Teljesítve az idei negyedik űrséta is

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Stephen Bowen, a NASA, és Sultan Al-Nejadii, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa tegnap, azaz április 28-án sikeresen teljesítette a 2023-as év negyedik űrsétáját. A páros összesen 7 órát és 1 percet töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén kívül, mely művelet magyar idő szerint 15:15-kor kezdődött.

Az űrhajósok fő feladata az volt, hogy folytassák az ISS energiatermelő rendszerének korszerűsítését, tehát az iROSA napelemtáblákkal kapcsolatos további bővítés előkészítését. Utóbbiakból összesen már 4 darab került felszerelésre, tehát még 1 pár maradt hátra, hogy elérjék a tervezett 6 darabot.

A Quest légzsilipből kilépő duó további munkálatot is végrehajtott volna, mégpedig egy S-sávú antenna leszerelését felújítás céljából, ám egy, a berendezéshez tartozó elektronikai dobozt nem sikerült eltávolítani. A műveletet várhatóan egy következő űrséta során fogják ismét megpróbálni.

Bowen piros csíkos űrruhát viselt az EVA során, tehát ő volt a tevékenység vezetője (EV-1), Al-Nejadii, mint 2. számú tag (EV-2) ezzel szemben jelöletlen szkafanderben végezte munkáját. A számokat tekintve a NASA asztronautája ezzel teljesítette 8., a UAE űrhajósa pedig első űrsétáját.

Forrás: ESA

A teljes űrséta itt tekinthető vissza:

Dark mode powered by Night Eye