Tesztelik az Ingenuity marsi helikopter utódját

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Ahogyan a NASA fogalmazott: „A történelem során először két bolygó adott otthont a jövőbeli repülőgéptervek tesztelésének.” Hogy mit is jelent pontosan ez? Nos mint a címből kiderült, teszteket hajtottak végre egy következő generációs forgószárnyas új rotorlapátjával, mely közel szuperszonikus sebességgel (0,95 Mach) pörög, és ami majd az Ingenuity utódjának fontos alkatrészévé válhat a jövőben. A földi fejlesztés mellett továbbá a Vörös Bolygón is zajlottak az események – ami szintén hozzájárul a földi tesztek eredményességéhez -,  hiszen kísérleti repülések jegyében új magassági és sebességrekordot ért el a marsi helikopter.

A Földön tesztelt új-generációs szénszálas rotorlapátok kb. 10 centiméterrel hosszabbak, mint az Ingenuity forgószárnyasé, továbbá más kialakítást is kapott, és sokkal strapabíróbbá tervezték. Az ügynökség mindehhez hozzátette, hogy ez a fajta változtatás nagyobb teljesítményű marsi helikoptereket tesznek lehetővé.

A szeptemberben végrehajtott teszteknek a JPL 8 m x 26 m-es szimulátora adott otthont, ahol egyébként olyan szondák kaptak ízelítőt az űrbéli körülményekből, mint a Surveyor, a Voyager vagy a Cassini. Maga a kísérlet nagyjából 3 hétig tartott, melynek során érzékelők, mérőműszerek és kamerák segítségével figyelték, hogyan viselkednek a lapátok. „A lapátokat 3500 fordulat/perc sebességre pörgettük fel, ami percenként ~750 fordulattal gyorsabb, mint az Ingenuity lapátjai.” – tette hozzá Tyler Del Sesto, a JPL munkatársa.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye