Teszt közben felrobbant a Blue Origin egyik BE-4 hajtóműve

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Az ominózus rakétamotort a ULA Vulcan rakétájának második kvalifikációs repüléséhez gyártották és tesztelték.

Még június 30-án, egy földi teszt során robbant fel a harmadik darab, repülésre szánt BE-4 hajtómű a Blue Origin nyugat-texasi komplexumában – számolt be róla Michael Sheetz, a CNBC hírportál szakújságírója. A hírről sem maga a cég, sem a ULA (mely szintén elég komoly mértékben érintett az ügyben) nem nyilatkozott eddig.

Mint kiderült, a Vulcan második kvalifikációs tesztrepüléséhez épült és tesztelt hajtómű az egyik teszt 10. másodpercében robbant fel és semmisült meg, kárt téve a tesztpadban is. Még jó pár teszt állt a hajtómű előtt, hiszen csak július végén ért volna véget a tesztsorozata, ez viszont komolyan visszavetheti a teljes Vulcan, de még a házon belüli New Glenn programot is. 
A Blue Origin egyik szóvivője úgy kommentálta az ügyet, hogy valóban a Flight Engine 3 robbant fel, de mivel eleve két tesztpadot építettek, tudják folytatni a teszteket, emellett pedig azonnal hozzákezdtek a műszaki adatok vizsgálatához, és sejtéseik már vannak is, hogy mi történhetett pontosan. A szóvivő szerint továbbra is az ütemterv szerint tudják majd leszállítani a repülésre kész hajtóműveket, és „a partner indítási igényeihez képest még előrébb is tartani”. Azonban elnézve a Blue Origin eddigi hajtómű gyártási ütemét, és ezt a tesztelési folyamat elején bekövetkező komoly hibát, kissé túl-optimistának tűnik ez a kijelentés…

Aggódhatnak a ULA-nél 

A BE-4 hajtómű többéves késése, majd az első két repülésre alkalmas egység folyamatosan elhalasztott leszállítása már eddig is komolyan érintette a konzorcium újgenerációs nehézrakétájának, a Vulcan-nek a sorsát. Ahogy mi is beszámoltunk róla, kicsit több mint egy hónapja sikeres statikus hajtóműtesztet hajtottak végre az első repülésre készülő hordozóval, de a mostani incidens nem épp a nyugodt felkészülést segíti amellett, hogy a ULA-nek amúgy is gondja van a Centaur második fokozattal. A cég egyik szóvivőjének elmondása alapján viszont nem aggódnak a Cert-1 nevű első kvalifikációs repülés miatt, hiszen a már beszerelt hajtóművek megfelelően működtek. Mivel azonban az Amerikai Űrhaderő két kvalifikációs repülés sikeres végrehajtását írta elő a tényleges működtetés jóváhagyásához, jó kérdés, hogy mikor állhat készen arra a ULA és a Vulcan, hogy az Űrhaderő több százmillió dolláros küldetéseit végrehajthassa. 

A Vulcan a ULA SLC-41 indítóállásán. Fotó: ULA

Önmagában egy hajtómű felrobbanása földi teszt során nem lenne akkora probléma, hiszen a SpaceX is több Raptort semmisített már meg (akár szándékosan, akár véletlenül), de a Blue Origin eredetileg 2017-ben szerette volna megkezdeni a BE-4 tömeggyártást, de a fejlesztés többször is megakadt és csúszást szenvedett el, ez pedig azt eredményezte, hogy csak nemrég sikerült az első két darab repülésre szánt hajtóművet leszállítaniuk. Emellett a gyártási ütem sem mondható egyelőre túlzottan jónak, és ha hozzátesszük, hogy minden egyes New Glenn rakétájuk is 7 darab ugyanilyen rakétamotort kap, tehát több tucatnyi BE-4-et kéne évente gyártani, akkor bőven van hová fejlődnie a cégnek.

A New Glenn tömegszimulátornak szánt rakétatörzse még 2021 novemberében. Fotó: Blue Origin
Dark mode powered by Night Eye