Teljesítve az idei negyedik űrséta is

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Stephen Bowen, a NASA, és Sultan Al-Nejadii, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa tegnap, azaz április 28-án sikeresen teljesítette a 2023-as év negyedik űrsétáját. A páros összesen 7 órát és 1 percet töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén kívül, mely művelet magyar idő szerint 15:15-kor kezdődött.

Az űrhajósok fő feladata az volt, hogy folytassák az ISS energiatermelő rendszerének korszerűsítését, tehát az iROSA napelemtáblákkal kapcsolatos további bővítés előkészítését. Utóbbiakból összesen már 4 darab került felszerelésre, tehát még 1 pár maradt hátra, hogy elérjék a tervezett 6 darabot.

A Quest légzsilipből kilépő duó további munkálatot is végrehajtott volna, mégpedig egy S-sávú antenna leszerelését felújítás céljából, ám egy, a berendezéshez tartozó elektronikai dobozt nem sikerült eltávolítani. A műveletet várhatóan egy következő űrséta során fogják ismét megpróbálni.

Bowen piros csíkos űrruhát viselt az EVA során, tehát ő volt a tevékenység vezetője (EV-1), Al-Nejadii, mint 2. számú tag (EV-2) ezzel szemben jelöletlen szkafanderben végezte munkáját. A számokat tekintve a NASA asztronautája ezzel teljesítette 8., a UAE űrhajósa pedig első űrsétáját.

Forrás: ESA

A teljes űrséta itt tekinthető vissza:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye