Teljessé vált a német haderő SARah felderítő műhold-konstellációja

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A tavaly szeptemberben felbocsátott első szatellit után a második és harmadik egységet is pályára állította a SpaceX a Bundeswehr számára.

Az eredeti tervekhez képest 15 hónappal később, de végre elindulhatott a német haderő (Bundeswehr) SARah elnevezésű felderítő műhold-konstellációjának második és harmadik tagja. Az első egységet még tavaly júniusban állította pályára a SpaceX, és csakúgy, mint akkor, most is a Vandenberg Űrhaderőbázisról történt az indítás.

A főszereplő a Falcon-9 B1075 jelű hordozó volt, mely nyolcadik útját kezdte meg magyar idő szerint 14:11-kor az SLC-4E indítóállásról. A két műhold 3,6 tonnás össztömege nem jelentett gondot a rakétának, a két fokozat tökéletesen látta el feladatát. A viszonylag könnyű tehernek köszönhetően az első fokozat szárazföldi visszatérést és landolást tudott megkísérelni, melyet sikerrel is abszolvált, míg a második fokozat a kijelölt nagy hajlásszögű, retrográd poláris pályára állította a két műholdat (a poláris pályán az űreszközök a sarkok felett haladnak el, a retrográd pályán való keringés pedig a Föld forgásával ellentétes irányt jelent). 

A SARah a német haderő új felderítő- és földmegfigyelő rendszere, ami három műholdból és földi állomásokból tevődik össze. A jelenleg is használt SAR-Lupe rendszert váltja fel, melynél jóval pontosabb és nagyobb felbontású felvételeket tud készíteni a német katonai vezérkar a legkorszerűbb radartechnológia alkalmazásával. A műholdakat az Airbus Defence and Space vállalat fejlesztette és építette Friedrichshafenben, innen kerültek átszállításra a Vandenberg Űrhaderőbázisra. 

A küldetés a Falcon-9 idei 90. felbocsátását, míg a SpaceX számára négy Falcon Heavy indítással együtt a 94. missziót jelentette. 

Forrás: OHB Systems AG

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye