Tizenegyedik államként Szerbia is csatlakozott a kínai-orosz Holdbázis projekthez

Kapcsolódó

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Hivatalos sajtótájékoztatón is bemutatták Magyarország következő kutatóűrhajósát

Kapu Tibort és a tartalék kutatóűrhajóst, Cserényi Gyulát a...

Újabb taggal bővült a kínai-orosz International Lunar Research Station (ILRS) projekthez csatlakozók csoportja. A hét első felében Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke déli szomszédunkhoz is ellátogatott, ahol összesen 28 különböző ágazathoz köthető megállapodást írtak alá. Ezek közül az egyik a 2021-ben, Kína és Oroszország közreműködésével életre hívott projekthez köthető: a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) és Szerbia Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztérium tisztségviselői is aláírásukkal látták el az együttműködésről szóló dokumentumot, emellett pedig az űr békés és tudományos célú felhasználása mellett is elkötelezték magukat.

A holdi kutatóbázist a 2030-as években kezdik majd építeni, mely egyértelműen a NASA és annak partnerországai által létrehozandó bázis vetélytársaként valósulna meg. Az ILRS két főszereplője mellett kisebb-nagyobb államok is hozzájárulnának különböző módokon a bázis létrehozásához, idén Szerbia a harmadik ország, mely a csatlakozás mellett döntött. További információk a projektről ezen a linken találhatóak.

Illusztráció: CNSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye