Heavy felbocsátás lesz péntek éjjel (ám ezúttal egyik első fokozat sem tér vissza), mely a ViaSat-3 Americas és az Arcturus geostacionárius távközlési műholdakat juttatja a világűrbe, pénteken késő este pedig újabb két O3b műhold indulhat el egy Falcon-9-cel az O3b mPOWER 3&4 küldetés keretében.

Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye