Tesztelik az Ingenuity marsi helikopter utódját

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Ahogyan a NASA fogalmazott: „A történelem során először két bolygó adott otthont a jövőbeli repülőgéptervek tesztelésének.” Hogy mit is jelent pontosan ez? Nos mint a címből kiderült, teszteket hajtottak végre egy következő generációs forgószárnyas új rotorlapátjával, mely közel szuperszonikus sebességgel (0,95 Mach) pörög, és ami majd az Ingenuity utódjának fontos alkatrészévé válhat a jövőben. A földi fejlesztés mellett továbbá a Vörös Bolygón is zajlottak az események – ami szintén hozzájárul a földi tesztek eredményességéhez -,  hiszen kísérleti repülések jegyében új magassági és sebességrekordot ért el a marsi helikopter.

A Földön tesztelt új-generációs szénszálas rotorlapátok kb. 10 centiméterrel hosszabbak, mint az Ingenuity forgószárnyasé, továbbá más kialakítást is kapott, és sokkal strapabíróbbá tervezték. Az ügynökség mindehhez hozzátette, hogy ez a fajta változtatás nagyobb teljesítményű marsi helikoptereket tesznek lehetővé.

A szeptemberben végrehajtott teszteknek a JPL 8 m x 26 m-es szimulátora adott otthont, ahol egyébként olyan szondák kaptak ízelítőt az űrbéli körülményekből, mint a Surveyor, a Voyager vagy a Cassini. Maga a kísérlet nagyjából 3 hétig tartott, melynek során érzékelők, mérőműszerek és kamerák segítségével figyelték, hogyan viselkednek a lapátok. „A lapátokat 3500 fordulat/perc sebességre pörgettük fel, ami percenként ~750 fordulattal gyorsabb, mint az Ingenuity lapátjai.” – tette hozzá Tyler Del Sesto, a JPL munkatársa.

Dark mode powered by Night Eye