Tervezési hiba miatt nem nyílt ki az OSIRIS-REx kapszulájának lassítóernyője

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A NASA december 5-i közleményében megerősítette, hogy megvizsgálták az OSIRIS-REx kapszulájának részletes dokumentációját, valamint az ereszkedésről készült videót, és arra a következtetésre jutottak, hogy a lassítóernyő egy tervezési hiba miatt nem nyílt ki megfelelően, pontosabban a kábelek címkézése nem volt kellően következetes. Ennek következtében a mérnökök valószínűleg úgy kábelezték be az ejtőernyők kioldószerkezetét, hogy a lassítóernyő kibontására szánt jelek nem a megfelelő sorrendben zajlottak le. Ez a rendellenesség ugyan nem veszélyeztette a minta biztonságos landolását, kivizsgálása viszont fontos, hiszen csak a fő ejtőernyő robosztus kialakítása, és annak lassító-, és stabilizálóereje miatt nem történt végzetes esemény.

A lassításért felelős ernyőnek körülbelül 30,5 kilométeres magasságban kellett volna kinyílnia, hogy segítsen a kapszulát lelassítani és stabilizálni. Egy jel azonban, mely eredetileg az ernyő kioldására irányult, arra késztette a fedélzeti rendszert, hogy leválassza annak rögzítőzsinórját, miközben az még mindig a kapszulában volt. Így az konkrétan lassítóernyő nélkül zuhant tovább egészen addig, míg 3000 méter alá nem ért, amikor is a NASA elmondása alapján kinyílt, de mivel a zsinór már leoldott állapotban volt, az ernyő azonnal elszabadult.

Az ügynökség magyarázatként hozzátette, hogy a hibajelenség a rendszer dokumentációjában a „főernyő” kifejezés következetlen meghatározásával függött össze. Az ún. jeloldalon a „main” a fő ejtőernyőt jelentette. Ezzel szemben a vevőoldalon a „main” szót a pirotechnikai eszközre való utalásként használták, amely az ejtőernyő fedelének kioldására és a fékezőernyő kibontására szolgál. A két „main” összekapcsolása pedig azt eredményezte, hogy a kibontási műveletek nem a megfelelő sorrendben történtek meg.

A visszatérés pillanata. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye