Távozott a Tiencsou-2 a kínai űrállomásról

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Magyar idő szerint délelőtt 10 óra 59 perckor (pekingi idő szerint 15:59) kapcsolódott le a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó a Tienkung űrállomás elülső dokkolópontjáról. Ez az űrhajó volt a Tiencsou-széria első darabja, ami a modulárisan épített Tienkung űrállomást látogatta meg. Az űrhajót 2021. május 29-én bocsátották fel a Vencsang Űrközpontból, és még aznap dokkolt is a Tienho főmodulra. Összesen ~6,8 tonna rakományt juttatott el az űrbéli laboratórium fedélzetére, amit a Sencsou-12 és Sencsou-13 küldetések tajkonautái használtak fel.

A hivatalos közlemény szerint az űrhajó mindvégig problémamentesen üzemelt, és továbbra is kifogástalan állapotban van. A pekingi küldetésirányítók a következő napokban dönthetik el, hogy mikor fogják a hulladékkal megtöltött űrhajót lefékezni, hogy az a Föld lakatlan területe felett irányítottan visszatérjen a légkörbe, és elégjen.

A következő fázisa a Tienkung építésének a Tiencsou-4 teherhajó pályára állítása és megérkezése lesz, ami a 6 hónapos Sencsou-14 küldetés előfeltétele. A Sencsou-14 személyzete fogja felügyelni az űrállomás nagyszabású bővítéseit is, ugyanis várhatóan június körül küldhetik fel a Ventien, és szeptemberben pedig a Mengtien tudományos modulokat, ezzel befejezve az űrállomás építésének első szakaszát.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye