Távozott a Tiencsou-2 a kínai űrállomásról

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Magyar idő szerint délelőtt 10 óra 59 perckor (pekingi idő szerint 15:59) kapcsolódott le a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó a Tienkung űrállomás elülső dokkolópontjáról. Ez az űrhajó volt a Tiencsou-széria első darabja, ami a modulárisan épített Tienkung űrállomást látogatta meg. Az űrhajót 2021. május 29-én bocsátották fel a Vencsang Űrközpontból, és még aznap dokkolt is a Tienho főmodulra. Összesen ~6,8 tonna rakományt juttatott el az űrbéli laboratórium fedélzetére, amit a Sencsou-12 és Sencsou-13 küldetések tajkonautái használtak fel.

A hivatalos közlemény szerint az űrhajó mindvégig problémamentesen üzemelt, és továbbra is kifogástalan állapotban van. A pekingi küldetésirányítók a következő napokban dönthetik el, hogy mikor fogják a hulladékkal megtöltött űrhajót lefékezni, hogy az a Föld lakatlan területe felett irányítottan visszatérjen a légkörbe, és elégjen.

A következő fázisa a Tienkung építésének a Tiencsou-4 teherhajó pályára állítása és megérkezése lesz, ami a 6 hónapos Sencsou-14 küldetés előfeltétele. A Sencsou-14 személyzete fogja felügyelni az űrállomás nagyszabású bővítéseit is, ugyanis várhatóan június körül küldhetik fel a Ventien, és szeptemberben pedig a Mengtien tudományos modulokat, ezzel befejezve az űrállomás építésének első szakaszát.

Dark mode powered by Night Eye