Teljessé vált a német haderő SARah felderítő műhold-konstellációja

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A tavaly szeptemberben felbocsátott első szatellit után a második és harmadik egységet is pályára állította a SpaceX a Bundeswehr számára.

Az eredeti tervekhez képest 15 hónappal később, de végre elindulhatott a német haderő (Bundeswehr) SARah elnevezésű felderítő műhold-konstellációjának második és harmadik tagja. Az első egységet még tavaly júniusban állította pályára a SpaceX, és csakúgy, mint akkor, most is a Vandenberg Űrhaderőbázisról történt az indítás.

A főszereplő a Falcon-9 B1075 jelű hordozó volt, mely nyolcadik útját kezdte meg magyar idő szerint 14:11-kor az SLC-4E indítóállásról. A két műhold 3,6 tonnás össztömege nem jelentett gondot a rakétának, a két fokozat tökéletesen látta el feladatát. A viszonylag könnyű tehernek köszönhetően az első fokozat szárazföldi visszatérést és landolást tudott megkísérelni, melyet sikerrel is abszolvált, míg a második fokozat a kijelölt nagy hajlásszögű, retrográd poláris pályára állította a két műholdat (a poláris pályán az űreszközök a sarkok felett haladnak el, a retrográd pályán való keringés pedig a Föld forgásával ellentétes irányt jelent). 

A SARah a német haderő új felderítő- és földmegfigyelő rendszere, ami három műholdból és földi állomásokból tevődik össze. A jelenleg is használt SAR-Lupe rendszert váltja fel, melynél jóval pontosabb és nagyobb felbontású felvételeket tud készíteni a német katonai vezérkar a legkorszerűbb radartechnológia alkalmazásával. A műholdakat az Airbus Defence and Space vállalat fejlesztette és építette Friedrichshafenben, innen kerültek átszállításra a Vandenberg Űrhaderőbázisra. 

A küldetés a Falcon-9 idei 90. felbocsátását, míg a SpaceX számára négy Falcon Heavy indítással együtt a 94. missziót jelentette. 

Forrás: OHB Systems AG

Dark mode powered by Night Eye