Távozott a Tiencsou-2 a kínai űrállomásról

Kapcsolódó

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Magyar idő szerint délelőtt 10 óra 59 perckor (pekingi idő szerint 15:59) kapcsolódott le a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó a Tienkung űrállomás elülső dokkolópontjáról. Ez az űrhajó volt a Tiencsou-széria első darabja, ami a modulárisan épített Tienkung űrállomást látogatta meg. Az űrhajót 2021. május 29-én bocsátották fel a Vencsang Űrközpontból, és még aznap dokkolt is a Tienho főmodulra. Összesen ~6,8 tonna rakományt juttatott el az űrbéli laboratórium fedélzetére, amit a Sencsou-12 és Sencsou-13 küldetések tajkonautái használtak fel.

A hivatalos közlemény szerint az űrhajó mindvégig problémamentesen üzemelt, és továbbra is kifogástalan állapotban van. A pekingi küldetésirányítók a következő napokban dönthetik el, hogy mikor fogják a hulladékkal megtöltött űrhajót lefékezni, hogy az a Föld lakatlan területe felett irányítottan visszatérjen a légkörbe, és elégjen.

A következő fázisa a Tienkung építésének a Tiencsou-4 teherhajó pályára állítása és megérkezése lesz, ami a 6 hónapos Sencsou-14 küldetés előfeltétele. A Sencsou-14 személyzete fogja felügyelni az űrállomás nagyszabású bővítéseit is, ugyanis várhatóan június körül küldhetik fel a Ventien, és szeptemberben pedig a Mengtien tudományos modulokat, ezzel befejezve az űrállomás építésének első szakaszát.

Dark mode powered by Night Eye