Tervezési hiba miatt nem nyílt ki az OSIRIS-REx kapszulájának lassítóernyője

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A NASA december 5-i közleményében megerősítette, hogy megvizsgálták az OSIRIS-REx kapszulájának részletes dokumentációját, valamint az ereszkedésről készült videót, és arra a következtetésre jutottak, hogy a lassítóernyő egy tervezési hiba miatt nem nyílt ki megfelelően, pontosabban a kábelek címkézése nem volt kellően következetes. Ennek következtében a mérnökök valószínűleg úgy kábelezték be az ejtőernyők kioldószerkezetét, hogy a lassítóernyő kibontására szánt jelek nem a megfelelő sorrendben zajlottak le. Ez a rendellenesség ugyan nem veszélyeztette a minta biztonságos landolását, kivizsgálása viszont fontos, hiszen csak a fő ejtőernyő robosztus kialakítása, és annak lassító-, és stabilizálóereje miatt nem történt végzetes esemény.

A lassításért felelős ernyőnek körülbelül 30,5 kilométeres magasságban kellett volna kinyílnia, hogy segítsen a kapszulát lelassítani és stabilizálni. Egy jel azonban, mely eredetileg az ernyő kioldására irányult, arra késztette a fedélzeti rendszert, hogy leválassza annak rögzítőzsinórját, miközben az még mindig a kapszulában volt. Így az konkrétan lassítóernyő nélkül zuhant tovább egészen addig, míg 3000 méter alá nem ért, amikor is a NASA elmondása alapján kinyílt, de mivel a zsinór már leoldott állapotban volt, az ernyő azonnal elszabadult.

Az ügynökség magyarázatként hozzátette, hogy a hibajelenség a rendszer dokumentációjában a „főernyő” kifejezés következetlen meghatározásával függött össze. Az ún. jeloldalon a „main” a fő ejtőernyőt jelentette. Ezzel szemben a vevőoldalon a „main” szót a pirotechnikai eszközre való utalásként használták, amely az ejtőernyő fedelének kioldására és a fékezőernyő kibontására szolgál. A két „main” összekapcsolása pedig azt eredményezte, hogy a kibontási műveletek nem a megfelelő sorrendben történtek meg.

A visszatérés pillanata. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye