Tavasszal újabb magyar műhold indulhat a világűrbe

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A Radcube után a SMOG-1 is hamarosan Föld körüli pályára áll!

A Budapesti Műszaki Egyetem tegnap hozta nyilvánosságra, hogy a jelenlegi tervek szerint március 22-én indulhat a negyedik magyar fejlesztésű és építésű műhold, a SMOG-1. Az eszköz Bajkonurból startol majd egy Szojuz/Fregat rakéta rakományaként. A kis műhold kialakítása megegyezik elődjével, a SMOG-P-vel, az 5x5x5 cm-es forma az egyik standard mérete az ún. cubesatoknak, magyarosan zsebműholdaknak.

A műholdat a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének hallgatói fejlesztették és építették, munkájukat Gschwindt András címzetes egyetemi docens és SMOG-projekt vezető irányította (az ő felügyeletével fejlesztették az első magyar műholdat, a Masat-1-et is). Az eszközt fél éven át tesztelték, hogy az összes lehetséges hibát feltárják, de a csapat szerint a műhold immár készen áll az indításra. Fő feladata a Föld körüli elektromágneses szenyezettség („elektroszmog”Ö vizsgálata, másodlagos küldetése pedig egy speciális mérőműszerrel történő vizsgálat, ami a Napből érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatására irányul. Mindezt kb. 550-600 km-es magasságú napszinkron pályán fogja végezni. Ideális esetben néhány évig lesznek a berendezések működőképesek.

A SMOG-1 még tavaly ősszel érkezett meg Rómába, ahol beépítették a UNISAT-7 anyaműholdba, melyben a nevéből adódóan összesen hét űreszköz fog helyet kapni. A SMOG-1 külön kidbó szerkezetben kerül elhelyezésre, de nem egyedül fog utazni, útitársa az argentin DIY Satellite lesz.

A SMOG-1 cubesat/zsebműhold a súlymérés közben

Forrás: bme.hu

A pályára állítás végső fázisát ábrázoló logó, ami a SMOG-1 kibocsátását ábrázolja a UNISAT-7 anyaműholdból

Forrás: bme.hu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye