Titkos űrsétán a Sencsou-15

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

Ismét egy előre be nem jelentett űrsétát hajtott végre a Sencsou-15 személyzete.

Március 30-án a Sencsou-15 személyzete a harmadik űrsétáját hajtotta végre. A földi küldetésirányítás és az űrállomáson belül tartózkodó Teng Csingming szoros együttműködésével segítette  Fej Csün-lung és Csang Lu párosát. A Kínai Nemzeti Űrügynökség jelentése szerint a két űrhajós sikeresen teljesítette az űrsétát és minden feladatot elvégeztek, azonban az űrséta pontos ideje és hossza nem ismert, valamint az elvégzett feladatokról sem adtak ki információt.

Fej Csüng-lung és Csang Lu. Forrás: CMSA
Forrás: CMSA

A 2021-es Sencsou-12 küldetése óta négy űrhajós összesen tíz űrsétát hajtott végre, és egy sor kulcsfontosságú technológiát sajátítottak el. Mostanra a Tienkung Űrállomáson az űrséták szinte rutinmunkává váltak a tajkonauták számára.

Forrás: CMSA

Az elmúlt négy hónapban a földi személyzet közreműködésével az űrhajósok sikeresen elvégezték az űrállomás karbantartását és üzemeltetését. Jelenleg a Tienkung tudományos kísérleti projektje a terveknek megfelelően halad előre, és örömteli eredmények születtek az űrtechnológiai kísérletek területén. A jelentések szerint a modulok energiaellátó rendszereinek új technológiáját tesztelték, ami egy termoelektromos konverziós rendszer, amely hatékonyan képes a hőenergiát elektromos energiává alakítani és csökkenti a napenergiától való függőséget. Széleskörű alkalmazása lehetőséget ad a jövőbeli emberes Hold- és mélyűrkutatási küldetésekben.

Dark mode powered by Night Eye