Tegnap este sikeresen befejeződött a 62. orosz űrséta

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Oleg Artyemjev és Samantha Cristoforetti egy kivételével az összes fő célkitűzést sikeresen teljesítette, beleértve a 10 nanoműhold elengedését, amelyek rádióelektronikai adatokat gyűjtöttek az űrséta során. Emellett a Föld mágneses terének tanulmányozására, és a rádiózaj mérésére, továbbá fotók és hangüzenetek továbbítására is szolgálnak a világűrben a rádióamatőrök számára. Minden műholdnak megvan a maga személyes kódja, melyeket nyolc nyelvre fordítanak le.

Az elengedés pillanata.

Forrás: Roszkoszmosz

A Keldis Alkalmazott Matematikai Intézet tudományos csoportjának a 22 cm-es távcsövével magyar idő szerint 23:15-kor készült képe. A bal oldali fényes csík maga az űrállomás, a vele párhuzamos, jobb oldali kis halvány csík pedig Oleg Artyemjev által indított kis nanoműholdak egyike.

Platformokat és munkaállomás-adapter hardvert telepítettek a Naukára, valamint a kar közelébe. Az egyik platformra három adapter van felszerelve a különböző tudományos berendezésekhez, amelyekkel az űrhajósok később kutatómunkát tudnak majd végezni. Az űrhajósok áthelyezték a kar külső vezérlőpultját is, és kicserélték a kar kameraegységén lévő védőüveghez tartozó keretet. Az ERA rögzítőrendszert szita-vákuum hőszigeteléssel vonták be. Az utolsó tervezett tevékenység, a Strela teleszkópos gém kiterjesztése volt a Zarjától a Poiszkig, amelyet várhatóan egy jövőbeli űrsétán fognak befejezni.

A platform, amelyre a jövőben tudományos berendezések kerülnek felhelyezésre.

Nem sokkal később este 9 óra után a NASA közölte hogy a küldetésirányítók egy űrszemetet követtek nyomon, mert várható volt, hogy az ISS közelében fog elhaladni, de ez csak akkor következett volna be, miután az űrséta véget ért. Ezt követően jött a frissítés, hogy nincs szükség elkerülési manőverre és az űrhajósok sincsenek veszélyben. 11 órakor a küldetésirányítók felszólították az űrhajósokat, hogy fejezzék be a tevékenységüket, és térjenek vissza a Poiszk modul nyílásába, mert az űrruhájukban lévő életfenntartó rendszer már körülbelül 8 órája működik. Az űrséta azért is tartott tovább a tervezettnél mert a kilépés 30-40 percet késett.

További űrsétákat terveznek az európai robotkar felszerelésének folytatására, és a Nauka modul légzsilipjének aktiválására a jövőbeli űrsétákhoz. Az európai robotkaron végzett munkát az űrhajósok a rakományok mozgatására fogják használni az állomás orosz szegmensén.

A tegnapi űrséta számokban:

-251. űrséta az űrállomás összeszerelésére, karbantartására, fejlesztésére;

-Ez volt a 6. űrséta az állomáson 2022-ben;

-Oleg Artyemjevnek karrierje során ez volt a 6. űrsétája, összesen 41 óra 44 percet tartózkodott nyílt térben;

-Samantha Cristoforetti karrierjének ez volt az első űrsétája, összesen 7 óra 5 percig tartózkodott az űrben;

-A tegnapi űrséta összesen 7 óra 5 percig tartott;

-A teljes űrséta idő 70 nap 5 óra és 49 perc.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye