Teljessé vált az Axiom Space második küldetésének személyzete

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

A hétvégén végre kiderült, ki lesz az a másik két űrhajós, akik helyet kapnak a SpaceX Crew Dragon űrhajójában Peggy Whitson és John Shoffne mellett: a Szaúdi Űrhivatal bejelentette, hogy Radzsana Barnavi és Ali Al-Karni utazik a Nemzetközi Űrállomásra az Ax-2 küldetés keretében. A legkorábban májusban induló misszió az Axiom Space második kereskedelmi űrutazása az ISS-re, amit az Ax-1-hez hasonlóan 10 naposra terveznek. Barnavi és Al-Karni a második és harmadik szaúdi állampolgárként indulhat az űrbe Szultán bin Szalman asz-Szaúd után, aki 1985-ben vett részt az STS–51–G jelű egy hetes küldetésen, ráadásul Barnavi az első szaúdi űrhajósnőként repül majd.

Ali Al-Karni 31 éves, a szaúdi légierő vadászpilótája, Radzsana Barnavi 33 éves rákkutató. Feladatuk az űrállomáson 14 orvosbiológiai és fizikai kísérlet elvégzése lesz, de ennél több részletet egyelőre nem osztott meg az űrhivatal. A feladatokra tartalékszemélyzetet is kiképeznek, amit Marjam Fardusz és Ali Algamdi alkotnak. Mind a négyen tagjai a tavaly szeptemberben bejelentett új szaúdi űrhajós-programnak, illetve az Axiom Space-szel kötött együttműködésnek.

Míg a tavaly áprilisban végrehajtott Ax-1 küldetés személyzetének a három civil utas mellett csak egy hivatásos űrhajósa volt, addig a második misszión ez a szám már négyre emelkedik, és a magáncég tervei szerint a jövőbeli missziókon is csak egy-egy civilként induló személy venne részt.

Az Ax-2 teljes személyzete balról jobbra: Peggy Whitson parancsnok, John Shoffne pilóta, Ali Al-Karni és Radzsana Barnavi küldetés-specialisták. Forrás: Axiom Space

Dark mode powered by Night Eye