Tegnap este a negyedik Falcon-9 is teljesítette repülését öt napon belül

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Az O3b mPOWER 5&6 küldetés keretében két műhold állt pályára a luxemburgi SES megbízásából.

Starlink 6-27, CRS-29, Transporter-9 és O3b mPOWER 5&6: ez a SpaceX múlt heti mérlege indítások tekintetében, mindezt alig 4,5 nap alatt teljesítve. Ezt az elképesztő teljesítményt egyrészt úgy tudták kivitelezni, hogy a négyből két misszió esetében szárazföldi visszatérést hajtottak végre a rakéták első fokozatai, így a három drónhajóból álló flottából az egyikre még szükség sem volt, másrészt a Falcon-9 megbízhatósága is nagyban hozzájárult ehhez a páratlan sorozathoz.

Az elmúlt hét utolsó indítására a Cape Canaveral Űrhaderőbázisának SLC-40 startállásáról került sor, ahonnan a Falcon-9 B1076 emelkedett fel kilencedik alkalommal, magyar idő szerint 22:08-kor. Rakterében két darab O3b mPOWER műhold kapott helyet, melyek a luxemburgi székhelyű SES S.A. tulajdonában és üzemeltetésében lévő internetszolgáltató konstelláció legújabb egységei voltak. A 3,4 tonna össztömeget jelentő hasznos teherrel könnyedén meginduló Falcon-9 a megszokott magabiztossággal hajtotta végre feladatát. Az első fokozatra ezúttal kicsit távolabb, kb. 685 km-re várakozott az A Shortfall of Gravitas drónhajó, melynek oka a nagyobb energiaigényű pálya volt, így a rakétára is nehezebb feladat hárult, de a kilencedik emelkedés után a kilencedik visszatérést is tökéletesen abszolválta az első fokozat. A második fokozat összesen három alkalommal hajtott végre hajtóműves pályaemelést, és két órás művelet végén engedte útjára a két szatellitet, melyek közepes (kb. 8000 km magasságú) Föld körüli pályára álltak. Ezzel a SpaceX újabb hibátlan indítást tudhat maga mögött, mely idén már a 83., összességében a 281. sikert jelentette. A Falcon-9 flotta a 274. misszióját teljesítette, melyből zsinórban a 245. zajlott le problémamentesen.

Fotó: Spaceflightnow.com

Az O3b konstelláció összesen 11 darab újgenerációs műholdból fog állni, melyek a Föld 96%-át lesznek képesek lefedni. Több nemzetközi partner együttműködésében születnek meg ezek a szatellitek: a gyártók között megtalálható a Boeing és a korábban a Thales Alenia Space is, az elektromos meghajtáshoz szükséges energia biztosítását a Spectrolab által fejlesztett és épített napelemek segítik. 12 darab Ka-sávban és 4,3 GHz-en működő antennái segítségével egy műhold akár 16 Gbit/s adatátviteli sebességre is képes.

Az O3b mPOWER műholdak illusztrácója. Forrás: SES
Dark mode powered by Night Eye