Tetra-5: demonstráció a kis műholdak üzemanyag-utántöltésére

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A Tetra-5 elnevezésű, 50 millió dolláros kísérlet demonstrálni fogja a geostacionárius pályán keringő kis műholdak űrben történő üzemanyag-utántöltését. A Space Force (Egyesült Államok Űrhadereje) ennek keretében tervez 2025-ben három kis műholdat geostacionárius pályára állítani, amelyekkel megpróbálják az előbb említett tankolási műveletet. A Tetra-5-öt az ún. Space Force’s Space Enterprise konzorcium irányítja, aminek célja, hogy segítsen a Space Force-nak működő megoldást találni arra, hogyan lehet kihasználni a szervizelési technológiákat a műholdak élettartamának meghosszabbítására, különösen a kritikus küldetéseket teljesítő és drágán cserélhető geostacionárius űreszközök esetében.

A kísérletben főszerepet játszó 3 műhold (Tetra-5A, a Tetra-5B és a Tetra-5C) mindegyike rendelkezni fog érzékelőkkel a randevú- és a közeledési manőverekhez, valamint dokkoló interfésszel az üzemanyag-utántöltéshez. Itt jöhet szóba az Orbit Fab ún. RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface) portja, melyet egyébként a cég egy nemrégiben el nyert szerződésnek köszönhetően integrálhat a katonai műholdakba.

Forrás: Orbit Fab

Dark mode powered by Night Eye