Tegnap rövid közleményt adott ki a Rocket Lab a szombati sikertelen küldetésről

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton sikertelen indítást hajtott végre a Rocket Lab, mely a cég második kudarca volt húsz küldetés során. Az indítás első szakaszában még minden rendben zajlott, azonban az első és második fokozat szétválása után gondok léptek fel.

A Rocket Lab tegnapi közleményében Peter Beck vezérigazgató mindenekelőtt sajnálatát fejezi ki a megbízó, a BlackSky felé az elvesztett műholdak miatt. Ezen kívül biztosítja a partnereket, hogy igyekeznek minél előbb visszatérni az indításokhoz, mivel jelenleg is több Electron rakéta építése van folyamatban, és rengeteg adat áll rendelkezésre a mostani balesetet is illetően is a kivizsgáláshoz.

A közleményben szintén a fokozatok szétválása utáni pillanatot emelik ki, ugyanis a telemetria adatok szerint a második fokozat vészmegszakító rendszere nem sokkal a vákuum-optimalizált Rutherford hajtómű indítása után le is állította a motort. Az adatok ezután is érkeztek a rakétáról, ami folyamatosan a kijelölt biztonsági pályán maradt, és nem állt fenn a veszélye, hogy esetleg lakott területen térnek vissza a fokozat darabjai. A hajtómű működését vizsgáló számítógép olyan hibát észlelt, amit a földi tesztek és felkészülések során nem tapasztaltak a szakemberek. Az élő felvételeken jól látszott, hogy a hajtóműindítás után a rakéta szinte rögtön letér a kijelölt pályáról, és csak a fúvóka harangjának elsötétülése látszott néhány másodpercig, majd megszakadt a képi összeköttetés, így további információk csak egy későbbi közleményből derülhetnek ki.

A Rocket Lab elkötelezett a baleset részletes vizsgálata és a kapott eredmények ismertetése mellett, és szorosan együttműködik az FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal) szakembereivel a hibák feltárásában. Mivel rengeteg adat kielemzése van hátra, bővebb információval a következő hetekben tudnak szolgálni.

Ami öröm volt az ürömben, hogy a másodlagos cél, azaz az első fokozat visszahozatala sikeres volt. Beck tegnap meg is osztott egy fotót Twitteren a hordozórakétáról, melyet már hajón szállítanak vissza a cég új-zélandi főhadiszállására kivizsgálásra. Reméljük, valóban hamar újra láthatjuk az Electront az indítóálláson, és biztosak lehetünk benne, hogy ebből a balesetből is rengeteget fog tanulni a cég, így még inkább megbízhatóvá téve a jövőbeli rakétákat.

Az Electron sikeresen visszahozott első fokozat már szállítóhajó rakterében

Fotó: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye