Tizedjére sem hibázott a B1073-as Falcon-9 hordozórakéta

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A szeptember elsejei Starlink misszióhoz hasonlóan ezúttal is a hatodik réteg bővítését tűzte ki célul a SpaceX, melyet gond nélkül teljesített a címben már említett B1073-as Falcon-9. A startra magyar idő szerint 04:47-kor került sor, aminek helyszíne az emberes küldetésekhez is használt LC-39A indítóállás volt.

A hordozórakéta orrkúpja 21 db Starlink v2 Mini szatellitet rejtett, melyek egyenként 800 kilogrammot nyomnak, ami így összesen kb. 17 tonnát jelent. Mivel a Falcon-9-es majdnem 23 tonnát képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, így ez nem okozott nehézséget számára, és a megfelelő magasságig juttatta a második fokozatot, és egyben a rá bízott hasznos terhet is. Ezt követte a már-már megszokott, rutinszerűnek tűnő művelet; a drónhajóra történő visszatérés, egészen pontosan a Just Read the Instructions fedélzetére való landolás. Utóbbinak köszönhetően társat kapott a flottában található B1071, ami szintén 10 sikeres repülést tudhat maga mögött. A második fokozat ugyancsak jelesre vizsgázott, és a kijelölt 284 x 293 km-es, 43° hajlásszögű kezdeti pályára állította az űreszközöket. A végső magasság ez esetben egy 530 km-es keringési pálya lesz, ahová a szatellitek önerőből jutnak majd el.

A SpaceX ezzel a küldetéssel máris megdöntötte tavalyi rekordját az indítások számának tekintetében, hiszen ez már a 62. felbocsátásuk volt 2023-ban. És még hol az évvége!

Fotó: Julia Bergeron (nasaspaceflight.com)
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye