Titkos Falcon 9 indítás október 25-én

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Egy korábban nem bejelentett és titkos küldetés bukkant fel a SpaceX amúgy is sűrű idei menetrendjében. A Nemzeti Felderítési Iroda (National Reconnaissance Office, NRO) megbízásából október 25-én indul majd egy Falcon 9, de a hasznos teherről semmit nem tudunk.

A titkos misszióra az FCC-hez (Szövetségi Kommunikációs Hivatal) benyújtott indítási kérelemből derült fény, és mivel korábban semmilyen hivatalos SpaceX menetrendben nem szerepelt ez a küldetés, ezért joggal feltételezhetjük, hogy titkos katonai indításról van szó. Az értesülést az NRO meg is erősítette, és elismerték, hogy ők a megrendelők, a misszió pedig az NROL-108 nevet kapta.

A titkos, valószínűleg kémműholdat szállító Falcon 9 indításra legkorábban október 25-én kerülhet majd sor a floridai LC-40-es indítóállásról, és az első fokozat szárazföldre, az LZ-1 leszállóhelyre tér majd vissza. A szárazföldi leszállás miatt sejthető, hogy a műhold minden bizonnyal kis tömegű és alacsony keringésű pályára áll majd.

A küldetés hasonló lesz a 2018. januárjában indult titkos “Zuma” misszióhoz, melyre szintén csak az indítás előtt pár héttel derült fény. Az akkor felbocsátott műholddal problémák akadtak pályára állítás után, viszont a mai napig nem tudjuk, hogy pontosan mi lett a sorsa. Pletykák szerint a műholdat a második fokozaton tartó adapter hibásodott meg, melyet kivételesen nem a SpaceX, hanem a Northrop Grumman szállított. A SpaceX több közleményben is jelezte, hogy az indítás sikeres volt, de több információt a küldetés titkos jellege miatt nem oszthattak meg. A katonai felderítés vezetői viszont kongresszusi meghallgatásokon elmondták, hogy elvesztették a műholdat, részleteket azonban ők sem árultak el még a törvényhozóknak sem – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.
A Zumát az NRO nem ismerte el mint tulajdonos, a mostanit viszont igen, ezért is a hivatalos NROL-108 név.

A Zuma indítása 2018. januárjában
Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye