Array

The Voyage home – Hazatérés

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Star Trek inspirál.

Hatott ránk már a hatvanas években, elvarázsolt a hetvenesben, átívelte a nyolcvanasokat, jelen volt a kilencvenesben, itt van velünk a XXI. század hétköznapjaiban is. Már 55 éve hallhatjuk, hogy „Az űr a legvégső határ”. „Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó, melynek feladata, különös, új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett”.

Inspirál, és jelen van az űrkutatás elmúlt évtized fontosabb mozzanatainak hátterében.

Nichelle Nichols

Amikor Uhura hadnagy, kommunikációs tiszt levetette egyenruháját, és a sci-fi univerzumából átlibbent a tények világába, azzal örökre megváltoztatta az amerikai űrprogramot. A „Hol vannak az embereim” kérdésére jelent meg az űrhajósok új generációja. Nichelle Nichols ettől kezdve nem csupán az első színes bőrű színésznő volt, aki meghódította a képernyőt, akit maga Dr. Martin Luther King bíztatott a szereplésre (ez volt az egyetlen filmsorozat, amit engedett nézni a gyerekeinek!). 

Nichelle Nichols és Mae Jamison egy Star Trek rendezvényen

Barátja lett például Sally Ride-nak, aki 1978-ban csatlakozott a NASA-hoz. 8000 jelentkezőből lett a 35 esélyes egyike. Végül 1983. június 18-án az első amerikai nőként hódította meg a világűrt. 

De a mai napig jó kapcsolatot ápol Mae Jamison-nal is, a vegyészmérnök orvossal, aki az STS–47, az Endeavour űrrepülőgép második repülésének egyik űrhajósa volt. Az első afroamerikai asztronauta kislányként Uhura hadnagyot tekintette a példaképének és lám, felnövekedve ha nem is az Enterprise, de egy remek szerkezet irányítása lett a feladata!

Az Enterprise űrsikló bemutatása 1976-ban a Start Trek színészeivel

Apropó, nagyszerű űreszköz! Az Enterprise lett a neve annak a Space Shuttle tesztpéldánynak is, ami 1977. augusztus 12-én repült először személyzettel. Bár nem járta meg a világűrt, éles küldetése sem volt, siklórepüléseivel komoly szerepe volt az űrrepülőgép-programban. Bemutatásakor maga Gene Roddenberry és a The Original Series (TOS) színészei is részt vettek. George Takai (Hikaru Sulu hadnagy, a kormányos) és Nichelle Nichols is meghatódva emlékeznek ma is vissza, milyen érzés volt látni kigördülni egy űrsiklót, az „ő hajójuk” nevével az oldalán.

2021. augusztus 19-én egy online konferencia (#Roddenberry100) keretében emlékeztek meg a Star Trek univerzum megálmodójáról. Bill Nelson, a NASA igazgatója nyitó beszédében elmondta, hogy Roddenberry megelőzte korát. A sorozatban fellelhető „sokszínűség” ma is megtalálható a NASA alapelvei között. 

A megbeszélésen Rod Roddenberry és George Takai mellett ott volt Tracy Drain, a NASA Jet Propulsion Laboratory mérnöke. Munkája során olyan küldetésekben segédkezett, mint a Kepler exobolygókereső űrszonda kifejlesztésem és a Juno Jupiter-körüli repüléseinek előkészítése. Vajon mit nézhetett a kis Tracy? Természetesen a Star Treket! Közben arról ábrándozott, hogy a valóságban ő is felfedez majd bolygókat. 

Hortense Diggs-t, a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának kommunikációs és közkapcsolati irodájának igazgatóját is inspirálta a U.S.S. Enterprise legénységeinek sokszínűsége.

Swati Mohan, aki a JPL Mars 2020 irányítási, navigációs és ellenőrzési műveleteinek vezetője, párhuzamot mutatott be a Marson zajló életkeresés és a Star Trek sorozatban bemutatott életkeresés között. Álma a Vörös Bolygón kicsiben akár meg is valósulhat, új életformákat felfedezve.

A TOS sorozat egyik tartóoszlopa, ha szabad egy személyes megjegyzést is tennem, az univerzum nagybetűs kapitánya James T. Kirk. Dr Leonard McCoy-jal (orvos), Spock parancsnokkal, (az első tiszt, tudományos tiszt) 1966-1969 között járták a világűrt az USS Enterprise (NCC-1701) fedélzetén. Három évadon keresztül követhettük figyelemmel kalandjaikat, ismerhettünk meg számos közel gömb alakú, csillag körüli stabil pályáján keringő égitestet.

A legendás USS Enterprise

De, mint említettem, ahogy Buzz Aldrin megtette az első „kis lépését” a Holdra, úgy lépett le végleg űrhajójáról Kirk kapitány, azaz William Shatner.

„Oly messze a Holdtól”, énekelte nem is olyan régen a legújabb albumán a színész. A USS Enterprise fedélzetéről egy pick-up csomagtartójába zuhant… Egy dallamos country-zenei aláfestéssel végigkövethetjük, hogyan járt városról-városra, keresve önmagát, a megoldást szétzilált sorsára. Az világűr meghódítása dübörgött, ám hősünk csak lentről, a Földről nézhette, ahogy mások milyen űrsikereket tudhatnak magukénak. Az Apollo küldetések elindultak, a Star Trek első évada pedig leállt. 

Bolygóközi vándorlások után különféle szerepekben valósította meg magát, sikeresebb és hát inkább érdekes (trekkesen: „fascinating”) szerepek közt lavírozva. Hol kemény veterán rendőrként találkozhatott vele akár a magyar nézőközönség is – T.J. Hooker legalább annyira harcias volt, mint hajdanánk Kirk kapitány…! De vendégszínészkedett a Hawaii Five-O, a Marcus Welby, M.D. és az Ironside sorozatokban is. A Comanche blanco és a Pókok királysága film kópiáit pedig szívesen elküldené a delta kvadránsba, az biztos!

William Shatner, mint Kirk kapitány

Az űr, a különös, új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása újra- és újra visszacsalogatta az USS Enterprise fedélzetére. Több, egész estés filmben újra és újra  farkas szemet nézhetett Khannal. Igazi színészi/emberi magasságokat ért el, amikor a legigazabb társát, Spockot elvesztette. Leonard Nimoy az életben is megtartotta vulkáni ígéretét: „Mindig is a barátod leszek!” Kellettek ezek az alkotások, hogy újra a végtelenbe merülhessen hősünk. Ezekből töltekezve tudott írni számos sci-fi könyvet az „űrbéli” élményeiről.

Ám talán ennél is fontosabb (szerintem) a „The truth is in the stars” című mű. Ezt egyfajta személyes zarándoklata Neil deGrasse Tyson-on át egészen Stephen Hawkingig. Nagy kérdésekre kereste a választ (amúgy is hajlamos volt egész életén át a misztikával foglalkozni), mint például a környezetvédelem, az egészséges életmód, az űrkutatás, az emberiség jövője. Utóbbiról faggatta Hawking professzort is, aki trekkes fordulattal vágott vissza. Érdemes megnézni, ha mást nem is ebből a filmből, ezt az alig két percet, mert amikor az meglepetés kiült Shatner arcára. Hát az valami katartikus! Most nem beszélnék hosszan az egymás iránti végtelen tiszteletről, a színész rendkívüli alázatáról, a tudós eredeti humoráról, bár ezek is megérnének egy alapos elemzést. 

William Shatner és Stephen Hawking

És itt tudok magyarázatot adni a címválasztásra, amit eddig szándékosan nem tettem meg.

„The Voyage home”, azaz ”Hazatérés” a címe a Star Trek IV. mozifilmnek. Mert ez a jövő heti küldetés pontosan erről fog szólni. Ezért is térjünk vissza az őszinte meghatódás pillanatára! Ez lesz az a tekintet, amit láthatunk majd, ahogy Kirk kapitány immáron a Blue Origin fedélzetén fog az égbe emelkedni. Ahogy körbenéz majd a csillogó fehér kabin ablakából: ezt a fílinget fogjuk látni. Ez lesz az a tíz perces flash, ami egy hosszú, igen változatos karrier végére nagyon is kell. Számomra ezen projektben ez a legkevésbé sarkallatos pont, bár ez is elképesztő teljesítmény lesz, tudjuk jól, hiszen Jeff Bezos a világ legidősebb űrutasát prezentálja nekünk október 12-én. Ám James T. Kirk kapitánynak jár, hogy kitekinthessen az űrbe, aminek végtelenjét eddig csak szerepként tudta kutatni. A Star Trek kell, hogy újra inspiráljon mindenkit. 

Végigharcolhatod az életedet több-kevesebb sikerrel, de megadathat végül az, hogy eljuss igazán oda, amiről korábban azt hitted, hogy ember még sohasem járt. Az álmaink valóra válhatnak: láttuk ezt Mae Jamisonnál, Tracy Drainnél és még sokaknál, akik valaha ebben az univerzumban merültek el. 

Mi mást mondhatnánk? Sikeres utat immáron nem az USS Enterprise, hanem a Blue Origin fedélzetén kedves William, és természetesen hosszú és eredményes életet!

Kocsis ERzsó

Coolstarz

Planetology.hu

Impulzus Podcast

Shatner a Blue Origin texasi indítóállásán

Dark mode powered by Night Eye