Tavasszal újabb magyar műhold indulhat a világűrbe

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A Radcube után a SMOG-1 is hamarosan Föld körüli pályára áll!

A Budapesti Műszaki Egyetem tegnap hozta nyilvánosságra, hogy a jelenlegi tervek szerint március 22-én indulhat a negyedik magyar fejlesztésű és építésű műhold, a SMOG-1. Az eszköz Bajkonurból startol majd egy Szojuz/Fregat rakéta rakományaként. A kis műhold kialakítása megegyezik elődjével, a SMOG-P-vel, az 5x5x5 cm-es forma az egyik standard mérete az ún. cubesatoknak, magyarosan zsebműholdaknak.

A műholdat a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének hallgatói fejlesztették és építették, munkájukat Gschwindt András címzetes egyetemi docens és SMOG-projekt vezető irányította (az ő felügyeletével fejlesztették az első magyar műholdat, a Masat-1-et is). Az eszközt fél éven át tesztelték, hogy az összes lehetséges hibát feltárják, de a csapat szerint a műhold immár készen áll az indításra. Fő feladata a Föld körüli elektromágneses szenyezettség („elektroszmog”Ö vizsgálata, másodlagos küldetése pedig egy speciális mérőműszerrel történő vizsgálat, ami a Napből érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatására irányul. Mindezt kb. 550-600 km-es magasságú napszinkron pályán fogja végezni. Ideális esetben néhány évig lesznek a berendezések működőképesek.

A SMOG-1 még tavaly ősszel érkezett meg Rómába, ahol beépítették a UNISAT-7 anyaműholdba, melyben a nevéből adódóan összesen hét űreszköz fog helyet kapni. A SMOG-1 külön kidbó szerkezetben kerül elhelyezésre, de nem egyedül fog utazni, útitársa az argentin DIY Satellite lesz.

A SMOG-1 cubesat/zsebműhold a súlymérés közben

Forrás: bme.hu

A pályára állítás végső fázisát ábrázoló logó, ami a SMOG-1 kibocsátását ábrázolja a UNISAT-7 anyaműholdból

Forrás: bme.hu

Dark mode powered by Night Eye