Teljesítette idei első repülését a japán H-2A rakéta is

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A Mitsubishi Heavy Industries és a Japán Űrügynökség igáslova egy újabb hazai műholdat állított pályára.

Immár 23. éve teljesít szolgálatot a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) H-2A közepes teherbírású hordozója, melyet a Japán Űrügynökség számára fejlesztettek ki. Ezúttal azonban nem a JAXA, hanem a Cabinet Satellite Information Center, azaz a japán kormányzat hírszerző ügynöksége volt a megrendelő, mely az IGS-Opcital 8 jelzésű felderítő műhold felbocsátásával bízta meg az MHI-t. 

A rakéta szokásos módon a Tanegasima Űrközpontból startolt el magyar idő szerint reggel 5:44-kor. A 202-es konfigurációban, azaz 2 oldalsó szilárd hajtóanyagú segédrakétával felszerelt rakéta gond nélkül hagyta el az indítóállást és hajtotta végre az emelkedési szakaszt rakományával, melynek tömegét a küldetés titkosított jellege miatt nem hozták nyilvánosságra. Ami ismert, hogy a műholdat egy kb. 500 km-es, 97,5° hajlásszögű napszinkron pályára kellett állítania a hordozónak, ez a hivatalos megerősítés alapján sikerrel teljesült is. 
A H-2A az eddigi 48 repüléséből a 47.-et hajtotta végre hiba nélkül, így továbbra is szép mérleggel rendelkezik.

Az IGS-Optical 8

A kémműhold nevéből adódóan a nyolcadik ilyen típusú egység, melyek közül az elsőt még 2003. március 28-án állították pályára. A szatellitek nemzetvédelmi és civil felhasználási célt is szolgálnak, utóbbi esetben természeti katasztrófák előrejelzésében játszanak fontos szerepet. Ahogy már említettük, az IGS konstelláció üzemeltetője a Cabinet Satellite Information Center, mely 1988-ban hozta meg a döntést a rendszer kiépítéséről, amikor Észak-Korea Japán felett hajtott végre ballisztikus rakéta kísérletet. Katonai felhasználása miatt műszaki adatok nem állnak rendelkezésre, de egyes jelentések szerint képalkotó berendezése akár 40 cm-es felbontású felvételek készítésére is képes lehet. 

A H-2A rakéta 

A H-2A (H-IIA) nehézrakéta a Mitsubishi Heavy Industries által gyártott hordozórakéta, főleg a JAXA és egyéb japán cégek/programok számára. Híres rakományai közé tartozik az Akacuki Vénusz-orbiter és az Egyesült Arab Emírségek Hope Mars-szondája is. A Tanegasima Űrközpontban található a H-2A rakéták startállása. Első küldetését 2001-ben hajtotta végre. Az első és második fokozata is hidrolox (cseppfolyósított hidrogén és oxigén) hajtóanyag-keveréket használ. Az első fokozaton található LE-7A hajtómű 1098 kN tolóerőt fejt ki 390 másodperces működési ideje során. Az első fokozatra lehet 2 vagy 4 darab SRB-A szilárd hajtóanyagú segédrakétát is szerelni, a hasznos teher tömegétől és pályájától függően. A második fokozatot egy LE-5B hajtómű gyorsítja, 137 kN tolóerőt biztosítva.

A rakéta ma reggeli startja.
Dark mode powered by Night Eye