Tenyérméretű eszköz utazik a Holdra

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

A JAXA (Japán Űrügynökség) 2023-as első küldetéséről már olvashattatok küldetésprofilunkban, melyben szó esett az ügynökség röntgencsillagászati űreszközéről, az XRISM-ről, valamint a SLIM névre keresztelt holdi leszállóegységről. Utóbbival kapcsolatban viszont egy érdekes hasznos teherről nem számoltunk be; a JAXA a TOMY COMPANY, LTD., a Sony Group Corporation és a Doshisha Egyetemmel közösen kifejlesztett űreszközről, melynek neve LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle 2).

A LEV-2 az említett leszállóegységen kapott helyet, ami egy gömb alakú, körülbelül 8 cm átmérőjű és körülbelül 250 g tömegű, két kamerával szerelt jármű. Érdekessége, hogy képes megváltoztatni az alakját annak érdekében, hogy a Hold felszínén haladjon.

HIRANO Daichi – aki részt vett az eszköz fejlesztésében -, kifejtette: „A SLIM-re szerelhetőség korlátai miatt a LEV-2-t le kellett kicsinyítenünk, a méretcsökkentés azonban a haladási teljesítmény csökkenésével jár. Hogy ezt a problémát kiküszöböljük, a jármű gömb alakot kapott a játékoknál alkalmazott transzformációs mechanika felhasználásával. Ezen túlmenően a gyermekjátékok robusztus és biztonságos tervezési technológiáját vettük át, ami a lehető legnagyobb mértékben csökkentette a járműben felhasznált alkatrészek számát, és növelte annak megbízhatóságát.”

„Remélem, hogy felkeltjük a gyerekek érdeklődését nem csak az űrtudományok, hanem általánosságban minden tudomány iránt. Főleg ha látják a baseball-labda méretű járművet cikázni a Holdon”. – tette hozzá.

Forrás: JAXA
Dark mode powered by Night Eye