Teljesítve az idei negyedik űrséta is

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Stephen Bowen, a NASA, és Sultan Al-Nejadii, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa tegnap, azaz április 28-án sikeresen teljesítette a 2023-as év negyedik űrsétáját. A páros összesen 7 órát és 1 percet töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén kívül, mely művelet magyar idő szerint 15:15-kor kezdődött.

Az űrhajósok fő feladata az volt, hogy folytassák az ISS energiatermelő rendszerének korszerűsítését, tehát az iROSA napelemtáblákkal kapcsolatos további bővítés előkészítését. Utóbbiakból összesen már 4 darab került felszerelésre, tehát még 1 pár maradt hátra, hogy elérjék a tervezett 6 darabot.

A Quest légzsilipből kilépő duó további munkálatot is végrehajtott volna, mégpedig egy S-sávú antenna leszerelését felújítás céljából, ám egy, a berendezéshez tartozó elektronikai dobozt nem sikerült eltávolítani. A műveletet várhatóan egy következő űrséta során fogják ismét megpróbálni.

Bowen piros csíkos űrruhát viselt az EVA során, tehát ő volt a tevékenység vezetője (EV-1), Al-Nejadii, mint 2. számú tag (EV-2) ezzel szemben jelöletlen szkafanderben végezte munkáját. A számokat tekintve a NASA asztronautája ezzel teljesítette 8., a UAE űrhajósa pedig első űrsétáját.

Forrás: ESA

A teljes űrséta itt tekinthető vissza:

Dark mode powered by Night Eye