Távozott a Tiencsou-2 a kínai űrállomásról

Kapcsolódó

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

Magyar idő szerint délelőtt 10 óra 59 perckor (pekingi idő szerint 15:59) kapcsolódott le a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó a Tienkung űrállomás elülső dokkolópontjáról. Ez az űrhajó volt a Tiencsou-széria első darabja, ami a modulárisan épített Tienkung űrállomást látogatta meg. Az űrhajót 2021. május 29-én bocsátották fel a Vencsang Űrközpontból, és még aznap dokkolt is a Tienho főmodulra. Összesen ~6,8 tonna rakományt juttatott el az űrbéli laboratórium fedélzetére, amit a Sencsou-12 és Sencsou-13 küldetések tajkonautái használtak fel.

A hivatalos közlemény szerint az űrhajó mindvégig problémamentesen üzemelt, és továbbra is kifogástalan állapotban van. A pekingi küldetésirányítók a következő napokban dönthetik el, hogy mikor fogják a hulladékkal megtöltött űrhajót lefékezni, hogy az a Föld lakatlan területe felett irányítottan visszatérjen a légkörbe, és elégjen.

A következő fázisa a Tienkung építésének a Tiencsou-4 teherhajó pályára állítása és megérkezése lesz, ami a 6 hónapos Sencsou-14 küldetés előfeltétele. A Sencsou-14 személyzete fogja felügyelni az űrállomás nagyszabású bővítéseit is, ugyanis várhatóan június körül küldhetik fel a Ventien, és szeptemberben pedig a Mengtien tudományos modulokat, ezzel befejezve az űrállomás építésének első szakaszát.

Dark mode powered by Night Eye