Titokzatos képződményre bukkantak a Hold túloldalán

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

A Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) Jütu-2, vagy magyarul Jáde Nyúl névre hallgató holdjárója a rutinszerű tudományos munka közben egy felettébb érdekes dologra bukkant: a rover egyik kameraképén egy kocka alakú objektumot véltek felfedezni a kínai szakemberek, aminek eredete egyelőre nem ismert. Az ismeretlen képződmény északra helyezkedik el a holdjárótól, és körülbelül 80 méteres távolságra volt november végén, ami akkor a küldetés 36. holdi napjának felelt meg.

A Jütu-2 programját vezető kutatók nagy érdeklődést mutattak az objektum iránt, és elképzelhető, hogy a következő 2-3 holdi napot (2-3 földi hónap) azzal fogja a kis jármű eltölteni, hogy a kráterekkel és mélyedésekkel szabdalt területen keresztül eljusson a képződményhez. A tudósok szerint több mint valószínű, hogy az objektum valójában egy olyan szikla, amely egy nagyobb erejű becsapódás alkalmával került ki a Hold felszínére.

A Jáde Nyúl képe a furcsa alakú képződményről. Kép forrása: CNSA/Our Space

A Jütu-2 és Csang’e-4 páros 2019. január 3-án érkezett meg a Von Kármán-kráterbe, mint az első ember alkotta űreszközök, amik sikeresen leszálltak a Hold túlsó oldalára. Mivel a Hold túloldaláról nem tudnak közvetlenül a Földdel kommunikálni ezek az űrszondák, a CNSA már ezt megelőzően, 2018 májusában felbocsátott egy a Csiecsüao relészondát, ami a Csange’e-4 küldetés űreszközeit képes összekötni a kínai irányítóközpontokkal.

A kis holdjáró már több mint 850 métert tett meg a különös kihívásnak számító regolitos felszínen, ám egy rendellenességet vagy hibát sem észleltek a fedélzeti rendszerein. Az egész Csang’e-4 küldetés érdekessége, hogy kevesebbe került a szonda kifejlesztése, megépítése és pályára állítása, mint egy kilométernyi metróalagút építése, legalábbis ha a kínai építőipari árakkal számolunk.

A Csang’e-4 és a Jütu-2. Kép forrása: CNSA

Forrás: Space.com/Andrew Jones

Dark mode powered by Night Eye