Teljessé vált az Axiom Space második küldetésének személyzete

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A hétvégén végre kiderült, ki lesz az a másik két űrhajós, akik helyet kapnak a SpaceX Crew Dragon űrhajójában Peggy Whitson és John Shoffne mellett: a Szaúdi Űrhivatal bejelentette, hogy Radzsana Barnavi és Ali Al-Karni utazik a Nemzetközi Űrállomásra az Ax-2 küldetés keretében. A legkorábban májusban induló misszió az Axiom Space második kereskedelmi űrutazása az ISS-re, amit az Ax-1-hez hasonlóan 10 naposra terveznek. Barnavi és Al-Karni a második és harmadik szaúdi állampolgárként indulhat az űrbe Szultán bin Szalman asz-Szaúd után, aki 1985-ben vett részt az STS–51–G jelű egy hetes küldetésen, ráadásul Barnavi az első szaúdi űrhajósnőként repül majd.

Ali Al-Karni 31 éves, a szaúdi légierő vadászpilótája, Radzsana Barnavi 33 éves rákkutató. Feladatuk az űrállomáson 14 orvosbiológiai és fizikai kísérlet elvégzése lesz, de ennél több részletet egyelőre nem osztott meg az űrhivatal. A feladatokra tartalékszemélyzetet is kiképeznek, amit Marjam Fardusz és Ali Algamdi alkotnak. Mind a négyen tagjai a tavaly szeptemberben bejelentett új szaúdi űrhajós-programnak, illetve az Axiom Space-szel kötött együttműködésnek.

Míg a tavaly áprilisban végrehajtott Ax-1 küldetés személyzetének a három civil utas mellett csak egy hivatásos űrhajósa volt, addig a második misszión ez a szám már négyre emelkedik, és a magáncég tervei szerint a jövőbeli missziókon is csak egy-egy civilként induló személy venne részt.

Az Ax-2 teljes személyzete balról jobbra: Peggy Whitson parancsnok, John Shoffne pilóta, Ali Al-Karni és Radzsana Barnavi küldetés-specialisták. Forrás: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye