Teljessé vált az Axiom Space második küldetésének személyzete

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A hétvégén végre kiderült, ki lesz az a másik két űrhajós, akik helyet kapnak a SpaceX Crew Dragon űrhajójában Peggy Whitson és John Shoffne mellett: a Szaúdi Űrhivatal bejelentette, hogy Radzsana Barnavi és Ali Al-Karni utazik a Nemzetközi Űrállomásra az Ax-2 küldetés keretében. A legkorábban májusban induló misszió az Axiom Space második kereskedelmi űrutazása az ISS-re, amit az Ax-1-hez hasonlóan 10 naposra terveznek. Barnavi és Al-Karni a második és harmadik szaúdi állampolgárként indulhat az űrbe Szultán bin Szalman asz-Szaúd után, aki 1985-ben vett részt az STS–51–G jelű egy hetes küldetésen, ráadásul Barnavi az első szaúdi űrhajósnőként repül majd.

Ali Al-Karni 31 éves, a szaúdi légierő vadászpilótája, Radzsana Barnavi 33 éves rákkutató. Feladatuk az űrállomáson 14 orvosbiológiai és fizikai kísérlet elvégzése lesz, de ennél több részletet egyelőre nem osztott meg az űrhivatal. A feladatokra tartalékszemélyzetet is kiképeznek, amit Marjam Fardusz és Ali Algamdi alkotnak. Mind a négyen tagjai a tavaly szeptemberben bejelentett új szaúdi űrhajós-programnak, illetve az Axiom Space-szel kötött együttműködésnek.

Míg a tavaly áprilisban végrehajtott Ax-1 küldetés személyzetének a három civil utas mellett csak egy hivatásos űrhajósa volt, addig a második misszión ez a szám már négyre emelkedik, és a magáncég tervei szerint a jövőbeli missziókon is csak egy-egy civilként induló személy venne részt.

Az Ax-2 teljes személyzete balról jobbra: Peggy Whitson parancsnok, John Shoffne pilóta, Ali Al-Karni és Radzsana Barnavi küldetés-specialisták. Forrás: Axiom Space

Dark mode powered by Night Eye