Tényleg kilép Oroszország az ISS-ből?

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Az elmúlt napokban sok híresztelés látott napvilágot arról, hogy Oroszország 2025-től kilép a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetéséből. Nézzük azonban meg, hogy mi történt pontosan.

Az egész történet azzal kezdődött, hogy Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes április 18-án bejelentette, hogy megvizsgálják a 2025-ös kilépés lehetőségét a programból, ugyanis az orosz szegmens állapota folyamatosan romlik és egyre nehézkesebb a fenntartása. Ez a hír nem újkeletű, az orosz űrprogram szakemberei régóta hangoztatják, hogy az ISS orosz része várhatóan 2025 körül ér majd kritikus pontra, amikor súlyosabb problémák akadhatnak az orosz modulokkal. Ez egyáltalán nem meglepő, a Nemzetközi Űrállomás egyes moduljai bőven túlvannak a tervezett élettartamon, például a folyamatos szivárgásokkal küzdő Zvezda szervizmodul kb. 30 éves már (eredetileg még a Mir-2 űrállomáshoz tervezték használni). Boriszov szerint egy részletes technikai vizsgálatot kell tartani, és ezután lehet dönteni a hogyan továbbról. Azt is elmondta, hogy a nemzetközi partnereket is időben és tisztességes módon tájékoztatják majd a fejleményekről és a döntésről.

Steve Jurczyk, a NASA megbízott vezetője egy tegnapi Crew-2-ről szóló sajtótájékoztatón amúgy újságírói kérdésre megerősítette, hogy az orosz fél még nem kereste őket ezügyben, de mindenképpen számítanak Oroszország hosszútávú partnerségére az űrállomás üzemeltetésében.

Április 20-án már Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője azokat a pletykákat is megerősítette, hogy Oroszország egy saját, nemzeti űrállomást szeretne építeni 2025-től, és az első modul megépítésével az Enyergija céget bízzák meg. Ebben a tweet-ben azt állítja, hogy az első modul építése már folyamatban is van, habár szemfülesek felfedezték, hogy a videóban csak egy makett látható.

Még ugyanezen a napon Boriszov újabb interjút adott, amiben megerősítette, hogy saját űrállomást szeretnének építeni. Az interjúban az is elhangzott, hogy magasabb szinteken már megszületett a megállapodás, hogy 2028-ig üzemeltetnék az ISS-t a jelenlegi formában.

Rogozin április 21-én, vagyis tegnap újból új információkkal állt elő: 2025-től átadhatják az orosz szegmens üzemeltetését a nemzetközi partnereknek, vagy valamilyen kereskedelmi formában üzemeltetik tovább az orosz modulokat – lásd magáncégeket vonnának be. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Nemzetközi Űrállomás orosz része mindenképpen szükséges az űrállomás fenntartásához, mert pl. pályamódosításokat csak a Zvezda modul hajtóműveivel, vagy Progressz teherhajókkal tudnak elvégezni. Az energiaellátás nagy része és a pozíciótartás (giroszkópok) nem probléma, azok mind az amerikai részen találhatóak.

Mint látható, végleges döntés és terv még nincsen, és valószínűleg még sokáig nem tudjuk meg, mit terveznek az oroszok. Amerikai részről 2024-ig biztosított az ISS üzemeltetése, de 2030-ig tervezik ezt meghosszabbítani, amit már korábban jeleztek az orosz félnek. Idén kezdődik az űrállomás energiaellátásnak korszerűsítése az új napelemekkel, illetve júliusban indul az orosz tudományos modul, a Nauka is.

Teljes bizonyossággal nem jelenthető ki, hogy mi fog történni, de ismerve az orosz űripar helyzetét (alacsony költségvetés és politikai nagyotmondás) véleményem szerint Oroszország addig ragaszkodni fog az ISS-hez, amíg csak tud. Egy új, nemzeti űrállomás megépítése és üzemeltetése jelenleg túl nagy falat nekik: sem megfelelő mennyiségű pénz és idő nincs a projekt megvalósítására. Mi csak remélni tudjuk, hogy a nagypolitika nem szól közbe, és hosszú évekig működhet még az ISS.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye