Tim Peake befejezi aktív űrhajós pályafutását

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Tim Peake 2019. október 1-jétől fizetés nélküli szabadságát töltötte, mely 2022. december 31-én lejárt, így az 1972. április 7-én született brit asztronauta úgy döntött, befejezi aktív űrhajós pályafutását. Tim ezentúl az ESA nagyköveti szerepét tölti be, szorosan együttműködve az Egyesült Királyság Űrügynökségével. Ebben a szerepkörben továbbra is arra fog összpontosítani, hogy maximalizálja a fiatalok számára a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai karrierlehetőségeket, emellett támogatását fejezte ki az ESA emberes és robotizált űrkutatási programjával és az űripar jövőbeli növekedésének elősegítésével kapcsolatban.

Forrás: NASA

2009 májusában választották ki az Európai Űrügynökség űrhajósának, 2015 decemberében pedig ő lett az első brit ESA-űrhajós, aki ellátogatott a Nemzetközi Űrállomásra, ahol összesen 185 napot töltött. A „Principia” névre keresztelt küldetése eseménydús és mozgalmas hat hónapot jelentett számára az űrben. Többek között részt vett egy űrsétán, mely 4 óra 43 percig tartott, valamint több mint 250 tudományos kísérletben is közreműködött az ESA és nemzetközi partnerek számára, továbbá számos oktatási tevékenységet folytatott az Egyesült Királyság Űrügynökségével együttműködve. Ennek során több mint kétmillió iskolás gyermeket vont be Európa-szerte nagyjából 30 projektbe űrben töltött ideje alatt.

Első űrsétája során 2016. január 15-én. Forrás: NASA

Tim Kopra (jobbra) átadja a „100. űrben töltött nap” jelvényt. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye