Tizenhatodik útján van túl a B1067 jelű Falcon-9-es

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A Starlink 6-35 küldetés keretén belül emelkedett a magasba az idei harmadik Falcon-9-es, mely a hatodik réteg bővítésére szállított 23 darab műholdat. A B1067 jelű hordozó a floridai SLC-40 indítóállásról kezdte meg útját magyar idő szerint 23:35-kor, ami egyben a rakéta tizenhatodik misszióját is jelentette. A Falcon-flotta „kissé” kormos tagja a megszokott precizitással, és megbízhatósággal abszolválta a repülés kritikus szakaszait, és a megfelelő magasságig juttatta a második fokozatát. Előbbi ezt követően sikeres landolást hajtott végre a rá várakozó A Shortfall of Gravitas drónhajóra, utóbbi pedig szintén teljesítette feladatát, és a kívánt pályára juttatta a szatelliteket.

Ezzel az indítással már 5695 műhold állt pályára, melyek közül 5252 fog üzemelni, ha a mostani 23 is a végső magasságot eléri.
A Falcon rakéta összességében 288. alkalommal indult, a 262. sikeres leszállást abszolválta valamely első fokozat, melyek közül a 205. volt drónhajóra való visszatérés. A jelenleg kitűzött Starlink missziók közül már csak három fog Floridából indulni, de lehetséges, hogy még további indításokat csoportosítanak át, ha a Starshippel nem tud a SpaceX pár hónapon belül megkezdeni pályára állításokat.

Forrás: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye